Heyselin tragediasta 35 vuotta – "Heitä ei unohdeta koskaan"

Nykyään stadion on uudelleenrakennettu, ja sen nimi on Kuningas Baudouinin stadion. AFP / LEHTIKUVA

STT

Brysselin Heysel-stadionilla oli tarkoitus nähdä 29. toukokuuta 1985 hieno urheilujuhla, mutta siitä tuli yksi jalkapallohistorian synkimmistä päivistä.

Liverpool ja Juventus kohtasivat Euroopan cupin loppuottelussa. Joukkueiden kannattajaryhmät oli sijoitettu stadionin eri päätyihin.

Liverpoolin kannattajien vieressä ollut katsomonosa Z oli niin sanottu neutraali alue. Monet Belgiassa asuvat italialaiset olivat ostaneet pääsylipun kyseiseen katsomoon, joten myös siellä oli Juventuksen faneja.

Brittien katsomonosassa oli puolestaan liikaa väkeä, sillä osa Liverpoolin kannattajista oli päässyt stadionille ilman lippua.

Stadion oli huonossa kunnossa, ja viranomaistoimien on kerrottu olleen riittämättömiä.

Tunnelma kiristyi noin tunti ennen ottelun kaavailtua alkua. Fanit alkoivat viskellä toisiaan muun muassa betonimurikoilla, joita he repivät stadionin rakenteista.

Sen jälkeen aggressiivista väkeä alkoi rynniä Liverpoolin katsomonosasta aitojen yli, ja Z-katsomossa olleet perääntyivät.

Ihmisiä puristui väentungoksessa ja paniikissa reunavallia vasten. Osa yritti päästä yli vallin, joka romahti.

Kaaoksessa kuoli 39 ihmistä. Heistä 32 oli italialaisia, neljä belgialaisia, kaksi ranskalaista ja yksi pohjoisirlantilainen. Lisäksi noin 600 ihmistä loukkaantui.

Samaan aikaan Juventuksen kannattajapäädystä juoksuradoille rynnineet fanit ottivat yhteen poliisien kanssa.

Viranomaiset ilmeisesti ajattelivat pelin perumisen pahentavan kaaosta entisestään. Niinpä ottelu käynnistyi myöhässä, ja Juventus voitti Michel Platinin rangaistuspotkulla 1–0.

Liverpool sai jälkikäteen kuuden vuoden osallistumiskiellon eurokentille. Muut englantilaisseurat saivat viiden vuoden pannan.

Brysselissä muistotilaisuus

Nykyään stadion on uudelleenrakennettu, ja sen nimi on Kuningas Baudouinin stadion.

Perjantaina stadionin edessä pidettiin muistotilaisuus. Myös Liverpool ja Juventus muistelivat Heyselin uhreja. Liverpool julkaisi kuolleiden nimet kotisivuillaan.

– Muistamme ja kunnioitamme heitä ja jokaista, johon tämä tragedia vaikutti. He ovat ajatuksissamme tänään. Heitä ei unohdeta koskaan, Liverpoolin viestintäjohtaja Susan Black sanoi.

Juventus julkaisi koskettavan kirjoituksen.

– Sana Heysel on yksi niistä, joita emme ikinä unohda, torinolaisseuran muisteluteksti alkoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 4. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 5. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 6. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 7. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 8. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 9. Ostajat palasivat kirpputoreille
 10. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 11. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kutsuu kirjailijan jalanjäljille
 12. Suuri senioritalo tulossa Keravan keskustan puistoon – 7-kerroksiseen kokonaisuuteen yli 100 asuntoa: "Olemme Keravalla lirissä palveluasumisen kanssa"
 13. Yli 40-vuotinen perinne jatkumassa: Sirkusmarkkinoiden järjestelyt alkoivat Keravalla – tällainen tapahtuma luvassa
 14. Järvenpääntien eteläosan katulamput vaihdetaan – lievää häiriötä liikenteelle voi ilmetä
 15. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.