Erityisesti nuorten lukijoiden tavoittamisessa sosiaalinen media on olennainen väylä.
Sosiaalisesta mediasta on tullut osa journalismia.
Viimeistään siinä vaiheessa, kun juttu on julkaistu, se yleensä päätyy sosiaaliseen mediaan, yleensä Facebookiin, joko toimituksen, toimittajan tai lukijan jakamana.
Monet isot mediatalot, varsinkin ulkomailla, ovat jo kuitenkin alkaneet tuottaa täysin omaa sisältöä sosiaalisen median kanaviin.
Monelle nuorelle ja lapselle sosiaalinen media onkin ainoa tapa seurata uutisia ja käsite ”perinteinen media” on heille jo täysin vieras.
– Sosiaalisen median merkitys tiedostetaan varmasti hyvin jokaisessa suomalaisessa uutismediassa. Siinä, kuinka paljon sosiaaliseen mediaan on mahdollista satsata ja kuinka monessa somekanavassa on mahdollista olla läsnä, on kuitenkin eri medioiden välillä isoja eroja: meidän jäsenlehtiemme skaala ulottuu pienistä paikallislehdistä suuriin valtakunnallisiin medioihin. Erityisesti nuorten lukijoiden tavoittamisessa sosiaalinen media on olennainen väylä, Mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen sanoo.
Ebrand Group Oy:n tekemän Some ja nuoret 2022 -kyselyn mukaan nuori viettää sosiaalisen median parissa keskimäärin 15–20 tuntia viikossa.
Nuorten käyttämissä palveluissa ykkössijaa pitää hallussaan viestintäpalvelu WhatsApp.
Seuraavaksi suosituimpia palveluja ovat YouTube, kuvapalvelu Instagram ja Spotify ja Snapchat. TikTok on kuudenneksi suosituin.
Facebook on seitsemänneksi suosituin palvelu. Vielä vuonna 2016 vastaajista 81 prosenttia käytti Facebookia, nyt lukema on 46 prosenttia.
Facebookin käyttö on siis selvästi laskenut nuorempien ikäluokkien parissa.
– Jaamme aamusta iltaan juttuja sosiaalisessa mediassa, enimmäkseen Facebookissa ja Instagramin tarinoissa. Kerromme somessa myös lukijakilpailuista ja tilaustarjouksista. Lisäksi käytössä on kohdennettua mainontaa, Hyvinkäällä ja Riihimäellä ilmestyvän Aamupostin uutispäällikkö Marko Kekki kertoo.
Aamuposti käyttää sosiaalista mediaa myös yhteydenpitoon lukijoihinsa.
– Lukijat usein esimerkiksi esittävät kysymyksiä tai antavat palautetta vaikkapa Facebook-kommenttien kautta. Nuorten tavoittamiseksi lehden olisi löydettävä tapa kertoa sisällöstään myös TikTokissa. Se on juuri nyt työn alla.
Nuorempien ikäluokkien tavoittaminen on paikallislehdille kova haaste.
– Yhä useammalle painettu sanomalehti ei ole se aamun ykkösasia, vaan uutisia luetaan pitkin päivää verkosta ja erittäin valikoiden. Ja moni alle kaksikymppinen tuntuu lukevan vain ne uutiset, jotka eri some-kanavista pomppaavat silmille ilman aktiivista etsimistä. On tärkeää, että paikallislehdet kehittävät digitaalista osaamistaan jatkuvasti. Meidän on tavoitettava nuoret tarjoamalla heille merkityksellisiä, mielenkiintoisia ja kekseliäitä sisältöjä. Myös muoto on tärkeä. Pelkkä teksti ja kuva eivät enää riitä, Kekki sanoo.
Uutispäällikön mukaan some tarjoaa kanavan tavoittaa lukijat, jotka eivät syystä tai toisesta tartu printtiin tai tule suoraan lehden verkkosivuille.
– Aktiivinen, ihmisläheinen ja johdonmukainen toimiminen somessa on lisäksi yksi osa ”perinteisen median” brändityötä. Some on lopulta kuitenkin vain työkalu muiden joukossa, jolla lukijoita houkutellaan lehden verkkosivulle ja ollaan vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Tärkeintä on, että ”perinteinen media” tekee yhä luotettavaa, oivaltavaa, pelkäämätöntä ja nopeaa tiedonvälitystä.
46
prosenttia nuorista käyttää Facebookia. Vielä vuonna 2016 palvelua käytti 81 prosenttia nuorista.
Uutisten viikon muut jutut löydät verkkosivuiltamme tästä.