Keski-Uusimaan vaalikoneessa kysyttiin, vaarantaako toteutettu sote-uudistus Husin rahoituksen ja uusmaalaisten erikoissairaanhoidon. Kysymykseen vastasi 351 uusmaalaista ehdokasta. Heistä hieman yli puolet oli väitteen kanssa samaa mieltä. Täysin samaa mieltä oli 20 prosenttia vastaajista ja jokseenkin samaa mieltä 31 prosenttia. Väitteen kanssa eri mieltä oli 34 prosenttia vastaajista. Heistä täysin eri mieltä oli kuusi prosenttia ja jokseenkin eri mieltä 28 prosenttia.
Keski-Uudenmaan ehdokkaista vastasi 33. Heistä eri mieltä oli 45 prosenttia vastaajista ja samaa mieltä 42 prosenttia. Täysin samaa mieltä oli 21 prosenttia, samoin jokseenkin samaa mieltä. Täysin eri mieltä oli yhdeksän prosenttia vastaajista ja jokseenkin eri mieltä 36 prosenttia. 12 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa.
Täysin samaa mieltä väitteen kanssa on perussuomalaisten järvenpääläinen ehdokas Jorma Piisinen.
– Soteuudistus on puhtaasti hallinnollinen uudistus, jolla ei ole mitään tekemistä terveydenhuollon kanssa. Hallintoa paisuttamalla ei saada hoitoon yhtään enempää resursseja, päin vastoin, suorittavalle taholle jää aina vaan vähemmän rahaa.
Myös järvenpääläinen kokoomuksen ehdokas Petri Graeffe on väitteen kanssa samaa mieltä.
– Nykyinen hallitus siirsi uudistuksen yhteydessä yli sata miljoonaa euroa Uudeltamaalta muualle Suomeen. Uudenmaan edunvalvonta on epäonnistunut.
Täysin samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös VKK:n Tuula Huovinen Tuusulasta, Vapauden liiton Pasi Hallikainen Järvenpäästä ja Sinimustan liikeen Janne Peltonen Tuusulasta.
Jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa olivat kristillisten kaikki neljä ehdokasta ja liberaalien Lauri Kohtala Keravalta sekä Liike Nytin Tommi Kurtti Tuusulasta. Piraattipuolueen Toni Aittoniemi ei osannut vastata.
Jokseenkin eri mieltä oli keskustan tuusulalainen ehdokas Antti Heikkilä.
– Sote-uudistus on välttämätön pitkällä aikavälillä. Nyt täytyy saada käytänteet toimimana ja leveämmän hartiat kantamaan. Sotealueita saatetaan joutua yhdistämään ja yksityisten toimijoiden asemaa tarkastelemaaan uudelleen sitten kun pidempää kokemusta alkaa muodostua.
Myös demarien Eemeli Peltonen on väitteen kanssa jokseenkin eri mieltä.
– Hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa sote-uudistuksen seurauksena. Jos onnistumme panostamaan perusterveydenhuoltoon, voimme vähentää merkittävästi kallimman erikoissairaanhoidon käyttöä. Sote-uudistuksen toimeenpanossa alueilla onkin siksi pyrittävä siirtämään palveluiden painopistettä yhä vahvemmin ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin.
Jokseenkin eri mieltä on myös keravalainen vasemmiston ehdokas Pia Lohikoski.
– Erikoissairaanhoito ei vaaraannu ja yliopistosairaaloille ollaan lisäämässä rahoitusta. Tarkoitus on siirtää vähitellen painopistettä ajoissa tehtävään perusterveydenhuoltoon, joka vähentää kalliin erikoissairaanhoidon tarvetta. Valtion rahoitus on tarveperustainen ja osa Uudenmaan hyvinvointialueista on myös saamassa lisärahoitusta.
Täysin eri mieltä väitteen kanssa on vihreiden keravalainen ehdokas Laura Tulikorpi.
– Ei Husin rajoitusvaje johdu sote-uudistuksesta. Rahoitusvaje on mittava ja on inhimillisesti sekä taloudellisesti kestämätöntä jättää hyvinvointialueet krooniseen rahoitusvajeeseen ja kiistelemään Husin kanssa rahojen siirtelystä. Laadukas ja sujuva perusterveydenhuolto sekä panostukset ennaltaehkäisevään työhön turvaaat sen, ettei erikoissairaanhoito kuormitu.