Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpään lukiolaiset laittoivat ehdokkaat tiukkaan tenttiin: edes kysymysten saanti etukäteen ei helpottanut

Järvenpään lukion opiskelijat järjestivät ylioppilaskirjoitusten lomaan torstaipäivälle onnistuneen vaalipaneelin, jossa kuultiin eduskuntavaaliehdokkaiden näkemyksiä ja kantoja erityisesti nuoria itseään askarruttaviin kysymyksiin.

Lukion areena on edukseen näissä isoissa tapahtumissa, joita lukiossa on 20 vuoden aikana totuttu järjestämään – korona-aikaa lukuun ottamatta.

Ehdokkaista osa saapui jo hyvissä ajoin paikalle.

Panelistit olivat saaneet kysymykset etukäteen.

– Mutta ei se tee niistä helpompia, tuumi ennen h-hetkeä eli lavalle astumista vantaalainen ehdokas Kristian Rehnström (r.), jonka mielestä paneelit ovat hauska tapahtuma.

Moni ehdokas on jo ehtinyt tavata toisensa useampaan kertaan näissä merkeissä meneillään olevan vaalikampanjan aikana.

Joko alkaa vaaliväsymys painaa?

– Ei, tämähän on se paras vaihe, tämä loppukiri. Tähän asti on suunniteltu ja nyt ollaan siinä hetkessä, että äänestäminen on todella tapahtumassa näinä päivinä. Yritetään tavata niin monta ihmistä nyt kuin vaan ehditään, kommentoi Eemeli Peltonen (sd.).

Peltonen sai viime kerralla 3500 ääntä, mutta sillä ei vielä irronnut paikkaa eduskunnassa. Järvenpää jäi Keski-Uudenmaan kunnista ilman omaa kansanedustajaa. Etukäteisveikkauksissa hänet on nostettu yhdeksi mahdolliseksi nousijaksi demareiden listalla Uudellamaalla (IS 23.3.).

Juontajat Sanni Veijalainen ja Ville Sikström olivat valmistautuneet hyvin ja asutkin oli sävyiltään sovitettu tilaisuutta varten.

Nuoret tenttasivat ehdokkaita ensin kaikille yhteisillä kysymyksillä, joissa selvitettiin, mitä mieltä ehdokkaat ovat vain miehille suunnatusta asevelvollisuudesta, translaista, talouskasvusta ja ilmastonmuutoksesta. Lisäksi oli yksi oma kysymys kullekin ehdokkaalle.

Muun muassa istuva kansanedustaja, tuusulalainen Ari Koponen (ps.) sai vastata siihen, mikä on vallitseva stereotyyppisin käsitys omasta puolueesta.

– Se, ettei meillä ole mitään muuta agendaa kuin maahanmuutto. Myös se, että olisimme pelkkä miesten puolue, vastasi Koponen.

Espoolaiselta kansanedustajalta, Kai Mykkäseltä (kok.) nuoret halusivat tietää, kumpi mieluummin hallituskumppaniksi, perussuomalaiset vain demarit.

Mykkäsen kanta oli, ettei Suomea voi sulkea eikä myöskään jatkaa nykyisellä velan tiellä.

– Ei voi valita ruton ja koleran välillä, Mykkänen tokaisi.

Paneelissa Järvenpäätä edustivat Peltosen lisäksi erityisopettaja, kuntapolitiikan konkari Tiia Lintula (vihr.), sosionomi ja Keusoten kriisityöntekijä Lotta Vainiola (vas.) sekä kyberturvallisuusasiantuntija ja Ilmarintorin toiminnasta tuttu Kirsi Janhunen (liik.).

Pornaista edustivat sairaanhoitaja Jenny Vilkman (kesk.) ja Porvoota ammattilaisnyrkkeilijä Niklas Räsänen (kd.).

Paneelin järjestäminen oli yhteiskunta, talous ja yrittäjyys -suuntautumisvaihtoehto eli Yty-linjan kontolla.

Opiskelija Juho Iisalo iloitsi järjestelyjen sujumisesta ja siitä, että he olivat onnistuneet hankkimaan laajasti eri puolueista edustajia, ihan nykyisestä eduskunnasta asti.

– Saimme todella hyvää palautetta, sillä suunnittelemamme kysymykset olivat monipuolisia ja tärkeitä ja siten myös hyvin mielipiteitä jakavia, mikä osaltaan lisäsi kiinnostusta.

– Yhden minuutin vastausaikaa pidettiin napakkana, mutta sen lisäksi tietynlaista hyvää väittelyä oltaisiin ehkä kaivattu. Ajan takia tähän ei nyt ollut mahdollisuutta, kertoi Iisalo tilaisuuden jälkeen.