Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallisen liigan kaudesta odotetaan kovatasoista – "Yksi joukkue pelasi väärässä sarjassa"

Jalkapallon naisten kotimainen pääsarja Kansallinen liiga alkaa vihdoin tulevana lauantaina, 11 viikkoa alkuperäistä ohjelmaa myöhemmin. FC Hongan päävalmentaja Rosa Lappi-Seppälä uskoo, että kevään pelaamattomuudesta huolimatta sarja on aiempaa kovatasoisempi.

– Viime kaudella yksi joukkueellinen (PK-35 Vantaa) pelaajia pelasi väärässä sarjassa. KuPSilla on ollut enemmän aikaa rakentaa joukkuetta liigaan ja mekin olemme valmiimpia, kuten myös HJK ja Åland United, Lappi-Seppälä arvioi voimasuhteita Kansallisen liigan etänä järjestetyssä avaustilaisuudessa tiistaina.

Hongan luotsi toivoo, että sarjan kovempi taso näkyisi myös konkreettisena kehityksenä.

– Nyt ollaan enemmän kasvattajasarja ulkomaille, vaikkei niin olekaan linjattu. Haluaisin, ettei sarjasta tarvitsisi lähteä niin aikaisin ulkomaille ja takaisin tulisi myös paluumuuttajia, Lappi-Seppälä muotoili.

Pääkaupunkiseudun paikallissarja

Sarjan joukkueiden maantieteellinen jako on painottunut Etelä-Suomeen. Pääkaupunkiseudulta joukkueita on peräti viisi: HJK, Honka, PK-35 Helsinki, PK-35 Vantaa ja TiPS. HJK:n kokenut Essi Sainio myöntää, ettei tilanne ole aivan optimaalinen, vaikka vähäinen matkustaminen helpottaakin käytännön järjestelyitä.

– Tulee aika nostalginen olo, koska pelatessani SM-sarjassa alueelta oli saman verran joukkueita, eikä pelaajia meinannut riittää kaikkiin joukkueisiin. Onneksi nyt on toisin. Itseäni alueellinen jakautuminen ei haittaa, mutta ymmärrän miten tärkeää olisi, että huippufutista pelataan ympäri Suomea, Sainio mietti.

Sainion mukaan hallitsevassa mestarijoukkueessa HJK:ssa palo pelikentälle on kova.

– On superkiva päästä pelaamaan erikoisemman pre-seasonin jälkeen. Alun skeptisyys on kadonnut innostuksen alle, ja puhun varmasti ihan koko joukkueen puolesta, Sainio sanoi.

Toiseen aaltoon on varauduttu

Kansallisen liigan kymmenen joukkuetta pelaavat tällä kaudella kaksinkertaisen sarjan. Mestari tiedetään päätöskierroksen jälkeen 7.–8. marraskuuta, tai mahdollisesti jo aiemmin, mikäli joudutaan turvautumaan sarjan poikkeussääntöihin.

– Käytössä on 85 prosentin sääntö. Se tarkoittaa, että jos peleistä ehditään pelata 85 prosenttia ennen kuin kausi joudutaan keskeyttämään, niin mestari, mitalistit ja putoajat määritetään, kertoi Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

Sarjan sääntöjen lisäksi otteluohjelmassa on huomioitu koronaviruksen mahdollinen toinen aalto ja kalenterissa on tilaa ottelusiirroille, mikäli pelaajia tai kokonainen joukkue joutuu karanteeniin.

Ottelutapahtumaan osallistuvat pelaajat, valmentajat ja tuomarit arvioivat aina pelipäivän aamuna oman terveydentilansa.

– Jos poikkeavuuksia ilmenee, niin tilanne arvioidaan joukkueen lääkintä- tai vastuuhenkilön kanssa ja pelaaja ohjataan testeihin. Tartuntatapauksissa viranomainen vastaa tautiketjujen selvittämisestä, Pihlaja avasi.