Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siskot ja Simot torjuu ikäihmisten yksinäisyyttä – katso Keski-Uudenmaan tapahtumat tästä

Kymmenvuotista taipalettaan juhlistava Siskot ja Simot tiedottaa järjestävänsä juhlavuotensa kunniaksi 18 eri toimintapaikkakunnalla ulkoilukeikan, jolla palvelutalojen asukkaita viedään ulkoilemaan vapaaehtoisten voimin.

Siskot ja Simot -yhteisö perustettiin pop up -tyyppisen vapaaehtoistoiminnan yhteistyöalustaksi aktivoimaan kansalaisia kohtaamaan ja ilahduttamaan tuntemattomia ikäihmisiä välittämisen keikoilla. Yhteisön tavoitteena on alusta lähtien ollut myös vakiinnuttaa helposti syttyvää ja sammuvaa kansalaisaktivismia sekä tarjota vaihtoehto perinteiselle vapaaehtoistoiminnalle Toimintaan on voinut osallistua ilman sitoutumisvelvoitetta, minkä avulla tapahtumiin on saatu toistuvasti mukaan sellaisia kansalaisia, jotka eivät muuten osallistuisi vapaaehtoistoimintaan.

Toiminta on saanut hyvin positiivista palautetta sekä ikäihmisiltä, heitä kohtaavilta vapaaehtoisilta että palveluntuottajilta. Havainnointipalautteiden mukaan myös palvelutalojen muistisairaiden asukkaiden vireystila on noussut kohdatuksi ja nähdyksi tulemisen myötä.

Toiminnan perusmuotona olevien välittämisen keikkojen teemat vaihtelevat lettukesteistä nitrodiscoihin ja ulkoiluretkistä neulontatreffeihin. Kymmenen vuoden aikana on järjestetty yhteensä 752 välittämisen keikkaa, joissa ikäihmisten kohtaamiskertoja on tullut huikeat 53 000 ja vapaaehtoiskertoja lähes 14 000.

Yhteisön toiminnan tavoitteena on saada aikaan laaja-alainen välittämisen kansanliike tukemaan eri sukupolvien kohtaamista ja hyvinvointia.

– Kansanliikettä tarvitaan kansalaisten innostamiseen toimintaan muiden ihmisten hyväksi ja painopisteen siirtämiseen pahoinvoinnin torjumiseen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukemiseen. Kansanliikkeen avulla luotavaa välittämisen eetosta on helpointa rakentaa matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaan, toteaa toiminnanjohtaja Eero Väisänen järjestön tiedotteessa.

Ensimmäinen välittämisen keikka järjestettiin Järvenpäässä maaliskuussa 2013. Kyseessä oli palvelutalojen ikäihmisten ulkoilu- ja lauluretki, jolle osallistui yli 70 reipasta ja ennakkoluulotonta vapaaehtoista. Nyt Siskot ja Simot juhlistaa kymmentä toimintavuottaan samalla teemalla, jolla toiminta alkoi.