Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravan kirkossa vihitään jatkossa samaa sukupuolta olevia pareja

Keravan kirkossa voidaan jatkossa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja tai tarjota jo aviossa oleville pareille kirkollinen siunaaminen.

Asiasta päätettiin Keravan seurakunnan kirkkoneuvostossa viime viikolla.

Kirkkoneuvoston tekemä päätös koskee Keravan kirkkotilan käyttöä, eikä päätöksessä oteta kantaa kirkon avioliittokäsitykseen, josta päättää kirkolliskokous.

Laura ja Sanni kuulutettiin avioliittoon, mutta vihkiminen ei onnistu kirkossa – "Stressitekijä oli papin löytyminen"

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja ja kokouksen puheenjohtajana toiminut Tapio Tähtinen sekä kirkkovaltuuston puheenjohtaja Timo Laaninen kertovat seurakunnan tiedotteessa, että kirkkoneuvostossa käytiin asiasta monipuolinen, rakentava ja kunnioittava keskustelu. Pirkko Laiho esitti asian palauttamisesta valmisteluun, mutta neuvosto päätti kuitenkin jatkaa asian käsittelyä äänin 8–3.

Tämän jälkeen kokouksessa Anneli Silvander teki muutosesityksen, että kirkon käyttöä samaa sukupuolta olevien vihkimiseen ei tulisi sallia.

Muutosesitys ei saanut kannatusta, joten esitys raukesi kannattamattomana.

– Tämä on merkittävä päätös avioliittoon vihkimistä tai avioliiton siunaamista haluaville pareille. Avaamispäätös voi tarkoittaa monelle ihmiselle suurta iloa siitä, että heillä on mahdollisuus sanoa toisilleen tahdon kirkkotilassa, asian esittelijänä toiminut Keravan seurakunnan kirkkoherra Markus Tirranen sanoo.

Kirkkoherra täsmentää, että kirkkotilan avaamispäätös ei tarkoita sitä, että Keravan seurakunta ottaisi itse hoitaakseen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä tai siunaamisia. Myös Tähtinen ja Laaninen korostavat, että päätös koskee vain kirkkotilan käyttöä.

Kirkkoherran esityksen mukaan päätös vastaa käytännön tarpeeseen, jossa on olemassa pariskunta ja heidät vihkivä tai siunaava pappi, mutta ei sopivaa kirkkotilaa toimitusta ajatellen. Samalla päätös lisää tietoisuutta siitä, että tarve samaa sukupuolta olevien avioliittojen vihkimisiin ja -siunaamisiin on olemassa ja että tätä varten on jo olemassa pappeja sekä kirkkotiloja.

Kirkkotilan käyttö samaa sukupuolta olevien vihkimiseen tai avioliiton siunaamiseen tuli vireille kolmen kirkkoneuvoston jäsenen, Anne Puumalaisen, Satu Elon ja Tapio Tähtisen, allekirjoittaman aloitteen perusteella. Aloitteen pohjalta kirkkoherra valmisteli ja esitteli asian kirkkoneuvoston käsittelyä ja päätöksentekoa varten. Kahdeksan kirkkovaltuuston jäsentä jätti kirkkoherralle vetoomuksen, että aloitteen mukaista käytäntöä ei tulisi hyväksyä.

Vuonna 2017 voimaan tulleen avioliittolain mukaan avioliittoon voidaan vihkiä myös samaa sukupuolta olevia henkilöitä. Tiedotteessa muistutetaan, että kirkon opetus avioliitosta ei kuitenkaan ole toistaiseksi muuttunut, vaan kirkollinen avioliittoon vihkiminen koskee edelleen vain miehen ja naisen välistä avioliittoa. Opillisista kysymyksistä päättää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hallinnon korkein päättävä elin kirkolliskokous.