Elämää potkujen jälkeen – Tommi Hämäläinen kulkee leuka pystyssä ja ruoskii jääkiekkomaailman itsekkyyttä: "On hirveästi äijiä, jotka ajattelevat vain omaa palliaan"

Heikki Löfman

Keravalaislähtöinen jääkiekkomies Tommi Hämäläinen koki alkuvuodesta sen, minkä niin moni huippu-urheilun parissa työskentelevä valmentaja urallaan kokee – potkut.

Hämäläinen oli reilun puolentoista kauden ajan osa Ville Peltosen johtamaa valmennustiimiä Sveitsin pääsarjaseurassa Lausanne HC:ssä. Kun Peltonen sai lähteä, sai samalla ovenavauksella häipyä myös Hämäläinen.

– Millään tavalla ei pysty sanomaan, että potkujen taustalla olisivat urheilulliset perusteet. Pelasimme kolmea eri sarjaa eli cupia, NLA:ta ja CHL:ää – pelaajia oli vähän, mutta klaarasimme jutut hyvin. Viime vuonna lähdimme kolmantena pleijareihin ja olimme semifinaaleissa, tänä vuonna olisimme lähteneet kuudentena pleijareihin ja olimme CHL:ssä kahdeksan parhaan joukossa – historiallisen hyvää duunia siinä firmassa.

Kaikki meni siis urheilullisesti hyvin, mutta lopulta Lausannen uusi halli toi mukanaan seuraan uuden omistajan, joka Hämäläisen katsantokannassa halusi omat kaverinsa joukkueen ruoriin.

– Tai ainakin hän halusi katsoa, ketkä siellä ovat töissä – sanotaan niin. Vanha omistaja halusi laittaa lihoiksi, kun uusi halli valmistui.

Peltonen teki aiemmin kaudella seuran kanssa jatkosopimuksen, mutta Hämäläinen ei nimeään jatkosopimukseen ehtinyt painaa. Hänen sopimuksensa seuran kanssa olisi päättynyt tämän, nyt jo kesken jääneen kauden lopussa.

– Jäin vähän välikäteen. Ville halusi, että olisin jatkanut siellä hänen kanssaan, mutta sopimus jäi tekemättä. Meidän valmennusjohtoon kuuluneista seura halusi pitää Niemelän Tommin, mutta hän ei sinne halunnut jäädä. Vanhasta valmennusjohdosta seuraan jäi vain Cristobal Huet, joka on Lausannessa seuralegendan maineessa.

Hämäläinen sanoo, että vajaat kaksi kautta Sveitsissä oli monella tapaa opettavaista aikaa.

– Vahvistava kokemus. Harmittaa, että joutui lähtemään ei-urheilullisin perustein, kun aika moni joutuu tässä bisneksessä lähtemään urheilullisinkin perustein.

– Hyvä paikka toimia, mutta se täytyy toki sanoa, että sveitsiläinen mentaliteetti on erilainen. Jo pelaajamarkkinan takia siellä täytyy toimia erilailla kuin monessa muussa paikassa. Pelaajilla on suhteellisen kova valta. Sveitsiläisiä pelaajia ei hirveästi ole, ja heille maksetaan kauheasti ja heillä on pidempiä diilejä. Jos et saa motivoitua heitä pelaamaan ja voittamaan, niin olet aika lirissä.

Urheiluvalmennus on lähes halki historiansa kiteytetty piiskaan ja porkkanaan. Tätä jakoa ei Sveitsissä Hämäläisen mukaan juurikaan ole.

– Porkkanalla on mentävä. Se on hyvä oppi sieltä. Vähän se on ollut toimintatapani muutenkin, mutta nyt näki konkreettisesti sen, ettei valmentajalla ole muuta tehtävissä kuin koittaa motivoida kaikki jätkät antamaan parastaan.

– Välittämisen merkitys ja suhteen luominen niihin, joita koutsaat ja johdat, on äärimmäisen tärkeää ja tuli tuollaisessa tilanteessa vielä vahvemmin esiin. Jos on sellainen suhde, että luotamme toisiimme ja huomaamme, että me kaikki välitämme, niin silloin tehdään hyvin töitä. Toisaalta onnistuimme, toisaalta epäonnistuimme – ja sitten opimme.

