Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väittely katujengeistä kävi kuumana vaalipaneelissa – "On oltu yhteydessä perheisiin, joissa ei ole haluttu puuttua"

Eduskuntavaaliehdokkaat toivat esiin sekä kovia että ennaltaehkäiseviä keinoja Metropoliareena-vaalipaneelissa.

Eduskuntavaaliteemaksi noussut jengirikollisuus paljasti odotetusti puolueiden välisiä eroja, mutta myös useita rakentavia kannanottoja ja samanmielisyyttä kuultiin Metropoliareena-vaalipaneelissa Helsingissä tiistaina.

Perussuomalaisten helsinkiläinen ehdokas Mari Rantanen jäi yksin vaatimaan kiristyksiä Suomen maahanmuuttopolitiikkaan jengirikollisuuden torjumiseksi.

– Maahanmuuttopolitiikkamme on epäonnistunut, kun olemme tässä tilanteessa, Rantanen sanoi viitaten poliisin tiistaina julkistamiin tietoihin, joiden mukaan pääosalla pk-seudun katujengeihin tunnistetusti liittyvillä henkilöistä on maahanmuuttotausta.

– (Maahanmuuttajilta) on vaadittava yhteiskunnan ja kielen osaamista. On myös siirryttävä Tanskan tielle, jolla jengirikollisuudesta saa kaksikertaisen rangaistuksen, Rantanen vaati.

Kirkkonummelainen RKP:n ehdokas Anders Adlercreutcz tyrmäsi Rantasen näkemyksen. Hän katsoi jengirikollisuuden olevan edelleen marginaalista, kun se suhteutetaan kokonaisrikollisuuteen.

– On äärimmäisen haitallista ison (maahanmuuttajien) ryhmän näkökulmasta, että heitä leimataan pienen ryhmän tekojen takia.

Myös helsinkiläinen vihreiden ehdokas Mari Holopainen tylytti PS:n linjaa.

On parempi kuulua urheilu- kuin katujengiin.

Joel Harkimo (liik.)

– Paljon monet puhuvat rangaistusten kiristämistä. On kuitenkin panostettava ennaltaehkäisyyn. Jos nuori on jengiytymisen polulla, hänelle täytyy tarjota toinen jengi, Holopainen sanoi ja kehui Helsingissä tehtävää katutyötä.

Yhtenevän linjan ehdokkaat löysivät aselakien kiristämisestä. Pk-seudun poliisilaitosten toive on, että etenkin laittomien aseiden hallussapidosta voisi antaa ankarampia rangaistuksia.

Espoolaisen kokoomusehdokkaan Henrik Vuornoksen mukaan poliisilla on varsin hyvä kuva katujengeistä.

Vuornos korosti, että jengeistä puhuttaessa järjestäytynyttä rikollisuutta ei pidä sotkea yleisempään nuorten pahoinvointiin.

– Järjestäytyneen rikollisuuden ympärillä pyörivät nuoret ovat ryhmä, johon pitää puuttua. En usko, että 13-vuotiaiden laittaminen vankilaan on ratkaisu. Se voi vain pahentaa nuoren tilannetta. Pullonkaulana on, että poliisi ei ehdi tutkimaan alaikäisten rikoksia ajoissa, Vuornos sanoi ja esitti poliisin resurssien lisäämistä.

Espoolainen keskustan ehdokas Riikka Pakarinen huomautti, että joissakin tapauksissa myös alaikäisten rikoksiin pitää pystyä puuttumaan jämerämmin.

– Tiedän monia tapauksia, joissa yläkouluissa on tapahtunut fyysistäkin väkivaltaa, mutta poliisi ei ole voinut puuttua. Ja on oltu yhteydessä perheisiin, joissa ei ole haluttu puuttua. Loppuviimein on uhri, joka pelkää olla koulussa. Tällaisessa tapauksessa pitäisi pystyä viheltämään peli poikki, jotta nuori saataisiin rikosoikeudelliseen vastuuseen, Pakarinen sanoi.

Liike Nytin helsinkiläinen ehdokas Joel Harkimo korosti koulukuraattorien tarvetta ja otti esille harrastusten tarjoamisen kaikille kouluikäisille.

– Harrastusten (kalliiseen) hintaan pitäisi puuttua. On parempi, että nuori kuuluu urheilujengiin kuin katujengiin, Harkimo sanoi ja esitti nuorten harrastusseteliä, joka tulisi heille kuntien kautta, mutta jota myös valtio tukisi.

Harkimon tavoin myös Riikka Pakarinen, Mari Holopainen ja Henrik Vuornos kannattivat harrastusmahdollisuuksien tarjoamista keinona ehkäistä rikollisuutta. Sellaista on Suomessa jo kokeiltu niin sanottuna Suomen-mallina.

Myös kaavoituspolitiikan otti esille osa väittelijöistä. Esimerkiksi Anders Adlercreutcz korosti, ettei kaavoituksella saa synnyttää sellaista asuinalueiden segregoitumista kuin Ruotsissa on tapahtunut.

MetropoliAreenan järjestäjinä toimivat Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan liitto sekä pääkaupunkiseudun isot kaupungit.

Niiden yhteisenä tavoitteena on saada Helsingin seutua ja Uuttamaata tukeva metropolipolitiikan osio tulevaan hallitusohjelmaan.

Etelä-Suomen Media on MetropoliAreenan yhteistyökumppani.

Edit klo 15.15: Korjattu kohtaa jengiläisten taustoista. Poliisin mukaan pääosalla tunnistetuista katujengien jäsenistä on maahanmuuttotausta. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että maahanmuuttotausta olisi kaikilla jengiläisillä.