Atte Varsta tuo valmentajakoulutusta Yhdysvalloista kolmelle eri tasolle

Järvenpääläisen Atte Varstan uusinta uutta on yhdysvaltalaisten kanssa räätälöity valmentajakoulutus. United States Sports Academy
Robert Monstovics

Robert Monstovics

Kansainvälisyyteen luottava meritoitunut urheiluliike-elämän moniottelija Atte Varsta, 51, aloittaa johtamansa Proftraining Finlandin ja yhdysvaltalaisen USSA:n (United States Sports Academy) yhteistyönä valmentajien koulutusohjelmat loppukesästä.

– Kaikkein tärkeintä osallistujille on kiinnostus omaan kehittymiseen. Ohjelmiin mukaan tulo edellyttää hyvää englannin perustaitoa opetuskielen takia, mutta sitä ei kannata arastella – keskimäärin suomalaiset osaavat hyvin englantia, järvenpääläinen Varsta rohkaisee osallistujia vappuviikon jälkäisenä maanantain alkavaan hakuun. Kyse on yliopistotasoisista jatkokoulutusohjelmista, joihin kuitenkaan ei vaadita aiempaa akateemisuutta.

Kurssit päättyvät kolmipäiväisiin viikonloppusymposiumeihin eli -konferensseihin. Saattaa hyvinkin olla, että vallitsevan tilanteen jatkuessa nekin toteutetaan etäyhteyksien. Muina vaihtoehtoina ovat suomalaisosallistujien lähteminen USA:han tai pohjoisamerikkalaisten tulo pienempänä delegaationa tänne.

– Minimimäärä yhdelle kurssille on kymmenen ja maksimi 40 henkeä ihan ryhmien toimivuuden ja ohjattavuuden takia. Liian iso ryhmä on haitaksi aivan kuten normaalissa luokkaopetuksessa, ja alle kymmenen hengen joukossa täytyy jo tarkastella myös kustannusnäkökulmaa, Varsta muistuttaa.

Kurssimaksut ovat Varstan mukaan vielä "hieman auki".

– Suomessa on totuttu siihen, että koulutus on ilmaista. Lopullinen hintaa asettuneen kahden ohjelman osalta noin 2 500 euroon ja kolmannessa 3 000 euron kantturoille, kun siinä on pari kurssia enemmän, hän sanoo ja paljastaa, että aiemman manageriohjelman noin 4 000 euron hintalappu nostatti jo otsaryppyjä.

On totuttu siihen, että koulutus on ilmaista.

Atte Varsta

Urheiluvalmentajan ohjelma on tarkoitettu heille, jotka jo työskentelevät tai aikovat tulevaisuudessa niin tehdä aloittelevien ja nuorten urheilijoiden kanssa. Päävalmentajaohjelma suunnataan johtotasolla paikallisesti tai alueellisesti toimiville vastuuluotseille. Laajin ohjelmista kuuluu lajinsa huipulla oleville liitto- ja maajoukkuevalmentajille.

Ohjelmat on tehty kansainvälisten urheiluvalmennusstandardien (ISCF) mukaan. Ne ovat kehittäneet valmennusosaamisen toimija ICCE ja olympialajien järjestö ASOIF. Moottoriurheiluvaikuttajanakin tunnettua Varstaa työllistää toimiminen viidessä eri yrityksessä, joiden yhteiseksi nimittäjäksi hän laskee kansainvälisyyden.

– Autourheilu on normaalisti vienyt 30–40 "pinnaa" työajastani, hän sanoo. Rallicrossin pääjärjestöihin kuuluvan GRC Europen kaupallisena johtajanakin Atte Varstalla on näköalapaikka alan suhdanteisiin.

– Vielä on vaikea sanoa, mitä kaikkea tämä (koronaviruspandemia) tarkoittaa, mutta todella raskasta se on. En pidä lainkaan mahdottomana sitä, että useampikin autourheilusarja, -talli tai -ammattilainen lopettaa. Kuoliniskusta tässä voi pahimmillaan olla kyse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.