Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mahtisuunnitelma julki: Seuraava iso Purkutaide-näyttely tulossa Keravan keskustaan – "Mieletön paikka"

Keravalaisen Purkutaide-kollektiivin seuraava suuri näyttely järjestetään kesällä 2024 Keravan keskustassa Anttilan tavaratalon kiinteistössä. Purkutaide-projekti on toteuttanut aiempina vuosina useita näyttelyitä erilaisissa purettavissa kiinteistöissä. Suosituin ja tunnetuin näyttely järjestettiin Taiteen kotitalossa Ahjon Moukaritiellä vuosina 2020 ja 2021, jolloin näyttely herätti laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten ja houkutteli Keravalle kymmeniä tuhansia kävijöitä.

– Anttila on mieletön paikka. Taiteen kotitalo oli hieman syrjäisessä paikassa ja huonosti saavutettavissa, mutta nyt sijainti on keskellä Keravaa. Talossa on myös valmiiksi sähköt, mikä mahdollistaa asioita ihan toisella tavalla, kertoo Purkutaide-projektin taiteellinen johtaja Jouni Väänänen.

Neuvottelut Anttilan talon tilojen käyttämisestä Purkutaiteen tarkoituksiin alkoivat Väänäsen mukaan jo vuonna 2017. Kiinteistön omistava OP Kiinteistösijoitus on suhtautunut ajatukseen myönteisesti, ja nyt asioista päästiin viimein sopimukseen. Purkutaidenäyttely olisi samalla osa Keravan 100-vuotisjuhlavuotta vuonna 2024.

– Kiitos kuuluu myös Keravan kaupungille, jolla on ollut merkittävä rooli siinä, että saimme tämän onnistumaan, Jouni Väänänen kiittelee.

Anttilan talossa on näyttelylle tilaa noin 3 500 neliötä. Avoin, hallimainen tavaratalo ei kuitenkaan kaikilta osin ole optimaalinen taidenäyttelylle.

– Väliseiniä joudumme varmasti käyttämään, mutta sen tarkemmin asiaa ei ole vielä selvitetty. En sano, että tila olisi parempi tai huonompi kuin Taiteen kotitalossa, se on vain erilainen, Väänänen pyörittelee.

Alustavan suunnitelman mukaan Ihmemaa X -työnimellä kulkeva näyttely avautuisi kesäkuun alussa 2024 ja olisi avoinna elokuun loppuun asti myös arkisin. On myös mahdollista, että taide ei rajoitu pelkästään rakennuksen sisätiloihin.

– Kyllähän tähän konseptiin kuuluu se, että taide näkyy myös ulospäin. Pyrimme siihen myös Anttilan talossa, mutta en osaa vielä sanoa, että miten. Sitä meidän pitää vielä selvittää.

Taiteilijahaku näyttelyyn on jo alkanut, ja kiinnostusta on Jouni Väänäsen mukaan ollut yli odotusten. Väänäsen arvion mukaan Anttilaan saadaan esille töitä noin sadalta taiteilijalta.

– Olemme saaneet jo nyt yli 230 hakemusta, joista valittuna on yli 60 taiteilijaa. Olemme joutuneet hylkäämään hyviäkin hakemuksia ja ainakin minun subjektiivinen näkemykseni on se, että näyttelystä on tulossa todella tasokas, Jouni Väänänen hehkuttaa.