Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpäähän rakentuu kymmenien miljoonien eurojen kärpäsentoukkatehdas – toukista jalostetaan proteiinia lemmikkieläimille ruuaksi

Voiko hävikkiin joutuneista hedelmistä tai kauran kuorista saada proteiinia? Kyllä. Kokonaisen tehtaan verran.

Näin uskoo startup-yritys Volare Oy, joka aikoo nyt rakentaa Järvenpäähän ensimmäisen hyönteispohjaista proteiinia ja rasvaa valmistavan teollisen mittakaavan laitoksen.

Järvenpään kaupunginhallitus hyväksyi eilisessä kokouksessaan määräalan myymisestä Volare Oy:lle Svengin yritysalueelta.

Tehtaassa tullaan jalostamaan mustasotilaskärpästen toukkien avulla proteiinijauhetta, mikä käy raaka-aineeksi muun muassa lemmikkieläinten ruokiin.

– Kysyntä on kovaa, ja sen takia olemmekin skaalaamassa tuotantoa suurempaan mittakaavaan, Volaren teknologiajohtaja Matti Tähtinen kertoo yrityksen kasvusta.

Kärpäsen toukat voivat puhdistaa yhteiskuntalietteestä lääkejämät sekä haitalliset virukset ja bakteerit – Tehokkaat puhdistajat koulitaan hyöntieskasvattamossa

Vuonna 2021 perustettu Volare on VTT-taustainen teknologiayritys. Se tuottaa elintarviketeollisuuden sivuvirroista hyönteisillä proteiinia, rasvaa ja lannoiteraaka-aineita.

Elintarviketeollisuuden sivuvirroilla tarkoitetaan ylijäämiä, kuten hedelmien, juuresten tai viljojen kuoria, joita ei ole totuttu syömään sellaisenaan.

Volare on innovoinut mustasotilaskärpäsen toukan syömään kasvipohjaisia sivuvirtoja, mitkä tavallisesti menevät polttoon tai mädätykseen.

– Käytämme mustasotilaskärpästä ja prosessoimme sen toukkaa. Mustasotilaskärpänen on todella tehokas sivuvirtojen hyödyntäjä, ja sen luonnollinen tehtävä on toimia hajottajana. Prosessoimme toukkaa, erottelemme rasvan ja lopussa jää proteiini jäljelle, Tähtinen sanoo.

Innovaation takana ovat VTT:llä tutkijoina toimineet Volaren perustajat Matti Tähtinen ja Tuure Parviainen.

Lopputuloksena prosessista jalostuu korkealaatuista proteiinijauhoa ja rasvoja, joita elintarviketeollisuus hyödyntää muun muassa lemmikkieläinten ruuassa sekä kalan rehussa korvaamaan kalajauho ja soijaproteiini.

–  Se, miten soijaa rahdataan yhä kauempaa tai meristä kalastetaan, jotta saadaan tehtyä kalajauhoa, ei ole kestävä tapa toimia. Teollisuus maailmalla etsii kestävämpiä vaihtoehtoja ja me pystymme tarjoamaan sitä, Tähtinen sanoo.

Yrityksellä on tällä hetkellä pilottitehdas Hyvinkäällä. Täysmittaisen tuotantolaitoksen rakennustyö Järvenpään Svengin yritysalueelle aloitetaan aikaisintaan tämän vuoden aikana.

Nyt Volare työllistää 15 henkilöä, ja valmistuttuaan tuotantolaitos tulee työllistämään noin 20 henkilöä. Rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on arviolta 200 henkilötyövuotta.

Vuositasolla laitos tulee tuottamaan noin 5 000 tonnia proteiinia ja öljyä. Järvenpään tuotantolaitoksen investointi on alustavien arvioiden mukaan muutamia kymmeniä miljoonia euroja.

– Vakaa sijoittajapohja on tässä vaiheessa, Tähtinen sanoo.

Kun tuotantolaitos käynnistyy osa hyönteisperäisestä proteiinista jää kotimaan markkinoille ja osa menee eurooppalaisille markkinoille vientiin.

Vastaavia laitoksia on koko Euroopassa vain muutamia, ja Järvenpäähän rakentuva tehdas on Pohjoismaiden ainoa.

– EU-tasoinen lainsäädäntö on hyönteisten osalta paranemassa, ja ala on ollut viime vuosina kasvava, Tähtinen sanoo.

Järvenpää valikoitui tehtaan rakennuspaikaksi niin sijainnin kuin alueella toimivien yritysten takia.

– Riittävän lähellä monia sellaisia toimijoita, jotka me näemme tärkeiksi. Järvenpään lähiympäristössä on paljon ruokateollisuutta, ja se tarkoittaa myös, että sivuvirtojen määrä alueella on suuri, Tähtinen sanoo.

Tähtinen kehuu kaupunkia myös positiivisesta suhtautumisesta kiertotalouteen.

Volaren tuotantolaitos edustaakin uudenlaista tapaa ajatella taloutta ja luonnonvaroja, sillä kiertotalous on talousjärjestelmä, jossa vältetään luonnonvarojen hävikkiä ja raaka-aine pyritään pitämään mahdollisimman pitkään kierrossa.

Keravalainen Anne tekee kalanperkeistä vaatteita ja koruja – hän haaveilee puvustavansa Jenni Haukion haukimekkoon Linnan juhliin