Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmisto vaatii hyvinvointialueen irtautuvan Attendon ruokapalveluista – taustalla keravalaisvanhuksen surullisen kuuluisa makkara-annos

"Alkuvuodesta on tehty runsaat 200 reklamaatiota."

Vasemmiston Vantaan ja Keravan aluevaltuustoryhmä vaatii hyvinvointialueen irtisanovan sopimukset ruokapalveluita tuottavan Attendon sekä siivouspalveluita tuottavan SOL:n kanssa.

Taustalla on Keski-Uusimaan esiin nostama kohu vanhusten saaman ruoan tasosta suhteessa hintaan.

Keski-Uusimaa kertoi alkuvuodesta keravalaisesta kotipalvelun asiakkaasta Heimo Mäkisestä, jolle Attendo oli toimittanut löysästä perunamuusista ja puolestatoista makkarasta koostuvan aterian. Samassa artikkelissa kerrottiin, että kotipalvelun asiakkaille ei enää vuodenvaihteen jälkeen tarjottu jälkiruokaa.

Tämä annos maksaa 86-vuotiaalle Heimolle 10,60 euroa –  ateriapalvelu vaihtui Keravalla Attendoon vuodenvaihteessa: jälkiruokakin lähti

Keravan kotipalveluiden ruokapalveluista on vastannut vuodenvaihteesta lähtien Attendo Majakka Oy.

Vasemmistoliitto vastusti Attendon ja SOL Palvelut-ryhmittymän valintaa palveluiden tuottajiksi jo siinä vaiheessa, kun hyvinvointialueen aluehallitus valitsi heidät ruoka- ja siivouspalveluiden tuottajiksi.

Aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Pia Lohikosken mukaan palaute uudesta palveluntuottajasta on ollut alusta lukien kriittistä.

Hän nostaa esiin Heimon saamaan aterian ja siitä syntyneen kohun.

Nyt Attendo kommentoi 86-vuotiaan Heimon kotiateriaa: "Muusi herran lautasella alittaa laatukriteerit"

Lisäksi Lohikoski kertoo, että alkuvuodesta on tehty runsaat 200 reklamaatiota, joiden mukaan asiakkaille on esimerkiksi joskus toimitettu väärä ateria, ateria ei ole ollut ruokavalion mukainen, ruoka ei ole ollut riittävän lämmintä, annoskoot ovat liian pieniä, eri osastojen ateriat ovat menneet sekaisin tai päiväysmerkinnät ovat puutteellisia.

– Maaliskuun puolivälissä vasemmiston aluevaltuutetut saivat puolestaan palautetta, jonka mukaan keravalaisessa vanhusten hoitokodissa olisi otettu mehu pois vanhusten juomavalikoimasta. Nousseen kritiikin seurauksena mehu kuitenkin palautettiin valikoimiin, Lohikoski kertoo.

"Tämä on hullua, seuraavana päivänä soitan, että isä ei syönyt eilen" – ongelmat Attendon ateriapalveluissa jatkuvat Keravalla

Aluehallituksessa vasemmiston jäsenenä palveluntarjoajan valintaa vastustanut Antero Eerola muistuttaa, että moni ruokapalveluiden asiakas on haavoittuvassa asemassa oleva vanhus tai vammainen, jolloin heillä voi olla hyvinkin rajalliset voimavarat tehdä reklamaatioita.

– Samalla oikeanlainen ja riittävä ravitsemus on erityisen tärkeä juuri mahdollisesti heikossa kunnossa oleville vanhuksille, samoin kuin sairauksista toipuville terveyspalveluiden asiakkaille, Eerola sanoo.

Vasemmistoliiton tiedotteen mukaan päättäjille on vakuutettu, että kustannus ruokapalvelusta on nyt sama kuin se oli ennen kilpailutusta.

– Selvityksen yhteydessä kävi ilmi, että Attendo Majakka ja Sol Palvelut – ryhmä saa kyseisestä ruokapalvelutoiminnastaan viiden prosentin katteen. On selvää, että tämä kate on pois muista kustannuksista ja näin ollen esimerkiksi ruoan laadusta.

Tämän vuoksi Eerola on esittänyt aluehallituksessa asian selvitystä jatketaan siten, että selvitetään sopimuksesta irtautumisen mahdollisuus.

– Jätimme myös aluevaltuuston kokouksessa tiistaina Vasemmiston aluevaltuustoryhmän valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta käynnistämään selvitys, jolla valmistaudutaan irtautumaan Attendon ja SOL Palvelut - ryhmän tuottamista ateria- ja puhtauspalveluista ja otetaan tavoitteeksi tarjottavan ruoan laadun selkeä parantaminen, Lohikoski kertoo tiedotteessa.

Isolla osalla ikääntyneistä on puutteita syömisessä – tätä kaikkea lautaseltasi pitäisi löytyä joka päivä