Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miltä maistuu kenguru tai krokotiili? – Kansainväliset suurmarkkinat tuo Keravalle makuja maailmalta

Tarjolla on myös muun muassa toimintaa, taidetta, tekstiilejä ja käsitöitä.

Kansainväliset suurmarkkinat levittäytyy jälleen kerran laajalle alueelle Keravalla. Markkinahumua on 25.-28. toukokuuta tarjolla koko Keravan keskustan alueella: kävelykatu Kauppakaarella, Puuvalonaukiolla, Aleksis Kiven kadulla, Paasikivenkadulla, Paasikiven aukiolla sekä Keskikadulla.

Mukana on noin 140 yrittäjää yli 30 eri maasta. Myös Suomen eri maakunnat ovat mukana erikoistuotteineen.

Kansainvälisiä suurmarkkinoita on järjestetty Suomessa vuodesta 2011.

– Keravalla nämä markkinat ovat nyt muistaakseni seitsemättä kertaa, kertoo yli 3000 suuressa suomalaisessa yleisötapahtumassa vastaavana toiminut Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen Ari Kallas.

Tapahtuma sai alkunsa, kun Keski-Euroopassa alettiin ihmetellä sitä, miten suomalaiset myyjät saapuvat sankoin joukoin euroopamarkkinoille eri maihin, mutta Suomesta ei löytynyt markkinoita, joihin eurooppalaiset olisivat voineet tulla vastavuoroisesti.

– Olimme itse vähän skeptisiä ja ajattelimme, että Suomi on täällä pussin perällä. Miksi joku tulisi tänne väkirikkaasta Keski-Euroopasta?

Kaukaisin osasto tulee Australiasta.

Ari Kallas

Kallas kertoo, että skeptisyydestä huolimatta kutsuun päätettiin vastata. Se kannatti. Tampereella pidetyt ensimmäiset suurmarkkinat oli menestys ja yleisö suorastaan hullaantui.

– Saimme paikalle kaiken kaikkiaan kaksikymmentäkuusi osastoa eri puolilta Eurooppaa hieman vajaasta kymmenestä maasta. Jotta markkina-alue täyttyi, mukaan otettiin suomalaisia eri maakuntien erikoisuuksia ja yrittäjiä mukaan.

Samalla hyväksi todetulla kaavalla mennään edelleen, mutta tapahtuma on paisunut suorastaan massiivisiin mittasuhteisiin. Jo heti ensimmäisen tapahtuman jälkeen oli selvää, että yksittäistä tapahtumaa ei jatkossa kannata järjestää, koska etäisyydet ja logistiikasta aiheutuvat kulut ovat niin suuria.

– Nyt 18 markkinan kiertue alkaa toukokuussa ja kestää syyskuun loppuun. Pienestä alusta on tullut valtavan iso asia.

Kun Kallasta pyytää nostamaan esiin kestosuosikkeja, on tehtävä miehelle vaikea. Hän toteaa, että tarjolla on niin paljon kaikkea kiinnostavaa, että jokaiselle on taatusti jotakin.

– Tällä hetkellä kovia juttuja on muun muassa hollantilainen jättikokoinen kukkakauppa ja sata metriä pitkä ranskalainen kortteli. Kaukaisin osasto tulee Australiasta, joten jos haluaa maistaa miltä kenguru- tai krokotiilipurilainen maistuu, niin nyt siihen on tilaisuus, Kallas toteaa.

– Täällä on mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa kaikille vauvasta vaariin. Ostajakunta on olennaisesti nuorempaa kuin perinteisillä suomalaisilla markkinoilla, hän jatkaa.

Hän muistuttaa siitäkin, että vaikka ruokaosastoja on paljon, niin kansainväliset suurmarkkinat ei ole pelkkä ruokatapahtuma.

– Mukana on runsaasti käsitöitä ja taiteilijoita töineen ja paljon muutakin mielenkiintoista. Keudan aukiolla on Christer's tivoli. Tämä on hyvin huolella koottu konsepti.

Kallaksen mukaan Suomen markkinat ovat saaneet muista maista erittäin hyvää palautetta.

– Aika monesta suusta olen kuullut, että Suomessa järjestetään Euroopan parhaat eurooppamarkkinat.