KeU:n 100-vuotisteos valmistuu kevääksi 2020 – kirjoittajaksi lupautui keravalainen tietokirjailija Kalle Virtapohja

Kalle Virtapohja kirjoittaa KeU:n 100-vuotishistoriikin. Kuvassa myös KeU:n Reino Ruotsalainen, joka kuuluu KeU:n pitkäaikaisimpiin seura-aktiiveihin. KeU on julkaissut omaa lehteäkin. Rauno Ylönen

Rauno Ylönen

Kauan odotettu Keravan Urheilijoiden 100-vuotishistoriikki valmistuu. Jos nyt ei aivan ajallaan, niin lähestulkoon kuitenkin.

Seuran satavuotisteoksen kirjoittajaksi on lupautunut Keravalla asuva urheilutoimittaja ja tietokirjailija Kalle Virtapohja, joka on kirjoittanut viime vuosina useita urheiluaiheisia historiikkeja.

– Valmista pitäisi olla kevättalvella 2020. Nimet on paperissa, toteaa KeU:n pitkäaikainen seura-aktiivi Reino Ruotsalainen, joka kuuluu KeU:n historiikkityöryhmään yhdessä Mauri Airilan, Sampsa Haarasillan ja Timo Sirolan kanssa.

KeU vietti 100-vuotisjuhlansa jo lokakuussa 2018, mutta 100-vuotishistoriikkia ei saatu niihin juhliin valmiiksi. Ruotsalainen otti yhteyttä Suomen Urheilumuseoon ja historiikille löytyi uusi tekijä läheltä.

– Apunani tässä työssä on fiksu ohjausryhmä, Virtapohja kiittelee muun muassa Ruotsalaista, joka on tallentanut seuran kaikki vanhat paperiarkistot pilvipalveluun Virtapohjan hyödynnettäväksi.

– Seuran alkuaikojen vanhat arkistot ovat säilössä Keupirtillä. Jos Keupirtti sattuisi palamaan, niin sinnehän menisi kaikki arvokas seuratieto kuin tuhka tuuleen, Ruotsalainen tuumii.

Kesän alussa toimeen tarttunut Virtapohja on paneutunut KeU-haasteeseen pieteetillä ja neljäsosa historiikista on jo valmiina.

– Seuran reilut sata vuotta pitäisi puristaa noin 200-sivuun, hän tuumii seisoessaan Ruotsalaisen kanssa Volmari Iso-Hollon patsaalla.

Kaksinkertaista olympiavoittaja Iso-Holloa (1932, 36) ei voi sivuutta KeU:sta puhuttaessa ei myöskään Maailman-Matti Järvistä (keihään o-voittaja 1932).

– Iso-Hollon ja Järvisen lisäksi seuran nimimiehiä 1930-40 -luvuilla oli Toivo Sariola, tivolinjohtaja, joka pelasi 8 kertaa Itä-Lännessä ja edusti Suomea satasella Berliinissä.

Yleisseura KeU on ollut astinlautana monelle seurasta irtautuneelle lajille kuten vaikkapa voimistelulle ja pesäpallolle.

– Lahdesta Keravalle muuttanut Olli Veijola oli Keravan oma Tahko Pihkala, joka vahvisti pesiskipinää paikkakunnalle ja oli myös innokas suunnistusmies, Virtapohja muistuttaa.

Keravan KooPee ottikin pesiksen SM-hopeaa 1937 ja suunnistuskipinä seurassa on säilynyt edelleen, kun seura sai 1935 suunnistusjaoston.

– Järjestimme muun muassa Jukolan viestin Sipoossa 1995 ja Hakunilassa 2012, Ruotsalainen muistaa.

Veijola puolestaan johti ensin kymmenen vuotta SUL:n alaista Suunnistamisjaostoa ja kun Suunnistamisliitto perustettiin 1945, hänestä tuli liiton ensimmäinen puheenjohtaja.

