Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minun työpaikkani | Keravalaisessa pesulassa saattaa törmätä jopa seepran taljaan – "Siinä oli koiran pissaa ja vaikka mitä muuta"

SOL-pesulassa Keravalla pestään, silitetään, mankeloidaan ja poistetaan tahroja. Työ on itsenäistä ja monipuolista.

Niinan työ palvelumyyjänä SOL-pesulassa Keravalla on alkanut aamukymmeneltä. Hän työskentelee yksin ja vastaa itsenäisesti kaikista pesulan töistä.

Maanantaisen aamupäivän aikana hän on ehtinyt jo pestä kasan untuva- ja toppatakkeja, rakennustyövaatteita ja liinavaatteita sekä silittänyt muun muassa pukuja ja apteekin työpaitoja. Iso kasa puhtaita mattojakin odottaa noutajiaan.

– Tänne Keravan pisteeseen tuodaan aika paljon mattoja ja liinavaatteita; ne on helppo tuoda, kun autolla pääsee oven eteen, Niina kertoo.

Tämän lisäksi pesulaan tuodaan pestäväksi sellaisia käyttövaatteita, joita ei kotona pysty pesemään. Näitä ovat muun muassa puvut ja erilaiset ulkotakit ja myös kauluspadat, joiden silittämisen moni kokee hankalaksi.

Kausivaihtelua on paljon. Juuri nyt huomaa, että talvitakit alkavat siirtyä käytöstä pois, sillä niitä tuodaan pestäväksi ennen varastoon laittoa. Syksyllä taas tuodaan ne talvitakit, jotka keväällä jäivät pesemättä. Valmistujaisten ja kesäjuhlien lähestyessä pesuun tuodaan juhlavaatteita ja joulun alla muun muassa pöytäliinoja ja muita kodin tekstiilejä.

Keravan toimipisteessä on kaksi erikokoista vesipesukonetta ja yksi kone kemialliseen pesuun.

Mitä tuoreempi tahra on, niin sen todennäköisemmin se lähtee.

– Nahkatuotteet ja matot lähetämme eteenpäin yhteistyökumppaneille.

Ajoittain joku tuo vaatteen, josta näkee, että sen puhtaaksi saaminen ei ole varmaa. Se kerrotaan ennalta asiakkaalle, joka voi päättää, haluaako silti, että puhdistusta kokeillaan. Hankalimpia ovat vanhat tahrat materiaaleissa, joihin väri tarttuu helposti kiinni.

– Esimerkiksi valkoinen puuvilla on sellainen materiaali. Mitä tuoreempi tahra on, niin sen todennäköisemmin se lähtee.

Käytössä on ammattikäyttöön tarkoitettu tahranpoistoaineet, jollaisia kodeissa ei ole.

– Eri tahroille ja eri materiaaleille on omat aineet.

Erikoisin Niinan vastaanottama pestäväksi tuotu tuote on ollut seepran talja. Se oli kokenut käytössä kovia.

– Siinä oli koiran pissaa ja vaikka mitä muuta, hän muistelee.

Niina toteaa, että parasta omassa työssä on sen monipuolisuus.

– Päivän aikana työt voi itse rytmittää haluamallaan tavalla. Toki työ vaatii sen, että pitää pystyä toimimaan itsenäisesti.

Kun tuotteen tuo pesulaan pestäväksi, sen saa yleensä puhtaana takaisin 2-4 päivän kuluessa. Joskus Niina toivoo, että osaisi ennustaa tulevaa.

– Kun on kiireistä ja asiakas toivoo vaatetta takaisin hyvin nopeasti, voi olla vaikea sanoa, että meneekö siihen päivä vai kaksi. Sama juttu vaikeissa tahroissa. Tietenkin olisi aina kiva jo ennalta pystyä kertomaan asiakkaalle, lähteekö tahra, hän hymähtää.