Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Järvenpään nuorisotalo Temal on turvallinen tila kaikille – "Opettelemme täällä yhdessä olemista ja myös ihan peruskäyttäytymissääntöjä"

Nuorisotalo Temal täyttyy lähes joka päivä eri-ikäisistä nuorista. Yhdessä pelataan, keskustellaan ja kokkaillaan.

On perjantai-iltapäivä ja kello on hieman yli neljä. Nuorisotalo Temalissa Järvenpäässä on jo täysi vauhti päällä. Menossa on 5.–6.-luokkalaisten avoin ilta. Ilmakiekkopelin hurina, biljardipallojen kolahtelu ja nuorten keskusteluiden äänet täyttävät tilan. Yhdessä kulmassa hiljennytään shakkipelin ääreen, toisaalla odotellaan PlayStationin päivittymistä.

Tilat ovat yllättävän isot, mutta jokainen soppi on yleensä käytössä.

– Täällä käy niin paljon porukkaa, että joskus on jopa ahdasta, kertovat nuorisotyöntekijä Jari Koskinen ja nuorisotalotyöntekijä Riitta Leskinen.

Nuorisotilan tärkein tavoite on tarjota turvalliset olosuhteet viettää aikaa yhdessä – tai tarvittaessa vaikka ihan yksin.

– Meillä on tuolla myös sellainen hiljainen huone, jonne voi mennä, jos sitä tuntuu, Jari Koskinen kertoo.

Toiminta on pääosin itseohjautuvaa. Lapset ja nuoret tekevät mieleisiään asioita, ja ohjaajat ovat läsnä nuoria varten ja varmistamassa, että kaikki sujuu rauhallisesti.

Nuorista kun on kyse, niin pientä sanakopua saattaa joskus tulla. Aikuiset toimivat tilanteissa nuorten tukena tilanteiden ratkaisemiseksi.

Täällä käy niin paljon porukkaa, että joskus on jopa ahdasta.

– Nuorelle ei saa tulla tunne, että hän jää tilanteessa yksin. Opettelemme täällä yhdessä olemista ja myös ihan peruskäyttäytymissääntöjä, Koskinen toteaa.

Nuoret rakastavat pelaamista, mutta ehdoton suosikki on kokkailu. Joka viikko tilan keittiössä valmistuu jotakin nuorten mieleistä herkkua.

– Mokkapaloja, lettuja, pannukakkua tai pizzaa, listaa Riitta Leskinen esimerkkejä.

Silloinkin pidetään kiinni tietyistä säännöistä. Leivonnaisia tai ruokaa tehdään aina niin paljon, että sitä riittää kaikille läsnäolijoille.

– Ja kokkailun jälkeen pitää jaksaa myös siivota jäljet. Se on joskus se haastavin osuus, Leskinen hymähtää.

Nuorille on toimintaa joka päivä sunnuntaita lukuun ottamatta. Eri ikäisille on omat ajat. Nuorisotalossa riittää vilskettä joka päivälle, mutta eniten kävijöitä on perjantaisin.

– Meillä on toimintaa myös loma-aikoina, ohjaajat muistuttavat.

Talviloma lähestyy, ja silloin tarjolla on päiväleiri.

– Luvassa on olympialaisia ja kaupunkisuunnistusta. Menemme muun muassa Volttitehtaalle, elokuviin, pelaamaan padelia ja laskettelemaan Talmaan, Koskinen kertoo.

Eveliina Codesso-Lipponen, 13, ja Enni Holm, 12 pyrkivät tulemaan nuorisotalolle vähintään joka perjantai.

Parasta tekemistä heistä on ilmakiekon ja PlayStationin pelaaminen ja leipominen.

– Ja musiikkihuone on tosi kiva. Soitamme siellä rumpuja, pianoa tai kitaraa, tytöt kertovat.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.