Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpäästä tulee edelläkävijä – vedyn tankkausasema nousee pian moottoritien varteen

Järvenpäähän on tulossa Helsingin seudun ensimmäinen vedyn tankkausasema.

Vetytankkausasema rakennetaan Pohjoisväylälle Vantaan Energian tuotantolaitoksen naapuritontille Lahden moottoritien eteläisen liittymän viereen. Asema on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2024.

Aseman rakentaa P2X Solutions.

Energiavirasto tukee uuden aseman rakentamista 790 000 eurolla.

P2X Solutionsilla on rakenteilla myös Suomen ensimmäinen vedyn tankkausasema yhtiön Harjavallan vihreän vedyn tuotantolaitoksen yhteyteen.

Tällä hetkellä vetyautoilla ei Suomessa juuri ajeta, kun tankkausasemia ei ole.

Vety tarvitsee toimivan jakeluinfrastruktuurin tullakseen houkuttelevaksi polttoaineeksi.

– Järvenpään tankkausasema on merkittävä edistysaskel vetykäyttöisen liikenteen käynnistymiselle Suomessa, sillä asema on ensimmäinen laatuaan vilkkaasti liikennöidyllä Helsingin seudulla, P2X Solutions Oy:n toimitusjohtaja Herkko Plit kuvaa kaupungin tiedotteessa.

– Järvenpään aseman rakentamisen mahdollisti Energiaviraston myöntämä tukiraha. Infrastruktuurin lisäksi julkista tukea tarvitaan myös vetykäyttöisille ajoneuvoille, Plit jatkaa.

Vetyauto Keskarin testissä Järvenpäässä – päästönä juomakelpoista vettä

Plit kiittelee myös Järvenpää Järvenpään kaupunkia hyvästä yhteistyöstä ja ennakkoluulottomasta asenteesta tankkausaseman mahdollistamiseksi.

– Järvenpään kaupungin yksi strateginen tavoite on edistää vähäpäästöistä liikkumista ja rakentamista. Vedyn tankkausaseman tulo kaupunkiin vahvistaa kaupungin ympäristötyötä ja -tavoitteita edistäen samalla vaihtoehtoisia tankkausmuotoja koko metropolialueella. P2X Solutionsin tankkauspalvelun saatavuus Järvenpäästä on yksi askel kohti kaupungin metropolialueen pohjoinen keskus -visiota, kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen sanoo.

– Olemme äärimmäisen tyytyväisiä, että Järvenpää valikoitui Helsingin seudun ensimmäisen vedyn tankkausaseman sijaintipaikaksi palvellen laajasti koko metropolialuetta. Valmistelut, keskustelut ja kokonaisuuden edistäminen on sujunut todella hyvin, Business Järvenpään yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo iloitsee kaupungin tiedotteessa.

Polttoaineena vedyn etuja ovat muun muassa lyhyt tankkausaika ja pitkä kantama. Vihreä vety on päästötöntä ja vetypohjaisen autoilun sivutuotteena syntyy ainoastaan puhdasta vettä.

P2X Solutions kiihdyttää vetytalouden kehittymistä rakentamalla Suomeen lähivuosina vetytankkausasemien verkoston. Vety sopii erityisen hyvin pitkän matkan raskaan liikenteen polttoaineeksi ja lisäksi myös paikallisiin, energiaintensiivisiin kuljetuksiin, kuten trukkien käyttöön. Euroopassa käytössä on jo myös vetykäyttöisiä pakettiautoja, takseja, busseja ja henkilöautoja. Myös P2X Solutionsin asemat toimivat eri painetasoilla, mikä mahdollistaa erityyppisten ajoneuvojen tankkaamisen.