Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarra kauppakeskuksessa paljasti linkin kannabiskauppaan – Näin kommentoi poliisi

Vinkkejä huumeiden myynnistä voi löytää arkisista paikoista, joissa lapset ja nuoret liikkuvat.

Vantaan Sanomien lukija kiinnitti muutama viikko sitten kauppakeskus Jumbossa huomionsa tarraan, joka oli kiinnitetty käsienpesupaikan pyyhetelineeseen. Tarrassa oli hampunlehtisymboli ja alla teksti Tor, jossa o-kirjain oli korvattu sipulipiirroksella. Lisäksi tarrassa oli bitcoinin sekä euron merkki ja vieressä qr-koodi.

Tarrasta heräsi paha aavistus. Lukija tähtäsi tarraan puhelimensa koodinlukijan, ja epäilys osoittautui todeksi. Koodi vei netin linkkiin, jota kautta pääsi Telegram-pikaviestipalveluun. Telegramin avulla pääsi suoraan Weedkioski-nimimerkin sivulle ja kannabisostoksille.

Helppoa kuin mikä, ja juuri se huolestuttaa tarran bongannutta henkilöä. Hän kertoo työskentelevänsä lasten sekä nuorten parissa ja näkevänsä työssään ”ihan liikaa 12–17-vuotiaita lapsia, joilla päihteidenkäyttö on erittäin huolestuttavalla tasolla”.

– Jo ala-asteella monet heistä ovat käyttäneet suonensisäisiä huumeita.

Henkilön työn takia jutussa ei kerrota hänen nimeään eikä muutakaan, mistä hänet voisi tunnistaa.

Samalla kauppakeskuskäynnillä hän löysi samoja pieniä tarroja Jumbon sisäänkäynnin edustalta.

– Muun muassa tuhkakupista ja parista roskiksesta.

Huumekauppiaat ovat kekseliäitä ihmisiä.

Rikoskomisario Mikko Minkkinen

Hän otti linkeistä kuvakaappauksia ja ilmoitti tarroista tutulle poliisille, joka lupasi viestittää asiasta Itä-Uudenmaan poliisille.

Hiljattain lukija kävi jälleen Jumbossa ja huomasi, että sisäänkäynnin tarrat olivat pois, mutta pullotalon tarra oli edelleen paikoillaan pyyhetelineessä. Vantaan Sanomat kävi pullotalossa perjantaina eikä tarraa enää ollut telineessä.

Jumbon kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvonen kertoo, että vartijat ilmoittivat huumeiden myyntitarroista parisen viikkoa sitten raportissaan. He olivat huomanneet tarrat pullotalossa sekä kauppakeskuksen edustalla ja poistaneet ne. Hirvonen sanoo, että tarrojen ilmestymistä eri paikkoihin valvotaan nyt tehostetusti.

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Mikko Minkkinen ei ole kuullut huumevinkkitarroista. Eikä hän löydä niistä kirjattua ilmoitusta. Mutta tapaus ei yllätä häntä.

– Huumekauppiaat ovat kekseliäitä ihmisiä.

Minkkinen sanoo, että pikaviestisovellukset, kuten Telegram ja Snapchat ovat täynnä linkkejä, joista pääsee ostamaan huumeita.

– Myyjiä on roppakaupalla ja huumeiden osto on arkipäiväistynyt. Niitä on helposti saatavilla.

Minkkinen kertoo myös, että niin myyjissä kuin ostajissa on alle 18-vuotiaita.

Jos näkee huumeita kauppaavia tarroja, niistä kannattaa Minkkisen mukaan jättää vihje poliisille. Vihjeen voi jättää joko netissä tai vihjepuhelimeen. Yhteystiedot löytyvät verkosta.

Kannabiksen myyntitarroja löytänyt henkilö toivoo, että asiasta kertominen avaisi aikuisten silmiä ja auttaisi asiaa edes hieman parempaan suuntaan.

– Sinänsä pikkujuttu, enkä tiedä onko kyseinen Weedkioski enää edes olemassa, koska huumekaupassa kaikki toimintamallit ovat väliaikaisia.

Kauppakeskukset ovat suosittuja nuorten ajanviettopaikkoja, ja siksi hän on huolissaan.

– Tämä myyntitapa on vain yksi monista ja varmasti pikkutekijä, mutta pennissä on miljoonan alku. Kekseliäisyydessään ja monivaiheisuudessaan ihan näppärä tapa saada asiasta kiinnostuneiden huomio.