Liverpoolin peli ja Cheltenhamin ratsastustapahtuma levittivät virusta – tutkijan mukaan maaliskuun urheilutapahtumat kasvattivat tartunnat moninkertaisiksi

Koronavirus pääsi leviämään suuriin ihmisjoukkoihin ainakin Liverpoolin ja Atletico Madridin Mestarien liigan ottelussa, sanoo koronatapausten jäljitystä johtava Tim Spector. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannian koronatapausten jäljitystä johtava professori Tim Spector kertoo, että maassa maaliskuussa järjestetyistä urheilutapahtumista on seurannut "ylimääräistä kärsimystä ja kuolemia". Tutkinta osoittaa, että koronavirus levisi suuriin ihmisjoukkoihin ainakin Liverpoolin ja Atletico Madridin Mestarien liigan ottelussa ja Cheltenhamin ratsastusfestivaaleilla.

Lounaisenglannissa ja Liverpoolissa järjestetyt tapahtumat kasvattivat virustartunnat alueellisesti moninkertaisiksi, Spector kertoi BBC:n haastattelussa tiistaina.

Ratsastustapahtumassa kävi yli 250 000 ihmistä 10.–13. maaliskuuta. Liverpoolin ottelu houkutteli 11. maaliskuuta Anfieldille 52 000 katsojaa. Tapahtuma-alueilla 5–6 prosenttia 20–69-vuotiaista sai virustartunnan.

Monessa muussa maassa vastaavanlaisten massatapahtumien järjestäminen oli samaan aikaan jo kielletty.

Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden arvioi tuolloin, "ettei yleisöllä ole mitään syytä jäädä pois yleisötapahtumista, eikä tapahtumia tarvitse perua". Pääministeri Boris Johnson kävi 7. maaliskuuta raskaana olevan tyttöystävänsä kanssa Rugby-ottelussa.

Vääriä ohjeita

Professori Spectorin mukaan tilastot todistavat ministerin tuolloiset neuvot vääriksi.

– Urheilutapahtumat olisi pitänyt lopettaa ainakin viikkoa aiemmin kuin tehtiin. Ne aiheuttivat kärsimystä ja kuolemia, jotka olisi voitu välttää, Spector sanoi.

Hallitus vastasi Spectorin kritiikkiin tiedotteella.

– On monia asioita, jotka saattavat paikallisesti vaikuttaa viruksen leviämiseen. Näitä tekijöitä ovat väestöntiheys, väestön ikärakenne, kansanterveys paikallisesti ja ajankohta, jolloin alue on kohdannut pandemian, hallitus ilmoitti.

41 lisäkuolemaa

Britannian terveysdataa analysoiva Edge Health on arvioinut, että Liverpoolin jalkapallo-ottelu aiheutti 41 lisäkuolemaa 25–35 päivää ottelun jälkeen.

Oxfordin yliopiston mukaan Espanjassa oli pelin aikaan noin 640 000 koronatartuntaa ja Britanniassa noin 100 000. Espanjasta tuli Britanniaan kolmisentuhatta vierasjoukkueen fania.

Liverpoolin ja Atletico Madridin ottelu oli viimeinen jalkapallopeli ennen kuin Euroopan suuret jalkapallosarjat ja eurosarjat keskeytettiin koronauhan takia. Kotijoukkue Liverpoolilla ei ollut oikeutta perua tapahtumaa, koska päätösvalta oli Euroopan jalkapalloliitolla Uefalla.

– Uefa teki pandemiaan liittyvät päätökset kunkin maan viranomaisohjeistusten perusteella. Paikalliset viranomaiset eivät tässä tapauksessa vaatineet, että yleisö olisi suljettu ottelusta, Uefa kommentoi Britannian tutkimustuloksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut