Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | "Menekki on ollut neljä kertaa enemmän kuin ennakoimme" – Suomen ensimmäinen pitsa-automaatti paistaa ruoan kolmessa minuutissa

Etelä-Ranskasta Espooseen muuttanut Benjamin Alexandra sai idean pitsa-automaatista vieraillessaan kotimaassaan viime kesänä. Kauniaisiin ilmestynyt pitsa-automaatti on ylittänyt kaikki omistajansa odotukset.

Tiettävästi Suomen ensimmäinen pitsa-automaatti nousi Kauniaisten uimahallin parkkipaikalle sattuman kautta. Benjamin Alexandran viisihenkinen perhe vieraili viime heinäkuussa hänen äitinsä luona Ranskassa. Oli maan kansallispäivä ja lapset olivat nälkäisiä.

– Kaikki perheelliset ihmiset tietävät, millaista on etsiä pyhäpäivänä auki olevaa ravintolaa, kun takapenkki on täynnä nälkäisiä lapsia, Benjamin naurahtaa.

Karttapalvelu kertoi ilouutisen.

– Vaimoni bongasi Googlesta avoinna olevan pitserian.

Ajoimme paikalle, ja hetken ihmettelyn jälkeen ymmärsimme, että olimme saapuneet pitsa-automaatille.

Lapset saivat ruokaa, ja saman tien alkoi pohdinta, sopisiko samanlainen automatisoitu ruokapalvelu suomalaiseen ympäristöön.

– Tulimme nopeasti siihen tulokseen, että sopii hyvinkin ja aloitimme neuvottelut muutaman kaupungin kanssa. Kauniaisista näytettiin nopeasti vihreää valoa, ja pitsa-automaatin paikaksi valikoitui uimahallin parkkipaikka.

– Sijainti on sellainen, että automaatille on helppo piipahtaa. Vieressä on myös urheilukenttä ja kadun toisella puolella käsipalloareena. Kauniaisten keskustaan vievä tie on liikenteeltään vilkas, joten ohikulkijoita riittää.

Pitsan pohja leivotaan ja esipaistetaan Espoon Vermossa sijaitsevassa haamukeittiössä, siihen lisätään lisukkeet ja itse tehty tomaattikastike. Lopullista paistoa vaille valmis pitsa laitetaan jääkaappiin ja kuljetetaan automaatille.

Tilauksen jälkeen automaatin sisään sijoitettu uuni paistaa pitsan kolmessa minuutissa valmiiksi. Täytettyjä ja esipaistettuja pitsoja mahtuu kioskin sisään 70 kappaletta.

– Kun tuote tilataan, automaatti siirtää pitsan uuniin. Menekkiä seurataan etänä.

Benjaminilla on kaksi liikekumppania, jotka ovat ruoka-alan ammattilaisia.

– Pitsat valmistetaan laatu ja maku edellä. Saamamme palautteen perusteella olemme onnistuneet oikein hyvin.

Pitsa-automaatti on Benjaminin itse suunnitteleman puuverhoillun kioskin sisällä, sillä hän halusi pitsa-automaatista suomalaiseen maisemaan istuvan kokonaisuuden. Automaatin suosio on ylittänyt kaikki Benjaminin odotukset.

– Pitsojen menekki on ollut neljä kertaa enemmän kuin ennakoimme.

Benjamin kertoo, että pitsa-automaatti on moderni versio pitsaa myyvästä street food -autosta, jotka ovat Benjaminin kotimaassa Ranskassa suosittuja. Suunnitteilla on kaksi uutta pitsa-automaattia pääkaupunkiseudulle.

– Suunnitelmissamme on laajentaa koko maahan franchising-periaatteella. Konsepti sisältää koko paketin. Uskon, että Suomessa on valtava potentiaalia tämän kaltaiselle palvelulle. Tällä hetkellä yritykseni työllistää kahdeksan ihmistä, mutta alkuun pääsee jo kahden hengen voimin.

Benjamin mainitsee, että pitsa-automaatti on ollut korona-aikaan hitti.

– Olemme suunnitelleet konseptin huolellisesti. Pitsan jokainen valmistusvaihe on mietitty tarkkaan ja myös testattu. Digitalisaation myötä olemme pystyneet automatisoimaan pitsan myymisen.

Benjamin viihtyy Suomessa hyvin.

– Suomalainen elämäntyyli sopii minulle hyvin. Pidän vuodenaikojen vaihtelusta, rakastan suomalaista ravintolaskeneä ja ennen kaikkea, täällä on turvallista elää. Kotikaupunkini Espoo on myös kansainvälinen kaupunki. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ulkomaiset otetaan avosylin vastaan. Yhteiskunta on avoin ja ihmisten välillä vallitsee luottamus.

Benjamin kertoo, että yksi tärkeimpiä syitä muuttaa Suomeen oli korkeatasoinen koulutus. Lisäksi yrityksen perustaminen on Suomessa helppoa.

– Täällä asiat tapahtuvat helposti ja nopeasti.

Hän itse kertoo ymmärtävänsä suomea, mutta mainitsee kielen vaikeuden.

– Pystyn hoitamaan esimerkiksi kauppareissun, mutta vaativammat keskustelut käyn englanniksi. Suomessa tulee hyvin toimeen englanniksi, mutta haluaisin oppia kieltä lisää. Haluan ehdottomasti ymmärtää, mitä jälkikasvuni keskenään puhuu, Benjamin naurahtaa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Aromissa 6/21.