Maalina vahva mieli – keskiuusmaalainen jääkiekko polkee eturintamassa lasten ja nuorten psyykkisessä valmennuksessa: "Siitä on valtava määrä tutkimustietoa"

Laura Andelin toivoo psyykkisen valmennuksen rantautuvan yhä vahvemmin lasten ja nuorten liikuntaan ja urheiluun. Toni Mustonen on viemässä asioita käytäntöön Haukoissa. Heikki Löfman

Heikki Löfman

KJT Hockey, jääurheiluseura Haukat ja Järvenpäässä toimistoaan pitävä Into Health & Care Oy aloittivat hiljattain psyykkistä valmennusta koskevan yhteistyön.

Yhteistyön tavoitteena on tarjota koulutusta seuratoimijoille ja vanhemmille sekä jalkauttaa psyykkisen valmennuksen menetelmiä harjoitteiden kautta seurayhteisön arkeen lapsille ja nuorille aivan pienimmistä juniori-ikäluokista alkaen. Into Health & Care Oy:n luoma psyykkisen valmennuksen malli on suunniteltu toteutettavaksi säännöllisenä osana harjoittelua läpi urheilijapolun.

Tämän tyyppinen malli on tiettävästi ensimmäinen laatuaan suomalaisessa jääkiekossa, sillä aiemmin juniorien psyykkinen valmennus on perustunut lähinnä erilaisiin tietoiskuihin.

Into Health & Care tuottaa psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntijapalveluita sekä urheilun että työelämän eri sektoreille ympäri maan.

Yrityksen perustaja-omistaja, psyykkinen valmentaja Laura Andelin on koulutukseltaan psykoterapeutti, jolle lasten ja nuorten haasteet ovat tuttuja – sipoolaislähtöinen Andelin on jo pitkään johtanut omistamansa lastenkodin toimintaa nykyisessä kotikunnassaan Mäntsälässä.

Andelin toimii harrastajien ja huippu-urheilutasoisten urheilijoiden psyykkisenä valmentajana. Hänen johtamaansa Into-tiimiin kuuluu yhdeksän psyykkistä valmentajaa, jotka ovat laillistettuja sosiaali- ja terveysalan tai kasvatus- ja liikunta-alan ammattilaisia.

Vaikka ala on tuttu, on Andelin innoissaan uudesta haasteesta lasten ja nuorten psyykkisen valmennuksen parissa.

– Lasten ympärillä tapahtuva psyykkinen valmennus on minun ja Tonin yhteistyön tuotos (Haukkojen junioripäällikkö Toni Mustonen). Olen suunnitellut menetelmän, jonka avulla voidaan tukea lapsen kehitystä osana urheiluharjoittelua. Toni puolestaan on ollut erinomainen valmentaja tähän projektiin – mies, jolla on luontainen kiinnostus asiaan ja joka haluaa ymmärtää, miten lapsia ohjataan laadukkaasti, Andelin sanoo.

Kaksikko johti viime kaudella projektin pilottihanketta Haukkojen 7–8-vuotiaille lapsille.

– Tavoitteena on juurruttaa seuran sisälle ymmärrys siitä, mitä psyykkinen valmennus on arjessa. Seurassa toimiville aikuisille pyritään saamaan työkaluja arkeen, jotta heidän ymmärrys lasten kehityksestä lisääntyy. Se puolestaan on tie lapsen hyvinvoinnin lisäämiseen, Andelin näkee.

– Itseluottamusta täynnä oleva positiivinen nuori, joka on vahva myös mieleltään. Siinä on tavoite, Mustonen komppaa.

Andelin korostaa, että Keski-Uudellamaalla nyt tehtävä työ tähtää lasten ja nuorten hyvinvointiin. Se ei ole millään tavalla sidoksissa huippu-urheiluun.

– Lasten psyykkinen valmennus on yhtä kuin lasten hauskan ja iloisen harrastamisen mahdollistamista ja hyvinvoinnin lisäämistä aivan tavallisin arkikeinoin. Se ei ole mitään ihmeellistä. Harrastuksen kautta lapsi voi purkaa paineita, saada onnistumisia, kuulua joukkoon...

Lasten kanssa toimivien aikuisten, kuten valmentajien, koulutukseen on selkeä syy.

– Paras vaste saadaan, jos ohjaamme lapsen ympärillä olevia aikuisia – siitä on valtava määrä tutkimustietoa. Jos haluamme maksimaalisen tuloksen, niin lapsen kohdalla kannattaa hyödyntää hänelle jo entuudestaan tuttuja ja turvallisia kontakteja. Silloin lapsen ei tarvitse jännittää uutta ja hän oppii nopeammin.

