’’Pelkkä lento kisoihin ei kiinnosta’’ – yhdistetyn legenda Hannu Manninen tavoittelee paikkaa jo kuudensiin olympialaisiinsa

Nummelalainen Hannu Manninen oli viime viikonloppuna yhdistetyn SM-kisoissa viides ja aloittaa olympiapaikan jahtaamisen torstaina Rukan maailmancupissa. Jouni Porsanger

Kari Sallinen

Finnairin lentäjää Hannu Mannista ei kiinnosta turhanpäiväinen lentomatka helmikuussa Etelä-Koreaan, jossa kisataan talviolympialaiset.

–Saan kyllä lentää ihan tarpeeksi Euroopan ja kotimaan reiteillä. Minulle ei pelkkä kisoihin pääsy riitä. Haluan myös kilpailla, kertoo yhdistetyn hiihdon nummelalainen legenda.

–Kisajoukkueeseen valitaan kai viisi miestä, ja eri matkoille osallistuu kerrallaan neljä.

Se olisi hieno, ainutlaatuinen saavutus."

Pelkkä osallistuminenkin hivelisi Mannisen mieltä. Olympialaiset olisivat hänelle peräti kuudennet. Lukumäärä on kasassa ainoastaan Mannisen hyppypuvun ommelleella mäkihyppääjä Janne Ahosella, joka tavoittelee jo seitsemättä kisapaikkaa.

–Se olisi kyllä hieno, ainutlaatuinen saavutus.

Viime kaudella tosimielellä kisoihin viiden vuoden tauon jälkeen palannut Manninen avasi olympiatalven kilpailukautensa viime viikonvaihteessa SM-kisoissa Rovaniemellä.

SM-kisojen viides sija muiden maajoukkuemiesten jälkeen ei ollut yllätys. Viime kauden tapaan hiihto sujui hyvin ja mäki kohtuullisesti. Mäessä nummelalainen oli kansainvälisessä seurassa 19:s ja ladulla toiseksi paras, nopeimpana suomalaisena.

–Olympiakisastartteihin minulla on täysi työ päästä. Ilkka Herola ja Eero Hironen ovat kovimmat ja heitä haastavat nuoret Leevi Mutru ja Arttu Mäkiharju, joka on kehittynyt paljon.

Manninen on satsannut puolitoista vuotta urheiluun maajoukkueessa.

–Vietin aikoinani 15 vuotta ammatikseni urheilijan elämää. Se on syvällä sisimmässäni ja mieli vetää mukaan, kertoo Manninen.

–On hienoa fiilistellä fiksujen ja lahjakkaiden nuorten mukana.

Manninen on fyysisten testien mukaan hyvässä kunnossa, mutta joutuu antamaan tasoitusta muihin nähden mäkiharjoitusten määrässä.

–Joitakin muovimäkiharjoituksia kävin kesällä. Olen harjoitellut työn ohessa. Aloitin hiihdot Vihti Skin tekolumilaudulla Ojakkalassa. Marraskuun olen ollut virkavapaalla ja päässyt pohjoisen lumilla hyvin harjoittelemaan.

–Mäkeen vaaditaan rutiinia ja varmuutta. Ne tulevat vain toistojen kautta.

Näyttöjä Manninen antaa käytännössä vain neljissä maailmancupin osakilpailussa.

–En lähde kaikkiin cupin kisoihin. Jokaisessa kisassa minulla on mahdollisuus antaa näyttöjä ja pyrin niissä myös onnistumaan.

Hannu Manninen

39-vuotias, asuu Nummelassa

Seura Ounasvaaran Hiihtoseura

Saavutukset:

Edusti Suomea talviolympialaisissa jo 15-vuotiaana 1994, kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena.

Olympialaiset: joukkuekilpailun kultaa 2002, hopeaa 1998, pronssia 2006, osallistui 2008.

MM-kisat: Kultaa henkilökohtaisesta sprinttikilpailusta 2007, joukkuekilpailusta 1999 ja 2007, joukkuekilpailuista hopeaa 1997, pronssia 2001 ja 2003. Mukana Lahdessa 2017.

Maailmancup: kokonaiskilpailun voitto neljänä vuonna peräkkäin 2004–2007. Osakilpailuvoittoja yhteensä 48, enemmän kuin kenelläkään muulla.

Maastohiihdossa olympialaisten sprintissä kahdeksas 2002.

Valmistui lentoperämieheksi 2011, töissä Finnairilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.