Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravalla aiotaan kokeilla turvallisen tilan periaatteita – "Kyse on pikemminkin mentaalisesta tilasta"

Turvallisemman tilan periaatteiden tavoitteena on saada jokainen ihminen tuntemaan olonsa tervetulleeksi riippumatta hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan, kuten sukupuolesta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, toimintakyvystä tai kielestä.

Keravan kaupunki tiedottaa verkkosivuillaan kokeilevansa kaupunginkirjastossa, uimahallissa ja Taide- ja museokeskus Sinkassa turvallisemman tilan periaatteita. Tiedotteen mukaan periaatteet aiotaan laatia, "jotta jokaisella kaupungin tiloja käyttävällä asiakkaalla olisi hyvä, tervetullut ja turvallinen olo asioida ja oleskella kaupungin tiloissa."

Keravan verkkosivuilla kerrotaan, että turvallisempi tila tarkoittaa paikkaa, jossa osallistujilla on tunne fyysisestä ja henkisestä turvallisuudesta. Turvallisemman tilan periaatteiden tavoitteena on saada jokainen ihminen tuntemaan olonsa tervetulleeksi riippumatta hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan, kuten sukupuolesta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, toimintakyvystä tai kielestä.

– Turvallinen tila ei ole sama kuin esteetön tila. Kyse on pikemminkin mentaalisesta tilasta, jossa sitoudutaan kunnioittamaan jokaista yksilöä sellaisena kuin hän on. Kirjastolle, museolle ja uimahallille suunnitellaan omat periaatteet yhteistyössä kävijöiden kanssa – niitä ei siis kopioida paikasta toiseen, Keravan kaupungin vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Anu Laitila valaisee asiaa.

Tilojen käyttäjien kanssa on tarkoituksena koota yhteiset periaatteet ja kaikkia tilaa käyttävien edellytetään noudattavan niitä. Tiedotteessa painotetaan, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa turvallisemman tilan periaatteiden toteutumiseen.

Keravan kaupungin Pride-lupaus on, että kaupunki luo vaiheittain turvallisemman tilan periaatteita kaikkiin kaupungin tiloihin. Kirjaston, Sinkan ja liikuntapalveluiden tilojen periaatteet tullaan julkaisemaan Keski-Uudenmaan Pridessa elokuussa 2023. Periaatteet on tarkoitus tuoda näkyvästi esille tiloihin ja ne tuodaan myös kaupungin verkkosivuille.

Turvallisemman tilan periaatteiden koostaminen aloitetaan kaikille avoimella kyselyllä. Keravan kaupunki pyytää vastaamaan kyselyyn ja kertomaan, millaisina koet kaupungin tilat ja miten tilojen turvallisuutta voitaisiin mielestäsi kehittää. Kyselyyn voi vastata, vaikka ei käyttäisi kirjaston, Sinkan ja liikunnan tiloja.

Kysely on avoinna 22.5.–11.6.

Paperikyselyyn voi vastata Keravan kirjastossa, uimahallilla ja Sinkassa. Lomakkeita löytyy tilojen infoista.