Tunteet kuriin? Pelaajilla pohdittavaa ja ehkä jopa harjoiteltavaa kesän maali- ja juoksujuhliin

Pesäpallon juoksujuhlat näyttänevät tänä vuonna hyvin erilaisilta aiempiin kesiin verrattuna. Kuvassa Hyvinkään Tahkon juhlintaa viime vuodelta. Jorma Vainio / LEHTIKUVA

STT

Kun eurooppalainen huippujalkapallo palasi pitkältä koronaviruksen pakottamalta tauoltaan Saksan Bundesliigan myötä, nähtiin tv-katsomoissa korona-ajan "uutta jalkapallomaailmaa". Yleisön puuttuminen on tietysti kiinnittänyt katseita, mutta oma ihmettelynsä on ollut myös jalkapalloon niin olennaisena osana kuuluvassa maalin juhlinnassa: yksinäistä voitontanssia, turvavälejä, kosketuksia korkeintaan kyynärpäillä tai nyrkeillä, jos niilläkään.

Lieneekö samaa luvassa Suomenkin kentillä, kun jalka- ja pesäpallosarjat pääsevät vauhtiin pitkän odotuksen jälkeen? Maalijuhlinta ei ole ehkä päällimmäisenä mielessä kun kentille vihdoin astellaan, mutta ikiaikaisen rituaalin valtava voima onkin siinä pienessä hetkessä: maali lisäajalla, voittojuoksu tasaisen ottelun päätteeksi.

– Jos sitä ajattelee, niin onhan se varmasti vaikeaa kun tunteet tulevat. Ettei hyppäisi siihen lähelle. Mielenkiintoista nähdä, miten pystyt rauhoittamaan itsesi siinä kahdessa sekunnissa vai onko mahdotonta pidätellä itseä, jalkapalloliigan RoPS:n hyökkääjä Aleksandr Kokko pohtii.

– Se juhlinta on iso osa joukkuehenkeä. Siitä tulee helvetin hieno fiilis. Siihen on koko elämänsä ajan tottunut, ja sitten onkin muutettava koko käyttäytymistään... Helvetin vaikeaa.

Inter-hyökkääjä Timo Furuholm on samaa mieltä.

– Tunteet, suuntaan ja toiseen, ovat niin syvällä urheilussa. Ja jos joku tekee meille yliajalla voittomaalin, niin voin jo etukäteen pahoitella, etten pysty takaamaan sitä että pystyn itseäni pidättelemään, Furuholm näkee.

Mitä sitten saa tehdä, kun juhlii? Palloliitto kertoo seuroille ottelutapahtumien toteuttamisesta etäinfotilaisuuksilla lähipäivien aikana, joten ehkäpä tietoa myös kentällä sallittavista toiminnoista tulee joukkueillekin pian.

– Totta kai tartuntavaara on minimoitava. Mutta peleissä saat vastustajan topparia halailla ja treeneissä ottaa kontaktia siihen omaan pelaajaan, jonka kanssa ei sitten voisi tuulettaa... Toivottavasti tämä selviää vielä, Furuholm toteaa omana mielipiteenään.

– Mutta toisaalta taas, jos hinta (pelaamisesta) on se, ettei saa kunnolla tuulettaa, niin se on pieni hinta. Moni joutuu monilla aloilla luopumaan paljon isommista asioista, kokenut kärkimies jatkaa viitaten koronaviruksen vaikutuksiin.

Mitä jää, jos yläfemma poistuu?

Joukkuepelisarjojensa jatkumista tai kansallispelinsä baseballin osalta alkamista odottavassa Yhdysvalloissa on koronan myötä huolestuttu siitä, miten käy baseballista lähtöisin olevan ja aika lailla universaaliksi urheiluonnistumisen merkiksi nousseen "high-fiven" eli kotimaisittain "yläfemman".

– Pitääkö olalla läpsäistä? No, onhan syöksyhanskoja monella, ja nyrkkitervehdyskin on yleistynyt, miettii urallaan monen monet yläläpsyt kotipesään tultuaan tehnyt Sotkamon Jymyn etenijäsuuruus Niilo Piiponniemi.

Pesäpallon juoksujuhlinta on keskittynyt yläfemmailuun, jalkapallosta tuttuja "ihmispyramideja" ei Piiponniemen mukaan voi oikein harrastella kun futiksesta poiketen peli jatkuu juoksun jälkeen hetimiten. Ehkä optiona korona-aikana voisi kuitenkin olla "paluu vanhaan", Piiponniemi pohtii.

– Hauskoja juhlia näkee, kun katsoo vanhoja pelejä. Kädet ihan suorina ylhäällä, tai tuoja pomppaa heti juoksun jälkeen pystyyn ja juoksee katsomon eteen tuulettamaan. Pitää ehdottaa joukkueessa, että otetaan käsittelyyn tämä tuuletushomma.

Harjoittelua saattaa olla luvassa jalkapalloilijoillakin.

– Joo, mietittävä on joukkueen kanssa mitä tehdään, Aleksandr Kokko lupaa.

Miesten pääsarjat jalkapallossa ja pesäpallossa alkavat heinäkuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Pääkirjoitus: Matkailu piristyy taas pikkuhiljaa
 7. Kulmuni, Kaikkonen ja Vanhanen kesäkiertueella Järvenpäässä: "Jos keskusta hoitaa oman osansa kriisissä hyvin, niin tehtävä on täytetty"
 8. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 9. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 10. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 11. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 12. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 13. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 14. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa
 15. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 13. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.