Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuplabudjetti kirvoitti tuusulalaisilta ennätysmäärän osbu-ideoita

Tuusulan osallistuvan budjetoinnin ideahakuvaihe päättyi sunnuntaina 13.2. Asukkailta saatiin ennätykselliset 860 ideaa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kerrotaan Tuusulan kunnan tiedotteessa. Ideahaku toteutettiin 9.1.–13.2. välisenä aikana.

– Hurja määrä ideoita vastattavaksi. Joukossa on jonkun verran samoja ideoita, joten 860 erilaista ideaa ei sentään ole, yhteisömanageri Katja Repo totesi lukumäärän selvittyä.

– Seuraavaksi asiantuntijamme vastaavat kaikkiin saatuihin ideoihin ja arvioivat niiden toteuttamismahdollisuuksia. Loputkin vastaukset tulevat kaikkien luettaviksi osallistu.tuusula.fi -alustalle viimeistään maaliskuun alussa, Repo kertoo.

Hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden teemoihin saatiin 397 ideaa. Valtaosa näistä liittyy viher- ja virkistysalueisiin, mutta myös koirapuistoja, kouluja, nuorisotiloja ja yhteisöllistä toimintaa haluttiin kehittää. Toiseksi eniten, 248 ideaa, tuli liikuntaan ja harrastustoimintaan. Kulttuuria ja monenlaisia tapahtumia toivottiin 120 ideassa. Loput ideat liittyvät muun muassa turvallisuuteen, kaupallisiin palveluihin, valaistukseen, kestävään kehitykseen ja liikenteeseen.

Ideointiin osallistuivat kaiken ikäiset tuusulalaiset ja Tuusulassa toimivat yhteisöt. Ideoita sai jättää sähköisesti, paperilomakkeilla, ideapuhelimessa ja pop up -ideapajoissa. Ideapajoja järjestettiin julkisissa tiloissa sekä kohdennetusti erityisryhmille. Niissä kohdattiin yli 900 asukasta. Tuusulan alakoulujen 5. ja 6. -luokkien oppilailta kerättiin osbu-ideoita erillisillä osallisuusoppitunneilla.

Jatkoon päässeille ja arvioitavana oleville ideoille laaditaan toteuttamissuunnitelmia ja kustannusarvioita jatkojalostuspajoissa maalis- ja huhtikuun aikana. Näin ideoista kehitetään yhdessä valmiita äänestysehdotuksia 8.–31.5. välisenä aikana toteutettavaa asukasäänestystä varten. Äänestyksessä eniten ääniä saaneet ideat toteutetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Asukkaat ja yhteisöt ovat lämpimästi tervetulleita suunnittelemaan ideoiden toteuttamista jatkojalostamisen työpajoihin yhdessä kunnan asiantuntijoiden kanssa.

– Tässä vaiheessa voi vielä vaikuttaa siihen, minkä hintaiseksi ja millaiseksi lopullinen äänestysehdotus muodostuu. Kannattaa siis osallistua ja tulla tarkentamaan omien ja muiden ideoiden toteuttamissuunnitelmia jatkojalostuspajoihin, Repo sanoo.

Jatkojalostamisen työpajoja järjestetään 6.3.–23.4. välisenä aikana sekä verkossa että livenä. Työpajat ovat kaikille avoimia eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista.