Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Golf aivovammasta kärsivän apuna

KERAVA | 11.9. 2001 on yksi modernin maailmanhistorian synkimpiä päiviä.

Moottoripyöräonnettomuudessa saatu vakava aivovamma muutti erityisgolfari Timo Pessin elämän päivälleen viisi vuotta WTC-iskujen jälkeen.

Pessin, 39, elämä otti uuden suunnan reilut yksitoista vuotta sitten, kun aktiivisesti urheilun parissa läpi elämänsä viihtynyt ja siviiliurallaan kovassa kiidossa ollut Pessi ajoi moottoripyörällään päin sähkökaappia Keravan jäähallin ja tennishallin lähistöllä.

Vakavan aivovamman onnettomuudessa saanut keravalainen Pessi kärsi myös lukuisista muista vammoista – muun muassa reisiluu meni ”murusiksi” ja oikea käsi kärsi pahoja vammoja. Vammat seuraavat mukana läpi elämän.

– Minut vietiin medihelillä Töölön sairaalaan, jossa olin kaksi viikkoa koomassa teho-osastolla. Töölöstä minut siirrettiin Peijakseen, jossa olin puolitoista kuukautta. Keravalla kulki juttua, että olin kuollut. Ensimmäisestä kuukaudesta onnettomuuden jälkeen en muista mitään, Pessi kertaa.

Aivovamma oli onnettomuuden seuraamuksista kohtalokkain.

– Vamma on vasemmassa etuaivolohkossa. Se on johtanut siihen, että akkuni on koko ajan punaisella. Jos ajatellaan, että ihmisellä on paksu kaapeli, josta tulee virtaa aivoihin, niin minulla on vain kaapelin säikeitä. Energiaa tulee tosi vähän, työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Pessi sanoo.

Väsymys, siitä johtuva ylikierroksilla oleminen ja nukkumisvaikeudet. Siinä lista, mikä rassaa Pessin nykyarkea eniten.

– Lähimuisti on huono, väsyn, mieliala heittelee, raivostun pienestä asiasta kuin pikkulapsi, keskittymiskyky heikkenee. Minun duunini on levätä himassa ja yrittää jaksaa liikkua noin tunti päivässä. Lepo on minulle todella tärkeää, Pessi jatkaa.

Ammattikorkeakoulusta aikanaan valmistunut ja muun muassa finanssi- ja lääkealoilla erilaisissa tehtävissä esimerkiksi ex-huippujääkiekkoilija Kaj Linnan alaisuudessa sekä yrittäjänä työskennellyt Pessi ei kuitenkaan antanut onnettomuuden määritellä kokonaan loppuelämänsä suuntaa.

Jalkapalloa, jääkiekkoa, rullakiekkoa ja salibandya nuorempana pelannut ja itseään urheilufriikiksi kutsuva Pessi tähtäsi jääkiekkoerotuomarina SM-liigaan, mutta onnettomuus vesitti haaveet.

Viisi vuotta onnettomuuden jälkeen Pessi löysi uuden haaveen, kun mies tarttui ensi kertaa elämässään golfmailoihin.

Kuuden vuoden uurastus on johtanut nyt siihen, että mökkinsä lähellä sijaitsevan asikkalalaisen Kanavagolfin edustuspelaajaksi hiljattain nimitetty Pessi on Edgan (European Disabled Golf Association) Euroopan stableford (handicap 18,5–26,4) -rankingin nelossijalla.

Välissä Pessi on ehtinyt nousta erityisgolfin maajoukkueeseen ja pokata heti ensimmäisellä kaudellaan sarjansa Suomen mestaruuden. Kisoja on ollut Edgan kiertueella eri puolilla Eurooppaa ja E-tourilla Suomessa.

Välillä mies joutui pitämään lajista taukoa liian rasituksen ja väsymyksen takia, mutta nyt mies on taas nähty viheriöillä vuoden päivät. Puolenvaihto oikealta puolelta lyöväksi on myös toiminut mainiosti – vuosi sitten Pessi oli stableford-rankingin 58:s, nyt siis jo neljäs.

– Kun pääsin maajoukkueeseen 2013, treenasin älyttömästi. Se meni yli, en pystynyt nukkumaan ja oli otettava vahvempia lääkkeitä. Se homma oli pakko katkaista. Ongelma on se, että mihin tahansa rupean, niin haluan olla paras.

– Mutta golf on hyvä harrastus. Kun tulee oltua paljon neljän seinän sisällä, niin golfin kautta saa elämään sosiaalisuutta, on pakko olla ihmisten kanssa tekemisissä. Kaverit ovat onnettomuuden jälkeen säilyneet, mutta en vain jaksa pitää heihin yhteyttä, ei ole paukkuja. Golfin kautta sitä tulee pakolla. Ja golfissa myös keskittymistä pitää treenata, se on hyvä, erityisryhmien golfin pelaamista edistävän HCP Golf ry:n hallituksessa oleva ja keskiuusmaalaiselle golfväelle hyvinkin tutun Ari Savolaisen valmennettava Pessi sanoo.