Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jos ihminen nukkuu julkisessa vessassa puolisonsa kanssa, näetkö sen?" – kuvataidetta syrjäytyneistä Järvenpäässä

Järvenpään Rantagalleriassa on helmikuun ajan esillä kuvataidenäyttely syrjäytyneistä. Merja Uotila kertoo asunnottomuuden nousseen hänelle itselleen uusiin ulottuvuuksiin kun koronapandemia alkoi.

– Uutiset yömajojen sulkemisesta, paikkojen vähentämisestä, ihmisten yli kävelemisestä pakkastalvena 2020, järkyttivät. Maailma sulkeutui, me hyväosaiset katosimme koteihimme, teams-palavereihimme ja tilailimme ruokamme etänä kaupan noutopisteisiin. Samalla osa meistä kulki yöt jalan, paikallisjunilla ja yöpyivät puolison kanssa julkisten vessojen lattioilla, koska yhteiskunnalla ei ollut sääntökirjoissa ohjeita asunnottomien auttamiseksi, kuvailee Uotila näyttelyn tiedotteessa.

Maailma sulkeutui, me hyväosaiset katosimme koteihimme.

Oma hyväosaisuus suorastaan oksetti häntä.

– En osannut toimia, lamaannuin ja mietin, tällaisenko maailman olin äänestämällä luonut.

Näistä mielenmaisemista Uotila maalasi syksystä 2020 tammikuuhun 2023. Ympäri Suomea julkisissa tiloisssa hieman eri muotoisena kiertävästä Säröt-näyttelystä on Järvenpäässä nähtävillä laajin versio. Näyttely sisältää öljyvärimaalauksia, veistoksia ja videoinstallaation.

– Syrjäytyminen ei ole koskaan kaukana. Se voi osua sinun ja minun tielle, perheeseen. Tarvitaan vain pieni särö tarinaan, avioero, sairaus, työttömyys, hauskasta läpästä, kännistä, uhmasta, virhearviosta voi tulla elämien pituinen jatkumo, Uotila muistuttaa.

Rantagallerian näyttelyvitriinit sijaitsevat Järvenpään Prisma-keskuksessa Rantakadun puoleisen sisäänkäynnin käytävän varrella.