Talous: Linnanmäen kävijämäärä romahti koronakesänä – jäävätkö lapset ilman leirejä?

Kuvituskuva Arkisto/Tanja Kuisma

Jari Pietiläinen

Linnanmäen huvipuiston kävijämäärät putosivat menneen koronakesän aikana ennätysmäisen paljon.

Kun vuonna 2019 Linnanmäellä kävi yhteensä 1,2 miljoonaa iloittelijaa, kuluneena kesänä heitä oli alle 40 prosenttia normaalikaudesta.

Tällä on suora vaikutus huvipuiston kykyyn jakaa avustuksia Lasten Päivän Säätiön taustalla toimiville lastensuojelujärjestöille.

Viime vuosien aikana Linnanmäki on tukenut Lasten Päivän Säätiön lastensuojelujärjestöjä 4,5 miljoonalla eurolla vuodessa.

Määrä on ollut suhteellisen vakio.

– Nyt tilanne on se, että tämän vuoden päätteeksi tätä tukea joudutaan hyvin todennäköisesti supistamaan. Vielä tässä vaiheessa syksyä Lasten Päivän Säätiön hallitus ei ole tehnyt päätöstä vuonna 2020 jaettavan avustuksen suuruudesta, kertoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

Linnanmäen vähentyneet kävijämäärät vaikuttavat lastenjärjestöjen saamiin avustuksiin. Toimitusjohtaja Pia Adlivankinin mukaan päätöstä jaettavien avustusten suuruudesta ei vielä ole. Jussi Vehkasalo

Yksi Lasten päivän säätiön avustuksia saavista yhdistyksistä on Parasta Lapsille ry.

Muut tukea saavat järjestöt ovat Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset, Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä Barnavårdsföreningen.

Rahallisen tuen todennäköinen kutistuminen saa Parasta Lapsille -yhdistyksen toiminnanjohtajan Sari Nikulan huolestuneeksi.

– Jos käy niin, että säätiön meille myöntämä avustus vähenee merkittävästi, kyllä sillä on suora vaikutus meidän toimintaamme, Nikula toteaa.

– Viime vuonna Lasten Päivän Säätiö tuki meitä noin 540 000 eurolla. Se on käytetty lähinnä lasten leiritoiminnan järjestämiseen.

Parasta Lapsille -yhdistyksen leirit on kohdennettu erityisesti vähävaraisille lapsille ja heidän perheilleen.

Kaikkiaan leirien kautta lomailemaan on vuosittain päässyt kuutisensataa lasta.

– Jos säätiön tuki vähenee, silloin joudumme jättämään leirejä pois ohjelmasta. Leirimaksujakaan emme voi korottaa, sillä kyse on juuri vähävaraisista perheistä.

Toinen yhdistystä tukeneista tahoista on ollut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, joka on myöntänyt toimintaan vuosittain noin 600 000 euroa.

Koronakriisistä huolimatta Lasten Päivän Säätiön rahoituslovi ei tulevien järjestöavustusten osalta ole niin lohduton kuin ensi näkemältä voisi ajatella.

– Pitää muistaa, että Suomessa on useita apurahasäätiöitä, joilla on huomattavasti enemmän pääomaa kuin toiminnallisilla säätiöillä, arvioi Säätiöt ja rahastot ry:n toiminnanjohtaja Liisa Suvikumpu.

– En pidä lainkaan mahdottomana, etteivätkö apurahasäätiöt voisi tukea niitä järjestöjä, joita esimerkiksi Lasten Päivän Säätiöllä ei kenties ole mahdollisuutta tukea, Suvikumpu rauhoittelee.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut