Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten jatkuva näpistely riesana K-supermarketissa – jopa 8–10-vuotiaat lapset yrittävät varastaa karkkia ja energiajuomaa

Muutaman viikon ajan jatkunut näpistelypiikki on saanut Kirkonkylässä sijaitsevan K-Supermarket Nurmijärven valvomon tarkkailemaan erityisesti juomaosastoa entistä tiukemmin.

– Maaliskuun alussa näpistelyä alkoi olla todella usein, lähes päivittäin. Yhtenä päivänä jouduimme tekemään poliisille ilmoituksen kolme kertaa, K-Supermarketin kauppias Minna Astikainen sanoo.

Hän painottaa, että kaikista näpistelyistä tehdään rikosilmoitus poliisille. Myös näpistyksen yrityksestä.

– Hetki sitten valvomosta tuli tieto, että pari nuorta käyttäytyy juomahyllyillä arveluttavasti. Lähdin etsimään heitä, he huomasivat sen, palauttivat reppuun laitetun juoman hyllyyn ja olivat lähdössä kaupasta ulos. Juttelin hetken heidän kanssaan ja kerroin, että kuvamateriaali lähtee poliisille.

Näpistelyt ovat iso miinus kaupan kassassa, vaikka näpistyksen kohteena oleva tuote olisi vain muutaman euron hintainen.

– 15–30 euroa päivässä on iso summa rahaa, Astikainen sanoo.

Samalla tapaa varastamista.

Juomaosasto on erityistarkkailussa, koska energiajuomat katoavat muita tuotteita useimmin reppuun ja viedään kassan ohi maksamatta. Astikaisen mukaan myös alkoholia ja karkkia varastetaan.

– Koulujen välitunnin aikana olen itse ip-kassoilla vahtimassa, Astikainen sanoo viitaten itsepalvelukassoihin, joiden kohdalla on myös näkynyt väärinkäytöksiä.

– Paistopistetuotteiden kappalemäärä täytyy merkitä vaakaan ennen punnitusta. Osa voi laittaa pussiin kahdeksan croisanttia ja merkitä kappalemääräksi yhden. Kannattaa muistaa, että tämä on samalla tapaa varastamista, Astikainen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että ip-kassat tuovat nopeutta, joten huijaaminen harmittaa.

– Emme haluaisi luopua niistä.

Astikainen on aiemmin käynyt lukion puolella keskustelemassa ja muistuttanut nuoria siitä, että kyseessä on yritystoiminta.

– Vakuutus ei korvaa varastettuja tuotteita niin kuin saatetaan kuvitella. Mielelläni lähtisin muiden yrittäjien kanssa vierailemaan koululla ja kertomaan, millaisesta työstä tässä on kysymys.

Hän toivoo nuorten miettivän jo etukäteen, mitä varastamisesta voi seurata.

– Toivon varastelun loppuvan, mutta mieluummin niin päin, että nuoret ymmärtävät sen olevan väärin eivätkä vain pelkää jäävänsä kiinni.

Astikaista huolettaa se, että jopa 8–10-vuotiaat varastavat. Osa näpistyksistä huomataan vasta, kun nuoret ovat ehtineet häipyä. Tällöinkin valvontanauhat käydään läpi ja kuvat päätyvät poliisille, joka selvittää koulun kanssa tekijät.

– Toivon, että vanhemmat puhuisivat lastensa kanssa, jotta he ymmärtäisivät, että kyseessä on rikos eikä vain jännitystä elämään. He voisivat miettiä, miltä tuntuisi, jos heiltä varastettaisiin. Tämä kaikki on minun omaisuutta ja iso miinus, jos tavaraa lähtee maksamatta, Astikainen huomauttaa.