Nuoria – kuten KJT Haukkojen B-junioreja, joiden arjessa Andelin on vahvasti mukana – ohjataan suoraan.

– Tavoitteellisessa urheilussa harjoitellaan muun muassa sitä, miten yksilö oppii säätelemään stressiä niin, että se ei ole haitallista.

– B-nuorissa olemme nyt harjoitelleet esimerkiksi epäonnistumisen taitoja. Pelissä tulee vääjäämättä epäonnistumisia – se on osa urheilua. Olemme mielikuvaharjoittelulla miettineet näitä tilanteita ja sitä, miten reagoimme niihin ja miten löydämme ratkaisun, joka on sopiva kullekin pelaajalle. Sitten toistetaan, toistetaan, toistetaan... Lätkä on nopea peli, jossa on tehtävä nopeita ratkaisuja.

Epäonnistuminen tuo lapselle ja nuorelle usein ”apinan selkään”, mikä voi johtaa eri tilanteiden pelkäämiseen. Silloin peli menee varovaiseksi. Usein negatiivinen kierre lähtee pyörimään mielessä ja asia paisuu isommaksi kuin mitä se oikeasti on.

– Mieli on siitä vinkeä, että se, mitä mieli toistaa, niin siinä mieli on vahva. Jos mieli toistaa negatiivista toimintamallia tai pelkoa, niin nämä kasvavat. Vastaavasti jos mieli toistaa ratkaisua, varmuutta ja itseluottamusta, niin nämä kasvavat. Siksi me harjoittelemme mielen taitoja ja niiden ohjaamista.

Andelinin pitkän ajan tavoitteena on, että psyykkisen valmennuksen painopistettä pudotetaan huippu-urheilusta pari pykälää alemmas nuorten ja lasten pariin.

– Psyykkinen valmennus ei siis tarkoita sitä, että haemme huippu-urheilijaa. Psyykkinen valmennus on itseluottamuksen vahvistamista. Vaikka lapsi pelaisi jääkiekkoa vain kolme vuotta ja lähtisi sen jälkeen soittamaan viulua, jäävät taidot hänelle. Sitä kautta ne auttavat häntä myöhemmin esimerkiksi opiskeluissa tai työelämässä. Ja sitä kautta nämä taidot auttavat myöhemmin koko yhteiskuntaa.

– Ja juniorikiekon puolella nyt aloitetun työn tuloksia nähdään kunnolla kolmen, viiden tai kymmenen vuoden päästä – sitten, kun toiminta on kunnolla juurtunut.

Laura Andelin on työskennellyt myös huippu-urheilijoiden psyykkisenä valmentajana. Lajikirjo on laaja, mutta yksi asia nousee lajista riippumatta huippu-urheilijoiden psyykkisessä valmennuksessa yli muiden – itsetuntemus.

– Psyykkinen valmennus on aina yksilöllinen asia, mutta jos pitää jotenkin kiteyttää, niin hyvä itsetuntemus on huippu-urheilijalle tärkeää. Tämä tarkoittaa sitä, että yksilö tuntee tarkkaan sen, miten juuri hän toimii erilaisissa tilanteissa. Lisäksi hän on kiinnostunut siitä, miten voi oppia tuntemaan itseään enemmän, jotta kovat tilanteet ja paineet eivät heilauta hyvinvointia ja balanssia. Lisäksi huippu-urheilijoiden on tärkeä ymmärtää, että kaikkea ei tarvitse osata itse – apua voi hakea.

Andelin sanoo, että huippu-urheilijat ovat tottuneet Suomessa laaja-alaiseen ohjaukseen.

– Tämä pitää sisällään erilaisia valmentajia – myös vierailevia valmentajia, fysioterapiaa, ravintoterapiaa, kuntouttavaa toimintaa, seurojen tai lajiliittojen vaatimuksia. He ovat siis tottuneet toimimaan eri ohjaajien alaisuudessa. Huippu-urheilun parissa on myös ymmärretty muutamien vuosien ajan, että psyykkistä valmennusta on koko ajan enemmän käytössä. Nyt toivoisin sitä olevan tarjolla myös nuoremmille.

Andelin on jo kontaktoinut useita suomalaisia jääkiekkoseuroja psyykkiseen valmennukseen liittyen. Hän toivookin, että Keski-Uudellamaalla rakennettu malli laajenee läpi maan ja myöhemmin eri yhteistyökanavien kautta mahdollisesti ulkomaillekin.

Into Health & Care Oy

Tuottaa psyykkisen valmennuksen asiantuntijapalveluita.

Perustettu 2013.

Toimipiste Sibeliuksenkadulla Järvenpäässä.

Lisätietoa: www.intovalmennus.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.