Keski-Uusimaa-rastit käynnistyvät

Suunnistus: Ensimmäisenä Keskarirasteja isännöi Sibbo-Vargarna.

Keski-Uusimaa-rastit käynnistyvät ensi torstaina Sipoossa. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Tämän kauden Keski-Uusimaa-rastit käynnistyvät alkavalla viikolla. Järjestyksessä 42. rastiohjelma starttaa 11.6. Gumbostrandin-Hitån maastoissa Sibbo-Vargarnan isännöimänä. Sen jälkeen ovat viikon välein vuorossa Keravan Urheilijat, Järvenpään Palo ja Tuusulan Voima-Veikot.

Monisatapäinen rastikansa pääsee näin vihdoin odottelun jälkeen Keskarien makuun.

Koronavirus sotki keväällä myös suunnistuksen harraste- ja kilpailutoiminnan Jukolan viestiä ja MM-kisoja myöten. Kuntosuunnistustoiminta virisi kuitenkin uudessa muodossa käyntiin.

Seurat alkoivat järjestää niin sanottuja omatoimirasteja, jotka olivat sopusoinnussa korona-kokoontumisrajoitteiden ja -tartuntariskien suhteen.

Tapahtumapaikka rasteineen ja ratoineen oli suunnistajien käytössä jonkin aikaa, esimerkiksi viikon ajan. Tänä aikana suunnistaja voi omana aikanaan käydä ratansa läpi. Järjestelmään liittyi myös karttojen lataaminen netin kautta sekä sähköinen maksaminen.

Nyt käynnistyvät rastit ovat sekoitus vanhaa ja uutta. Koko tapahtumaprosessi on jouduttu miettimään uudelleen. Sitä tullaan hiomaan käytännön kokemusten perusteella. Perusvaatimuksena on koronariskien hallinta sekä pisaratartunnan että kosketustartunnan suhteen.

Järjestelyissä sovelletaan yleisesti annettuja ohjeita välien pitämisestä ja käsihygieniasta tapahtumaan sopivin tavoin. Esimerkiksi ainakin aluksi käteisellä maksavilta odotetaan tasarahaa ja Emit-kortteja ei vuokrata.

Toimintaohjeistus tähtää sekä järjestäjien että osallistujien turvallisuuden varmistamiseen. Mutta myös tapahtuman yleiset tekniset kehittämismahdollisuudet on otettu huomioon. Tästä esimerkkinä aineiston, tulosten ja maksujen hallinta verkkopalveluina.

Osallistujan kannalta keskeinen muutos on se, että tapahtumissa on rinnan kaksi osallistumisvaihtoehtoa. Toinen on perinteinen emit-ajanottoon perustuva osallistuminen torstai-iltaisin tiettyyn aikaan.

Toinen on omatoiminen osallistuminen joko torstaina tai joidenkin päivien aikana tapahtumaillan jälkeen. Jälkimmäinen menettely on tavallaan laajennus Keskarien perinteiseen niin sanottuun ilman aikaa osallistumiseen.

Omatoimivaihtoehdon mukanaolo riippuu olennaisesti tapahtumapaikan ja maaston antamista mahdollisuuksista. Joissakin tapahtumissa sitä ei ole lainkaan, mutta joissakin – kuten Sipoon starttitapahtumassa – omatoimirastit ovat käytössä viikon ajan. Niille omatoimirasteilla kävijöille, jotka haluavat tulokset ja reittijälkensä, on tarjolla uusi reittihärvelisovellus.

Rastien uudet ohjeet ja rastiohjelma tulevat lähipäivinä saataville. Niistä saa tietoa K-U-rastien Facebook-sivuilta (löytyvät nimellä: Keski-Uusimaa-rastit) sekä järjestävien seurojen nettisivuilta.

Ensimmäiseen tapahtumaan osallistuville tärkeitä ovat Sibbo-Vargarnan nettisivut, jotka ovat OK Trianin sivujen alla. Ne löytyvät osoitteesta oktrian.fi/kunto/keski-uusimaa-rastit/

Tänä vuonna jaetaan myös rastimitaleita. Sen saa käytyään vähintään kymmenen kertaa rasteilla kuluvan kauden aikana.

Maksut vuonna 2020 ovat 8 euroa aikuisilta ja 4 eruoa alle 19-vuotiailta ja nuoriso-opiskelijoilta (alle 30v.).

Emit-kortteja ei ainakaan aluksi vuokrata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keravan kaupunginhallitus kiistelee oikeuden kanssa kerrostalon rakentamisesta pientaloalueelle – hallituksen puheenjohtaja kritisoi: "Oikeus on tulkinnut yleiskaavaa väärin"
 2. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 3. Vanhin kartta Keski-Uudeltamaalta on 1600-luvulta – uusinta uutta ovat huikeat 3D-kartat
 4. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 5. Vaatejätti H&M:n keskusvarasto toimi Keravan Ahjossa vuodesta 1998 – kesäkuussa kaikki muuttui: "Olemme pahoillamme henkilökuntamme puolesta"
 6. Verstappen harjoitusten nopein, Bottas toinen – Ricciardolla raju osuma ratavalliin
 7. Järvenpäähän tuodaan taidetta Nicaraguasta – uutta väriä Vellikellon galleriaan
 8. Erdogan: Hagia Sofia avataan uudelleen moskeijana
 9. Keravan kaupunginvaltuutetun lausunto hyväksyttiin SEDEC-valiokunnassa – korostus painottui työterveyteen ja oikeudenmukaisten työolojen varmistamiseen
 10. Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa
 11. Saksan Bundesliiga alkaa 18. syyskuuta – pitkä talvitauko kutistuu joululomaksi
 12. Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia
 13. Lukijalta: Palveluasumisessa saa kahvia
 14. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 15. Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 5. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 6. Vaatejätti H&M:n keskusvarasto toimi Keravan Ahjossa vuodesta 1998 – kesäkuussa kaikki muuttui: "Olemme pahoillamme henkilökuntamme puolesta"
 7. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 8. Unelma maailman suurimmasta hirsikoulusta murenee – pormestari Lindberg moitti Moniopäätöksen salaamista, mutta syyllinen löytyy peilistä
 9. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Ostajat palasivat kirpputoreille
 12. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 13. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 14. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 15. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.