Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies poltti pihallaan rakennusjätteitä ja säilytti vaaralliseksi jätteeksi luokiteltuja akkuja – tuomio ympäristön turmelemisesta

Nurmijärveläismies on saanut oikeudessa tuomion ympäristön turmelemisesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan mies muun muassa poltti kiinteistöllään erilaista jätettä, kuten puuta, rakennusjätettä ja sekajätettä.

Lisäksi mies säilytti ulkona runsaasti erilaista jätteeksi luokiteltua tavaraa, kuten kulkuneuvoja ja niiden osia, rakennusjätettä, kemikaalipakkauksia, kotitaloudesta peräisin olevaa tavaraa, muovijätettä ja muuta vastaavaa. Oikeuden mukaan tavaraa säilytettiin ilman minkäänlaista suojaa sään vaikutuksilta.

Lisäksi mies säilytti ja huolsi työkoneita ja astioita riittämättömin suojauksin sillä seurauksella, että niistä valui öljyä maaperään.

Viranomainen haistoi savua ja huomasi, että kiinteistöllä poltetaan jätettä.

Pihalla myös varastoitiin vaaralliseksi jätteeksi luokiteltuja akkuja.

Oikeuden mukaan esimerkiksi jätteen polttaminen aiheutti vaaraa maaperän ja pohjaveden pilaantumisesta. Lisäksi vaarallisten aineiden varastointi aiheutti vaaraa maaperän pilaantumisesta. Jätteestä aiheutui puolestaan ympäristönroskaantumista jätelaissa kielletyllä tavalla. Kyseinen kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa marraskuussa 2021, ja tuomitsi miehen ympäristön turmelemisesta 40 päiväsakkoon.

Mies kiisti oikeudessa syytteen ja pyysi, että syyte hylätään.

Käräjäoikeuden tuomion jälkeen mies valitti Helsingin hovi-oikeuteen. Hän vaati hovioikeudessa, että syyte hylätään ja hänet vapautetaan kaikesta korvausvelvollisuudesta.

Hovioikeus katsoi kuitenkin viime viikolla antamassaan päätöksessä, ettei käräjäoikeuden tuomiota muuteta. Näin ollen käräjäoikeuden tuomio ympäristön turmelemisesta jäi voimaan.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Rikosta alettiin epäillä vuonna 2018, kun ympäristöviranomainen oli tarkastamassa täysin toista aluetta kyseisen kiinteistön läheisyydessä.

Viranomainen haistoi savua ja huomasi, että kyseisellä kiinteistöllä poltetaan jätettä. Tämän jälkeen hän päätti lähteä katsomaan paikkaa tarkemmin poliisin kanssa.