Hämäläinen katsoo aikaansa Sveitsissä leuka pystyssä. Jääkiekkomaailman nykytilaan hän ei kuitenkaan ole täysin tyytyväinen.

– Sanoin Villelle heti, että duunit on tehty viimeisen päälle, jopa tulostakin saatu aikaan – ei jää siitä kiinni. Hyvin mielin olen nyt. Mutta kun tässä bisneksessä tulee nopeasti kenkää urheilullisin perustein – varsinkin Sveitsissä ja Venäjällä – niin silloin tällaisia juttuja ei mielestäni tarvitsisi olla.

Vaikka Sveitsissä oltiinkin, on kokemus vahvistanut Hämäläisen mielikuvaa siitä, ettei suomalainenkaan jääkiekko osaa yhteisönä katsoa laaja-alaisesti omaa etuaan.

– On hirveän vähän ihmisiä, jotka ajattelevat kokonaisuutta ja hirveästi äijiä, jotka ajattelevat vain omaa palliaan.

– Suomessakin koutsit puhuvat, että seuroilla ei ole pitkäjänteisyyttä. No, sitten kun valmentaja onnistuu seurassa, niin hän lähtee kuitenkin heti seuraavaan paikkaan. Eli ei koutseillakaan ole pitkäjänteisyyttä. Kaikki ovat pikku hiljaa alkaneet ajatella vain itseään. Se on system error, mutta on se myös sitä, miten me yksilöt bisneksessä ajattelemme ja toimimme.

– Kokonaisvaltainen jääkiekon eteen hyvää tekeminen puuttuu. Jos olet sellaisessa positiossa, että saat vaikuttaa, niin miksi et vaikuta muuhun kuin itseesi ja omaan uraasi? Hämäläinen kysyy.

Jääkiekkoliiton Hämäläinen sanoo katsoneen yhteisön perään hyvin.

– Se ei kuitenkaan auta, jos kaikki tekijät lajin sisällä eivät ajattele kokonaisuutta. Jääkiekko on suuri vaikuttaja ja liikuttaja, mikä voisi olla poliittisestikin iso juttu. Esimerkiksi Ruotsissa yhteiskunta laittaa tähän hommaan hirveästi rahaa – teet oopperatalon tai jäähallin, niin saat saman verran tukia. Suomessa on ihan meidän jääkiekkoihmisten oma vika, kun emme ajattele kokonaisuutta ja kaikkea sitä hyvää, mitä meillä on. Täällä moni haluaa vain päästä bisnekseen sisään ja sen jälkeen he ajattelevat vain itseään. Jos näillä itsekkäilläkin kavereilla olisi iso kuva hallussa, niin varmasti laji olisi paremmassa tilassa eri päättäjien suuntaan.

Missä Hämäläinen sitten haluaisi kantaa oman kortensa seuraavaan kekoon?

– Hyvässä paikassa, mies naurahtaa ja jatkaa:

– Ei ole tiettyä tehtävää hakusessa – uusia juttuja, ehkä jääkiekon parissa, ehkä lajin ulkopuolella. Olen kaikelle avoin tällä hetkellä.

Vahvuuksikseen Ruotsissa ja HIFK:ssa ennen Sveitsin-aikaansa vaikuttanut kiekkomies laskee kokonaisuuden hahmottamisen ja ihmisen näkemisen.

– Ja tunnen itseni vielä aika nuoreksi, vaikka kohta 45 onkin mittarissa. En halua rajata itseäni nyt mihinkään. Olen osannut tehdä kaikkea, kun joku on sanonut, miten se tehdään.

– Tietysti sellainen jääkiekkotouhu, missä pääsisi vaikuttamaan, olisi loistava tilaisuus. Ja paras olisi, jos sellainen paikka olisi Suomessa, kun 20 vuotta olen ollut ympäriinsä töissä – se olisi haastavin ja kiinnostavin. Katsotaan, miten äijän käy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut