Keihäskesä 1970 oli Pauli Nevalan juhlaa ilman arvokisojakin – "Tuli siinä selväksi, kuka oli kunkku"

Pauli Nevala voitti Tokion olympiakisoissa kultaa tuloksella 82,66. PERTTI JENYTIN / LEHTIKUVA

STT

Vuosi 2020 muistetaan jälkeenpäin urheiluvuotena, jona maailman polvilleen saanut koronapandemia puhalsi tieltään arvokisat toisensa jälkeen. Koronavuosi on paluuta aikaan, kun huippu-urheilu oli jotain muutakin kuin megatapahtumien ilotulitusta.

Kansainvälinen kilpailukalenteri alkoi ruuhkautua 1970- ja 1980-luvuilla, kun eri lajien maailmancupit vakiinnuttivat paikkansa ja yleisurheilu polkaisi olympia- ja maanosakisojen rinnalle MM-kisat Helsingissä 1983.

Vuonna 1970 yleisurheilun arvokisakartalla oli tyhjää – ei olympia- eikä EM-kisoja, MM-kilpailuista puhumattakaan.

Parhaasta mieskeihäänheittäjästä ei silti jäänyt epäilystä. Pauli Nevalan kymmenen parhaan kilpailun tulosten keskiarvo oli kauden päätteeksi huima 90,12.

– Tuli siinä selväksi, kuka oli kunkku, hän myöntää 50 vuotta myöhemmin.

Olympiavoitto takataskussa

Nevalaa ei jäänyt sieppaamaan, ettei hän saanut ennätyskaudelleen kirkkainta kruunua. Arvokisoja ei 1970 ollut, mutta Nevala oli voittanut keihään olympiakultaa kuusi vuotta aiemmin, lokakuussa 1964 Tokiossa.

Kaudet eivät olleet veljiä keskenään. Kesän 1964 Nevala rahjusteli läpi jotenkuten, kymmenen parhaan kisan keskiarvolla 79,73. Siihen nähden olympiavoitto kauden parhaalla tuloksella 82,66 oli yllätys.

– Pystyin jollain lailla heittämään 3–6 kisaa kesän aikana. Keppi ei lentänyt mihinkään, Nevala muistelee.

Hän oli harjoitellut itsensä piippuun.

– Kun heitin 1963 ennätykseni 86,33, ajattelin syksyllä, että nyt aletaan treenaamahan. Seuraava oli olympiavuosi, joten meinasin, että nyt täysi ralli päälle. Siihen asti oli vain heitelty, ammuttu Kuortaneen-leirillä pienoiskiväärillä, tehty kaikkea tyhjänpäiväistä.

Olympia-Tokioon pääsykin oli hilkulla. Nevala ylitti 80 metriä juhannuksen seudulla 1964 Kuortaneella. Se varmisti olympialipun, mutta pelko kyti.

– Tulokset tippuivat kuin paska rattailta. Pohjanoteeraus oli Kouvolassa, kun jäin reiluun 66 metriin.

Herätys tuli autokolarissa

Nevala sai Kouvolan kisan jälkeen dramaattisen muistutuksen, että pysähtyminen ja itsensä kuuntelu kannattaa. Herätys tuli rajusti.

– Ajoin velipoika vierellä Kouvolasta kohti kotia, kun auto suistui ojaan. Makasin kaksi viikkoa sairaalassa, ja kun pääsin sieltä, en nähnyt kunnolla. Ei pystynyt heittämään.

Hän hölläsi harjoittelua.

– Tein sen, minkä pystyin. Oli leikinomaista voimistelua ja hyppelyä. Nopeus ja ketteryys parani, kun olin aikaasemmin ollut hiras ja kankia, Nevala muistelee eteläpohjalaisella murteella.

– Kuinka paljon tulokset olisivatkaan parantuneet, jos olisin tehnyt palauttavaa harjoittelua enemmän, hän pähkäilee perään.

Näkö palautui, ja heittovire. Olympiavoiton Nevala ratkaisi finaalin neljännellä heittokierroksella.

Ennätyksellinen määrä kisoja

Vuonna 1969 Nevalan ansiolista komistui Ateenan EM-hopealla. Toisin kuin kuusi vuotta aiemmin, hän valmistautui seuraavaan kauteen treenaamalla rennosti.

Kuntopohja oli vanhastaan niin vankka, että hänelle kertyi kesäkaudella 52 kilpailua.

– Se oli mahroton määrä, kukaan ei sitä ikinä riko, hän painottaa.

Vertaillessaan tärkeitä keihäsvuosiaan 1964 ja 1970 keskenään hänen arvojärjestyksensä on tulkinnanvarainen.

– Saavutuksista tärkeimmät olivat olympiavoitto ja EM-hopea. Ekonomiselta puolelta kovat tulokset olivat tärkeitä. Kisoista saadut päivärahat olivat niiden avulla vähän parempia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut