Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka siivoaa kaupat, toimistot ja hotellit? – Kiinteistöalan lakkoon menossa 25000 työntekijää

Palvelualojen ammattiliitto (Pam) on hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen kiinteistöpalvelualan työriidassa. Valtakunnansovittelijan mukaan osapuolet pyrkivät kuitenkin neuvottelemaan vielä tämän päivän aikana.

Kyseessä on jatkoa jo osittain toteutuneelle työsopimuskiistalle.

Ensimmäinen kolmepäiväinen lakko oli viime viikolla ja se koski noin 2 500 työntekijää. Nyt siivoojia ja kiinteistönhoitajia koskeva seuraava lakkovaroitus on annettu torstaiksi. Kaksipäiväisen lakon piirissä olisi noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä.

Ellei sopua palkankorotuksista ja työehdoista synny, luvassa on myös kolmas lakko, joka koskisi alan suurimpia yrityksiä. Kaksipäiväinen lakko aiotaan tarvittaessa toteuttaa 30. maaliskuuta–1. huhtikuuta.

Tämän lakon piirin kuuluu noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Torstaina alkavaksi suunniteltu lakko vaikuttaisi laajalti eri toimialoihin ja -paikkoihin ympäri Suomen.

Lakko koskettaisi esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lakolla olisi vaikutuksia muun muassa taloyhtiöiden huoltotöihin sekä kotisiivoukseen.

Lakon piiriin eivät sen sijaan kuulu eläinten teurastukseen sekä erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvät siivoustyöt eivätkä energiatuotannon toimipaikkojen siivous- ja kiinteistöhuollon työt.