Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä kunnassa asumiseen kuluu tuloista suurin osuus, missä pienin? – Uudellamaalla isot erot

Asumisen kustannusten nousu näkyy OP Uusimaan toimialueen kunnissa pankin tiedotteen mukaan eri tavoin: pääkaupunkiseudulla lainanhoitorasitus on merkittävästi korkeampi, kun taas muissa Uudenmaan kunnissa alempi kuin Suomessa keskimäärin. Viime vuonna OP Uusimaan alueella haettiin kuitenkin edellisvuotta suurempia asuntolainoja.

Pankki julkaisi tiistaina laskelman, jonka mukaan tyypilliseen osakeasuntoon otetun lainan lainanhoitorasituslukema on koko maassa noin 25 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista. Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin merkittävät: Helsingissä luku on 46, kun se Järvenpäässä on 22, Keravalla samoin 22 ja Tuusulassa 17.

Vuonna 2022 OP Uusimaan kodin hankintaan nostetun asuntolainan koko oli 187 000 euroa, mikä on 2 000 euroa suurempi kuin edellisvuonna. Pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan paikkakuntien välillä on isoja eroja: Kun Helsingissä lainaa otettiin keskimäärin 230 000 euroa, Järvenpäässä summa oli 150 000 euroa.

Uudenmaan kehitys poikkeaa muusta Suomesta, sillä valtakunnallisesti asuntolainan keskimääräinen koko kääntyi viime vuonna pitkän nousun jälkeen laskuun.

– Monet asumiseen liittyvät kulut, kuten asuntolainan korot ja lämmityskustannukset, lähtivät viime vuoden lopulla nousuun. Samalla moni asunnon ostoa harkitseva odottaa asuntojen hintojen laskevan vielä tänä vuonna. Tammi-helmikuussa lainahakemusten määrä on kuitenkin piristynyt viime vuoden loppuun verrattuna ja asuntolainaa haettiin 26 prosenttia enemmän kuin loppuvuonna 2022, sanoo OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.