Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähteekö yli 500 paikallista taloutta jälleen mukaan Pihabongaukseen? "Jonkun onnekkaan pihalla saattaa piipahtaa valkoselkätikka tai pähkinänakkeli"

Ensi viikonloppuna 28.–29.1. järjestetään valtakunnallinen BirdLifen Pihabongaus, jossa havainnoidaan lintuja tunnin ajan. Kuka tahansa voi osallistua ja sen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

Suomen suurimmassa luontotapahtumassa seurataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla

– Meidän alueelta on ollut mukana yli 500 pihaa, joista on ilmoitettu havaintoja, kertoo Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat – Apus ry:stä Mikko Savelainen.

Ahkerimmin pihalle on tuijoteltu Tuusulasta, josta mukana oli 147 pihaa. Yli sadalla pihalla osallistuivat myös Nurmijärvi (127), Mäntsälä (112), Hyvinkää (111) ja Järvenpää (101). Keravalta mukana oli 71 pihaa.

Jokainen osallistuja tuottaa arvokasta tietoa Suomen talvilintujen tilanteesta. Havaintoja kertyy puolen miljoonan ja miljoonan välillä. Viime vuosina havaintoja on ilmoitettu kaikkiaan 15 000 pihalta.

Yleisimmät lajit ovat odotetusti hyvin samanlaiset vuodesta toiseen: talitiainen, sinitiainen ja harakka ovat muodostaneet kolmen kärjen joka talvi. Lukumäärällisesti runsaimpien lajien lista vaihtelee vuosittain enemmän, riippuen muun muassa pihlajanmarjatilanteesta ja talven kylmyydestä.

– Tänä talvena lintuja on ollut vähän. Varhain tullut lumipeite ja huono pihlajanmarjatilanne on aiheuttanut lintujen ravinnonsaantiin ongelmia. Esimerkiksi mustarastaita on selvästi viime talvea vähemmän. Sen sijaan punatulkkuja on ollut poikkeuksellisen paljon. Niiden pesinnät ovat ilmeisesti onnistuneet hyvin pohjoisessa ja jokatalviselle vaellukselle etelään on ollut enemmän lähtijöitä. Niitä saattaa siis vierailla pihoilla viime talvea enemmän, Savelainen arvelee.

Pihabongaus ei kerro, mikä on Suomen yleisin tai runsain talvilintu, mutta havainnot kertovat muutoksista lintukannoissa. Monet Pihabongauksen tuloksissa näkyvät suuntaukset ovat yhteneviä esimerkiksi Luonnontieteellisen keskusmuseon talvilintulaskentojen tulosten kanssa. Pihabongauksen tulokset täydentävät muita linnustonseurantoja. Harvalukuiset lajit jäävät perinteisissä seurannoissa usein vähälle huomiolle, koska havaintoja ei kerry riittävästi. Monen harvalukuisen, ruokinnoilla viihtyvän lajin – kuten harmaapäätikan tai nokkavarpusen – kannanmuutosten seurantaan Pihabongaus on kuitenkin oiva työkalu.

– Joka talvi Pihabongaus tuottaa mukavia yllätyksiä. Jonkun onnekkaan pihalla saattaa piipahtaa valkoselkätikka tai pähkinänakkeli. Koskaan ei lajimäärää voi tietää etukäteen ja se tekee tarkkailusta jännittävää, Savelainen sanoo.

Tapahtumassa tarkkaillaan pihan tai jonkun muun paikan lintuliikennettä tunnin ajan joko lauantaina tai sunnuntaina.

– Paras aloittamisajankohta on noin tunti auringon nousun jälkeen, jolloin linnut tulevat piharuokinnoille aamupalalla. Toinen hyvä ajankohta on iltapäivällä, jolloin vuorostaan tankataan yötä varten. Pakkasella ravinnontarve on suurinta ja myös linnun ovat aktiivisesti liikkeellä. Sateella linnutkin ovat mieluiten suojassa ja liikkuvat vähemmän. Tämä kannatta huomioida havaintopäivää valitessa”, Savelainen sanoo.

Pihabongaus sopii hyvin koko perheelle. Lapset ovat tarkkoja tarkkailijoita ja tunti kuluu kirjaimellisesti kuin siivillä.

– Etukäteen voi valmistautua selaamalla hieman lintukirjaa. Jos tuntee varpusen, pikkuvarpusen, punatulkun, tali- ja sinitiaisen, viherpeipon, mustarastaan ja harakan, niin tunnistustaito on jo hyvällä pohjalla. Jos pihalla käy tuntemattomampi vieras, niin tuntomerkit kannattaa kirjoittaa paperille ja katsoa sen jälkeen lintukirjasta tai netistä. Kaikkea ei aina onnistu tunnistamaan ja se kuuluu lintuharrastukseen. Arvata ei kannata, sillä pieleen menemisen riski on suuri, Savelainen sanoo,

Välineiksi kannattaa varata kynä, paperia ja kiikarit, jos sellaisen on jo hankkinut. Kamerasta voi olla apua lintujen tunnistamisessa jälkikäteen.

Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, ja sen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista. Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa kätevästi verkkolomakkeella osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 30.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana. Tänä vuonna pihojen talvilintuja tarkkaillaan jo 18. kerran. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Linnut piiloutuivat myräkältä ja katosivat pihoilta – bongarit eivät luovuttaneet, vaan hyödynsivät tyynet tunnit