Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskalaiset ja espanjalaiset vieraat hurmioituivat avantouinnista – vaihto-oppilaille esiteltiin varsin suomalaisia perinteitä Tuusulassa

Suomalaiset, ranskalaiset ja espanjalaiset yhdeksäsluokkalaiset tekivät yhdessä ryhmätöitä kaksi ja puoli vuotta. Sitten he pääsivät tutustumaan toistensa kouluihin ja tapoihin.

Hyrylän yläasteella vietettiin tammikuun viimeinen viikko kansainvälisissä tunnelmissa, kun joukko espanjalaisia ja ranskalaisia yhdeksäsluokkalaisia vieraili Tuusulassa.

Vierailu liittyi EU:n rahoittamaan Erasmus-projektiin nimeltä Streets of my Town, eli kadut kaupungissani. Tavoitteena oli opettaa oppilaille muun muassa suvaitsevaisuutta, englannin kieltä sekä eri maiden kulttuureita.

– Projekti alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten siten, että suomalaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset tekivät projektitöitä etänä omissa kouluissaan englanniksi. Kaikki tarkastelivat teiden nimiä kotikaupungeissaan. Aina kun löysimme jonkun kuuluisuuden, pysähdyimme ottamaan selvää, kuka hän oli ja miksi hän on ollut niin kuuluisa, että hän on saanut nimensä omaan kotikaupunkiinsa, Hyrylän yläasteen englannin ja ruotsin kielen opettaja Sanna Kokkonen kertoo.

Projekti huipentui vierailuihin puolin ja toisin yhteistyökoulujen luona. Toukokuussa 2022 suomalaiset ja espanjalaiset opiskelijat matkustivat Ranskan Treillieresiin, lokakuussa ranskalaiset ja suomalaiset matkustivat Espanjaan Teneriffalle ja tammikuussa 2023 ranskalaiset ja espanjalaiset matkustivat Suomen Tuusulaan. Oppilaat majoittuivat toistensa perheissä.

– Etätöihin osallistuivat kaikki Hyrylän yläasteen yhdeksäsluokkalaiset, mutta Ranskaan matkustamaan valittiin kymmenen oppilasta ja Espanjaan 12. Kaikilla oli mahdollisuus hakea mukaan matkalle. Kriteerinä oli, että pystyy kommunikoimaan isäntäperheessä riittävällä tasolla, sekä myös majoittamaan vieraita, Kokkonen kertoo.

Paikan päällä käytiin katsomassa nähtävyyksien lisäksi koululaisten tavallisia oppitunteja. Lisäksi ohjelmassa oli kaupunkisuunnistusta, jolloin käytiin paikan päällä katsomassa, missä tietyt tiet sijaitsivat.

– Ranskassa ja Espanjassa kävimme myös kaupungintaloilla. Ranskassa oppilaiden tehtävänä oli oppia lausumaan lyhyt runo ranskaksi ja lausua se pormestarille.

Suomessa vieraita oli viety Halosenniemeen, Helsinkiin, Metsäpirtille pelaamaan mölkkyä, heittämään saapasta, saunaan ja avantoon. Lisäksi he olivat päässeet hiihtämään, luistelemaan ja pulkkamäkeen.

– Avantouinti oli vieraiden mielestä hyvin jännittävää. Myös pulkkailu oli erityisen mieluista. Monelle se oli ensimmäinen kerta koskaan.

Hyrylän yläasteen yhdeksäsluokkalainen Lucila Arban oli vierailulla Ranskassa. Nyt hän toimi puolestaan isäntäperheenä ranskalaiselle vieraalleen. Ranskan vierailuillaan Arban oli ihmeissään ranskalaisten kahden tunnin mittaisesta ruokatunnista sekä niukasta ruokamäärästä.

– Ranskalaiset syövät aika vähän päivän mittaan. Jotkut eivät edes syöneet aamupalaa, vaan päivän ensimmäinen ruoka oli koulussa. Koulun jälkeen he saattoivat ottaa pienen leivoksen ja sitten he söivät vasta iltaruoalla. Minun vieraani ihmetteli, että saamme vapaasti kävellä ulkona. Turvallisuustaso on täällä paljon korkeampi, Arban kertoi.

Ellen Koistinaho vieraili Espanjassa Teneriffalla ja majoitti puolestaan espanjalaisen vieraan.

– Minun tyyppini välillä söi aamupalaa ja välillä ei. Kouluun saimme mukaan pienet muffinit ja sitten ruoka oli vasta kahden aikaan koulun jälkeen. Iltaruoka laitettiin valmiiksi lautaselle. Siihen nähden mitä itse syön kotona, annos oli todella pieni. Myös koulu oli tosi erilainen. Tunnit olivat paljon lyhyempiä kuin meillä. Koulun yhteydessä oli kirkko.

Espanjalaisen Sofia Ortega Escobarin mukaan Suomessa hauskinta oli ollut luistelu ja hiihtäminen.

– En ollut hiihtänyt koskaan aikaisemmin. Suurin eroavaisuus kotimaahani on sää, hän kertoi.

Ranskalainen Lou-Ann Babory kertoi, että hänelle oli kulttuurishokki, miten vapaata opiskelu on suomalaisessa koulussa. Hänen mielestään Ranskassa se on paljon organisoidumpaa. Heidän koulupäivänsä kestävän kahdeksasta viiteen.

– Huikeinta Suomen reissulla oli avantouinti. Ennen kun lähdin, vanhempani sanoivat, että sinä et ikinä tule menemään avantoon. En itsekään ajatellut, että tulisin tekemään sitä koko elämäni aikana, mutta minä tein sen.