Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi koronan kieltäjä aiheutti lähes kaikki ääriliikkeiden rikokset Helsingissä

Niin sanottuun väkivaltaiseen ekstremismiin luokiteltavat rikokset kasvoivat Helsingissä vuonna 2022. Rikoksia tehtiin yhteensä 17, mikä oli enemmän kuin kahtena aikaisempana vuonna yhteensä.

Yli puolet näistä – 11 – oli yksittäisen henkilön aiheuttamia. Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että asialla oli koronadenialisti eli henkilö, joka vastusti koronarajoituksia.

– Nämä koronadenialismiin liittyvät välikohtaukset ovat joko suullisesti tai internetin alustoilla esitettyjä epäiltyjä laittomia uhkauksia. Uhkaukset on kohdistettu sosiaali- ja terveysalan viranomaisiin ja niissä oli kyse koronarajoituksista ja koronarokotteiden vastaisuudesta, kertoo Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön komisario Outi Säilä-Saartenoja.

Säilä-Saartenoja ei lähde kommentoimaan tapauksia sen tarkemmin. Hän ei myöskään kommentoi tekijää: ei esimerkiksi tekijän sukupuolta tai ikää.

– Koska tutkinta on osassa tapauksia vielä kesken, en kommentoi niitä sen tarkemmin, Säilä-Saartenoja sanoo.

Ylikomisario Jari Taponen kertoo Twitterissä, että aiemmin vastaavanlaiset rikokset tapahtuivat enimmäkseen mielenosoitusten yhteydessä.

– Viime vuonna osallistuimme 76 mielenosoitusneuvotteluun. Tunnelmat eivät juurikaan kiihdy, kun asioista keskustellaan ja neuvotellaan, Taponen kommentoi Twitterissä.

Hän ei ole erityisen huolissaan ääriliikkeiden väkivallasta: liittyy ääriliike sitten äärioikeistoon, äärivasemmistoon tai ääriuskonnollisuuteen.

– Jos jätetään huomiotta yhden koronarajoituksia vastustaneen henkilön tekemiset, perinteinen äärioikeisto- ja äärivasemmistoväkivalta tai uskonnolla perusteltu väkivalta Helsingissä on tällä hetkellä erittäin marginaalista.