Keravan peruskouluissa ryhdytään pian taukojumppaamaan keppien kanssa.
Uuden hyvinvointihankkeen ideana on saada koululaiset liikkeelle ja tarjota myös opettajille mahdollisuus taukoliikuntaan jokaisena koulupäivänä. Opettajat saavat jumpata työajalla koululaisten kanssa noin 10 minuutin ajan.
Kaupungin tiedotteen mukaan hanke on tarkoitus aloittaa keväällä noin tuhannen oppilaan ja opettajan voimin.
Syyslukukaudella 2023 kaikki Keravan peruskoulujen noin 4500 oppilasta, opettajaa ja ohjaajaa tulevat hankkeeseen mukaan, ja keppijumppa järjestetään luokissa kaikissa kouluissa joka koulupäivä esimerkiksi liikuntavälitunnin aluksi. Myös päiväkodit ja esiopetus on tarkoitus ottaa mukaan hankkeeseen.
Tavoitteena on luoda taukoliikunnasta pysyvä ilmiö Keravalle.
Tiedotteen mukaan keppijumpat toteutetaan ohjatusti videolta, joten opettajakin voi vain jumpata mukana. Jumppakepit ovat luokissa valmiina ja videot löytyvät helposti pilvestä.
Keppi & Porkkana -hyvinvointihankkeen idean isä on keravalainen painonnostovalmentaja Matti ”Masa” Vestman. Hän on perustanut Tempaus-Areena -painonnostosalin ja kehittänyt myös työhyvinvointimallin, jossa yritysten työntekijöille tarjotaan työajalla päivittäinen 10 minuutin taukoliikuntahetki. Tätä Tempaus-Areenalta tuttua työhyvinvointimallia sovelletaan nyt koulumaailmaan Keppi & Porkkana -hankkeessa.
– Sen jälkeen, kun Keppi & Porkkana -malli on saatu toimimaan kaikilla Keravan kouluilla, samaa mallia aletaan tarjota myös muiden kuntien käyttöön, Vestman kertoo.
Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson näkee hankkeessa laajasti hyötyjä.
– Sen lisäksi että säännöllinen keppijumppa edistää monipuolisesti fyysistä hyvinvointia, lisää liikkuvuutta ja tarjoaa palauttavan tauon päivään, se edistää työyhteisöjen, päiväkotien ja koulujen sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Jumppaan voivat osallistua oppilaiden ja opetushenkilöstön lisäksi myös talon siistijät, keittiön väki ja hyvinvointialueen oppilashuollon työntekijät. Parhaassa tapauksessa siitä tulee oppilaille terveellinen tottumus, jonka he tartuttavat kotona vanhempiinsa ja sisaruksiinsa ja josta kehittyy liikunnallinen elämäntapa ehkä jopa koko perheelle, Larsson sanoo kaupungin tiedotteessa.
Keppi & Porkkana -hanketta on testattu Keravanjoen koulussa 5.- ja 8.-luokkalaisten ryhmissä sekä Keravan lukion ensimmäisen vuosikurssin oppilaiden keskuudessa.
Testissä oppilaat testattiin liikkuvuustestein ennen keppijumppajakson alkua ja sen lopuksi.
Esiselvityksen aikana oli yhteensä 14 kertaa ohjattua keppijumppaa viiden viikon aikana. Keppijumpissa tehtiin painonnostosta tuttuja liikkeitä, kuten syväkyykkyjä, pystypunnerruksia ja erilaisia vetoliikkeitä.
Keppi & Porkkana -hyvinvointihankkeen projektipäällikkö Tiia Peltosen mukaan kaikissa ryhmissä saatiin aikaan merkittäviä tulosparannuksia – esimerkiksi tempausvalan (syväkyykky keppi suorilla käsillä pään yläpuolella) suoritti hyväksytysti alkutestissä vain 44 prosenttia oppilaista, ja lopputestissä jopa 84 prosenttia testatuista onnistui tempausvalassa. Pienessä ajassa tapahtui siis 40 prosenttiyksikön parannus.
–Lisäksi valtaosalla eli 77 prosentilla oppilaista liikkuvuus parani 14:n keppijumppakerran jälkeen. Monet kertoivat itsearvioinnissa myös keskittymisensä oppitunneilla ja jaksamisen koulussa parantuneen jumppien jälkeen, Peltonen kertoo tiedotteessa.