Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiatodistuksen puuttumisesta voi nyt napsahtaa jopa uhkasakko – Syksyn jälkeen jaettu jo 6 sakkoa

Energiatodistuksia valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on jakanut syksyn jälkeen jo kuusi uhkasakkoa.

Asuntokaupassa pakollinen mutta monen välttelemä energiatodistus on onnistunut viimein lujittamaan asemaansa. Todistusten laatimismäärät ovat olleet nousussa.

Energiatodistuksia teetettiin vanhoille taloille vuonna 2022 noin 27 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Määrät ovat kasvaneet selvästi viime vuoden huhti-toukokuusta lähtien, kertoo apulaisjohtaja Kimmo Huovinen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arasta.

Taustalla on todennäköisesti ainakin energiakriisi ja lisääntynyt kiinnostus energiatehokkuuteen.

Samalla valvonta on lisääntynyt ja tehostunut. Valvova viranomainen on ottanut käyttöön myös lain sallimat kovat keinot.

Ara tiedotti viime lokakuussa antaneensa ensimmäiset uhkasakot energiatodistuksen puuttumisesta. Yhteensä on päätetty antaa kuusi uhkasakkoa.

Ara on aiemminkin muistutellut, että energiatodistuksen puuttuminen voi johtaa uhkasakolla tehostettuun käskypäätökseen.

– On haluttu kertoa, että näinkin voi todella käydä, Huovinen kuvailee tiedotuslinjaa.

Tehdään kunto­tarkastus ja siinä yhteydessä tehdään myös energia­tokari.

Jari Salomaa

Ara seuraa asuntojen myynti-ilmoituksia ja lähestyy asunnon omistajaa, jos todistus puuttuu. Ennen kuin uhkasakkoon asti mennään, annetaan varoitus ja sitten vielä kehotus.

– On monta mahdollisuutta ennen kuin uhkasakko langetetaan. Siinä on kyllä aikaa reagoida.

Esimerkiksi viime vuonna arviolta kymmenissä valvontatapauksissa myyjä suostui lopulta teettämään energiatodistuksen asuntokaupan jo tapahduttua.

Viime vuonna energiatodistusten valvontamäärissä oli jopa ennätysvuosi ja valvontatapauksia oli vajaa tuhat.

Ara alkoi tehostaa valvontaa vuoden 2021 vuoden loppupuolella, ja silloin valvontatapauksia oli reilu 500.

Tätä ennen valvontatapauksia on ollut muutamia kymmeniä vuodessa. Huovinen kertoo, että aiemmin energiatodistuksiin liittyvä toiminta painottui enemmän kiinteistönvälittäjien ohjaamiseen ja yleiseen kannustamiseen.

– Aikaisemmin on ollut pienemmät resurssit, ja meillä ei ole ollut oikein sellaista tietojärjestelmääkään, joka olisi tukenut valvontaa.

Ara palkkasi hieman ennen koronaepidemiaa toisen vakituisen energia-asiantuntijan. Valvonnan apuna on ollut myös määräaikainen työntekijä. Uusi tietojärjestelmä otettiin käyttöön noin kaksi vuotta sitten.

Huovinen ei ennakoi, aiotaanko energiatodistusvalvontaa vielä lisätä, mutta tasoa on ainakin tarkoitus pitää yllä.

Myös välittäjät tietävät, että valvontaa tehdään entistä enemmän.

Kimmo Huovinen

– Tämä on tietysti yksi tehtävä, joka pitää hoitaa mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman tehokkaasti.

Huovisen mukaan Ara uskoo, että valvonnan lisääntymisellä ja tehostumisella on ollut ”informaatio-ohjausvaikutusta”.

– Myös välittäjät tietävät, että valvontaa tehdään entistä enemmän ja ihan todellisesti voi joutua valvontaan ja siihen prosessiin.

Huovinen katsoo, että kiinteistönvälittäjillä on tärkeä rooli energiatodistusasiassa.

Hän toivoo välityskulttuurin menevän entistä enemmän siihen suuntaan, että myyjää kannustetaan hankkimaan energiatodistus jo toimeksiantotilanteessa.

– Tämä on mennyt minun mielestäni kiinteistövälittäjienkin osalta koko ajan parempaan suuntaan. Ikään kuin edellytetään energiatodistusta, painotetaan, että se on tärkeä, ja kerrotaan, että voi olla seurauksia, jos se jätetään tekemättä.

Lain mukaan välittäjän täytyy kertoa energiatodistuksen tarpeesta ja todeta mahdolliset seuraamukset, jos sitä ei teetetä. Jos omistaja ei kuitenkaan halua todistusta, myynti-ilmoituksessa pitää ilmoittaa energiatodistuksen puuttumisesta.