Vantaalla ja Keravalla tehdään kattavaa työtä lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi. Nyt Väkivallaton Vantaa ja Kerava -toimintamalli on ehdolla kansallisen sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon saajaksi, kertoo Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry tiedotteessaan.
– Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn malli on loppuun asti mietitty kokonaisuus, jonka vaikuttavuus on merkittävää niin yksilö- kuin yhteiskunnallisella tasolla, kertoo Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa tiedotteessa.
Kokonaisuus sisältää väkivallan vastaisen teemaviikon sekä runsaasti työkaluja lähisuhdeväkivaltaa työssään käsitteleville sosiaalialan ammattilaisille. Ammattilaisten välineitä ovat muun muassa koulutukset lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisesta, avainhenkilöverkosto, materiaalipankki sekä askelmerkit nuorille suunnattuihin ryhmiin.
– Toimintamallimme kantavana ajatuksena on, että väkivallasta puhutaan avoimesti ja järjestelmällisesti, jotta kynnys tuen ja avun hakemiseen madaltuu, kertoo hankevastaava Lotta Hällström Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta tiedotteessa.
Toimintamalli on palkintoraadin mielestä selkeä ja helposti hyödynnettävä. Merkittävää myös on, että kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana kehitystyössä ja malli on saanut hyvää palautetta käyttäjiltään.
Väkivallaton Vantaa ja Kerava -toimintamalli on yksi neljästä Hyvä käytäntö -palkintofinalistista. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 28 ehdokasta. Kilpailun palkintoraati koostui Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian ja sen yhdistysten, Innokylän, Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen kaupungin, Oulun kaupungin ja Globex Oy:n edustajista.
Hyvä käytäntö -voittaja selviää 14.–15.3. Sosiaalialan asiantuntijapäivillä Tampereella. Palkinto jaetaan jo 16. kerran. Palkintona on 1 000 euroa ja matka sosiaalialan konferenssiin ulkomaille.