Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungintalon tyhjä tontti muuttuu puutarhaksi – järvenpääläiset saavat uuden kesäolohuoneen

Alueelle tulossa piknikpöytiä ja istutuslaatikoita.

Järvenpään keskustassa muutaman vuoden tyhjillään ollut vanha kaupungintalon tontti on saamassa ensi kesänä uutta elämää.

Järvenpää-talon ja kaupunginkirjaston välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle tontille on tulossa väliaikainen kaupunkipuutarha.

Tontti on ollut tyhjillään siitä lähtien, kun sisäilmaongelmista kärsinyt kaupungintalon rakennus purettiin vuonna 2020.

Alueen reunassa, Kartanontien puolella, on parkkipaikka, ja sen on tarkoitus jäädäkin pysäköintikäyttöön pop up -puutarhan rinnalle.

Noin 2300 neliön suuruinen kaupunkikeidas on tarkoitus toteuttaa monen toimijan yhteistyönä.

Kaupunki toivoo myös asukkaita mukaan tekijöiksi ja kokijoiksi.

Asukkaat ovat päässeet osallistumaan jo alustaviin puutarhasuunnitelmiin, kun asukkaiden näkemyksiä kuultiin Järvenpää-juhlassa elokuussa 2022 ja Kestävän elämäntavan messuilla helmikuussa 2023.

Asukkaat toivoivat alueelle vihreyttä, kukkia, sekä rauhallisia paikkoja oleilla ja leikkiä.

– Piknikpöytiä vastaajat pitivät eritoten tärkeinä. Hyvänä pidettiin suunnitteluhortonomi Viivi Tasson suunnitelman mukaisia istutuslaatikoita sekä yhteisötaidetta ja muuta matalan kynnyksen osallisuutta, kaupungin tiedotteessa kuvataan.

Asukkaat ovatkin saamassa vastinetta toiveisiinsa, sillä alueelle on tulossa niin piknik-pöytiä ja penkkejä, istutuslaatikoita kuin yhteisötaidetta. Kaupungin mukaan toiveena on saada alueelle yhteisölle oma graffiti/muraaliseinä.

Puutarhaan tulee myös nurmikenttä sekä sorapintainen kenttä, joka on tarkoitettu lähinnä kuulapeli petankille.

Lisäksi sinne istutetaan ketokasveja, niittyä, nurmea ja muutama varjostava pensas pikkupuu tai muuta kasvillisuutta.

Kaikki halukkaat kaupunkilaiset voivat varata puutarhasta oman istutuslaatikon. Istutusten kastelua ei tarvitse hoitaa täysin omin voimin, sillä Keski-Uudenmaan Klubitalo on luvannut auttaa istutuksien kastelussa.

Klubitalon ja kaupungin lisäksi hankkeessa ovat mukana Järvenpään Opisto, Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliike ja Ilmari-tori.

Pop up -puutarhan on tarkoitus kestää kesän 2023 tai jopa usean vuoden ajan. Kaupungin tiedotteen mukaan osallistumisen halutaan kaikissa vaiheissa olevan helppoa ja aktiivisesti ideoita kuuntelevaa ja mahdollistavaa.

– Puutarhassa voi kukoistaa pop up -kahvilatoiminta, joista esimerkkinä Ilmari-torin ukrainalaisten kahvilat herkkuineen. Järvenpään Opiston Kesäkuvis-kurssilaiset ideoivat ja toteuttavat ympäristötaidetta. Graffiteille ja muraaleille saadaan oma seinänsä.

Kaupunkikeitaalle on suunniteltu jo myös kaksi tapahtumaa. Järvenpää-päivänä 13.5. on luvassa perennanvaihtoa, siementen istutusta ja taidepajaa. Kesäkuussa juhlitaan puolestaan kaupunkipuutarhan avajaisia ja luovutetaan tila kaupunkilaisten kesäolkkariksi.

Lisätietoja hankkeesta täällä.