Suunnistus on edelleen iso laji KeU:ssa. 1970-luvulla KeU:n suunnistajat olivat voimissaan ja juhlivat 1973 Jukolan viestin kolmossijaa.

Ennen KeU:n perustamista Keravalla oli jo urheiluseura Kervo Idrottsbröder, mutta suomenmieliset ja -kieliset halusivat paikkakunnalle oman seuran Kibbenin rinnalle.

– KeU:ta voisi seuran alkuaikoina luonnehtia rautatieläisten seuraksi, sillä Kerava kasvoi rautatieaseman ympärille junantuomien myötä. Seura oli keravalaisille tärkeä myös oman identiteetin takia, Virtapohja näkee.

Virtapohjan 100-vuotisteos jatkaa siitä, mihin kouluneuvos Olli Sampolan ja Arvo Kallion KeU:n 30-vuotishistoriikki (1918-48) ja Voitto Poikolaisen 50-vuotishistoriikki (1918-68) jäivät.

KeU:n jäsenmäärä on pyörinyt parhaimmillaan 1200-1300:ssa ja tällä hetkellä viiden jaoston seurassa on jäseniä noin tuhat.

Virtapohja toivoo KeU:n perinnetietoja säilyttäneitä ottamaan häneen tai seuran toimistoon yhteyttä.

– Varsinkin vanhat valokuvat kiinnostavat.

Keravan Urheilijat

KeU perustettiin 2.8.1918.

Seura sai alkunsa Helsingistä Keravalle muuttaneen Lauri Osvald Viitasen ansiosta.

Seurassa on urheiltu monessa eri lajissa, mutta hiihto, yleisurheilu ja suunnistus ovat pysyneet seuran lajivalikoimissa sen alkuajoista saakka.

KeU:sta on tehty kaksi historiikkia; 30-vuotishistoriikki (1918-48) ja 50-vuotishistoriikki (1918-68).

Seuran 100-vuotishistoriikki ilmestyy kevättalvella 2020 ja sen kirjoittaa keravalainen urheilutoimittaja ja tietokirjailija, tohtori Kalle Virtapohja.

KeU:n menestyneimpiä urheilijoita ovat olleet keihäänheiton olympiavoittaja (1932) ja Euroopan mestari (1934, 38) Matti Järvinen ja 3000 metrin esteiden olympiavoittaja (1932, 36) Volmari Iso-Hollo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. PKKU:n miehille avausvoitto – Reipas nurin
 2. Järvenpään Palloseura jatkoi FC Honka Akatemian kustannuksella voittoputkeaan
 3. Pallokerho Keski-Uusimaan naisille täyspotti Klaukkalassa NJS:ltä
 4. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 5. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 6. HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla
 7. Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina
 8. Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi
 9. Melbournessa 3 000 kunnan asunnoissa asuvaa on joutunut Australian tiukimpaan koronaeristykseen – yli 300 000 melbournelaista on jo erilaisten rajoitusten piirissä
 10. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 11. Italia saattaa ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila
 12. "Neverkusenin" palkintokaappi pysyy tyhjillään, Bayern tylytti Hradeckya Saksan cup-finaalissa
 13. Ikinuori Gianluigi Buffon rikkoi Serie A:n otteluennätyksen
 14. Musiikki: Tarot-muusikko Tommi "Tuple" Salmelan soololevyn ensimmäiset sanat lausuu isä, joka kuoli Salmelan ollessa kuusivuotias – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 15. Duplantis ponkaisi väsyneillä jaloilla Ullevin seiväsennätyksen ja maailman kärkituloksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 3. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 4. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 5. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 6. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 7. Keravalla otetaan pian käyttöön Suomen suurin avovankila – katso, minkälaisissa tiloissa lähes 140 vankia suorittavat tuomiotaan
 8. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 9. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 12. Keravalla ei ole ollut poliisiasemaa vuoden 2014 jälkeen, mutta kaupunkilaiset penäävät sitä toistuvasti takaisin – mitä poliisipomo sanoo vaatimuksista?
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 15. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.