Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdolla eduskuntaan | "Monelle saattaa olla yllätys, että olen metsäsaamelaista sukua"

Taina Kivelälle (lib.) tärkein vaaliteema on vapaus ja vastuu.

1. Mikä on suosikkipaikkasi kotikunnassasi ja miksi?

– Keravan kirjaston puisto vesialtaineen. Lapissa syntyneenä ja kasvaneena kaipaan vettä, kirkasvetisiä järviä, jokia ja kohisevia koskia. Keravalla niitä ei ole, mutta vesialtaalla on veden ääniä ja tunnelmaa. Altaan valo- ja äänitaideteos sykähdyttää aina. Kierrän altaan joka päivä koirani Pasin kanssa, usein istuskelen puistossa pienellä piknikillä.

2. Mikä oli lapsuuden haaveammattisi ja mistä vielä haaveilet?

– Lapsena haaveilin monista ammateista, mieluisin oli tutkimusmatkailija, jonka hurjien ja vaarallisten seikkailujen jälkeen löytää tuntemattoman tai kadonneen, kaukaisen valtakunnan. Joko maapallolta tai muualta avaruudesta. Nykyisin haaveilen paljon arkisimmista asioista, kuten kansanedustan työstä tai kauniista talvi- tai kesäpäivästä, jonka saan viettää Pasin ja ystävien kanssa ulkoillen.

3. Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.

– Rehellinen, rohkea, yhteistyökykyinen

4. Kerro jotain, mitä muut eivät vielä sinusta.

– Monelle saattaa olla yllätys, että olen metsäsaamelaista sukujuurta. Esi-isäni, shamaani Aikkia Aikkiaanpoika, tuomittiin käräjillä kuolemaan, koska todettiin syylliseksi noitumalla tehtyyn murhaan. Aikkia noitui hukkumaan miehen, joka jätti maksamatta palkkion hyvästä kalaonnesta, jonka shamaani oli hänelle loihtinut.

5. Mikä on tärkein vaaliteemasi ja miksi juuri tämä?

– Tärkein vaaliteemani on vapaus ja vastuu. Terve ja täysivaltainen ihminen ei holhousta tarvitse, hän osaa itse päättää asioistaan. Hän on myös vastuussa itsestään ja tekojensa seurauksista. Siksi valtion roolia ja tehtäviä pitää leikata reilusti, valtion tulee keskittyä ydintehtäviinsä - terveydenhoitoon, sosiaaliturvaan, eläkkeisiin, koulutukseen, puolustukseen ja sisäiseen turvallisuuden ylläpitoon. Näihin pitää varata enemmän rahaa leikkaamalla muualta. Työn ja yrittämisen verotusta taas pitää laskea tuntuvasti, näin jokainen saa itse valita ne tuotteet ja palvelut, joihin rahansa käyttää. Heikoimmista on kuitenkin pidettävä aina huolta, ja siksi tarvitaan perustulo tai -tili kaikille. Turha, ja joskus jopa nöyryyttävä byrokratia vähenee, kun perustuloa ei tarvitse hakea tai perustella. Hyvin pärjäävät maksavat perustulon tietenkin takaisin osana verotusta.

Keski-Uusimaa esittelee sarjassa järvenpääläisiä, keravalaisia ja tuusulalaisia eduskuntavaaliehdokkaita.