Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Allsvenskanin kauteen suuntaava Jasse Tuominen haluaa jämäminuuteilleen lopun – Ruotsin jalkapalloliiga alkaa pitkän odottelun jälkeen

Häckenin ja Suomen maajoukkueen Jasse Tuominen tiivistää lukuisten jalkapalloilijoiden tuntemukset napakasti:

– Hyvä että pelit viimein alkavat.

Ruotsin liigassa elantonsa tienaavilla pelaajilla odotus päättyy lähipäivinä, kun pääsarja Allsvenskan pyörähtää sunnuntaina käyntiin. Kauden oli määrä käynnistyä huhtikuun alussa, mutta koronaviruspandemia on siirtänyt starttia runsaasti.

Tuomisen ja Joona Toivion edustama Häcken aloittaa urakkansa maanantaina, kun joukkue suuntaa Falkenbergin vieraaksi.

– Vähän on erilaista lähteä kauteen, kun ei ole ollut harkkapelejäkään. Joukkuetreenit ovat pyörineet melkein koko ajan. Kun korona-aika alkoi, meillä oli kymmenen päivän vuosiloma. Sen jälkeen olemme treenanneet suhteellisen normaalisti, Tuominen kertoi STT:lle.

Tuomisen ja Toivion lisäksi Allsvenskanissa pelaavat suomalaisista Saku Ylätupa (AIK), Leo Väisänen (Elfsborg), Carljohan Eriksson (Mjällby), Albin Granlund (Örebro) sekä Bakr Abdellaoui (Östersund).

Yleisö puuttuu katsomoista

Monet Allsvenskanin seuroista tunnetaan äänekkäistä kannattajistaan. Nyt kausi alkaa yleisöltä suljettujen ovien takana.

Göteborgilainen Häcken ei ole sarjan yleisömagneetteja, mutta viime talvena seuraan siirtynyt Tuominen on jo huomannut, että jalkapallo on Ruotsissa merkittävä asia.

– Menee varmaan vähän aikaa totutellessa siihen, ettei peleissä ole ketään. Se on tietysti harmi. Jo Ruotsin cupin matseissa ehti vähän kokea, että ihmiset fiilistelevät futista ja fanikulttuuri on isoa.

Viime kausi päättyi Djurgårdenin mestaruusjuhliin. Mestaruustaistelu oli erittäin tasainen, sillä Malmö ja Hammarby jäivät kärjestä pisteen ja AIK neljä pistettä. Samat seurat ovat suosikkeja myös nyt.

Häcken sijoittui viime kaudella kuudenneksi.

– Emme ole puhuneet sijoitustavoitteesta, mutta kärkitiloja lähdemme hakemaan. Itselläni tavoitteena on, että joukkue on kolmen kärjessä, Tuominen sanoo.

Toiveissa ehjä kausi

Eri hyökkäysrooleissa viihtyvää Tuomista vaivasi alkuvuodesta pieni nilkkavamma, mutta se on voitettu ongelma. Päävalmentaja Andreas Almin papereissa Tuomisen rooli löytynee kymppipaikalta.

Ennen Häcken-siirtoaan Tuominen pelasi Valko-Venäjän suurseurassa Bate Borisovissa.

– Tavoitteeni on olla mahdollisimman tehokas ja saada ehjä kausi alle. Batessa oli aika vuoristorataa, ja viimeinen vuosi siellä ei ollut sellaista, mitä halusin. Tarvitsin jotain uutta, peliaikaa enkä vain jämäminuutteja, Tuominen myöntää.

Tuomisella on realistiset mahdollisuudet päästä Huuhkajien EM-lopputurnausryhmään.

– Minulla on nyt vuosi aikaa tulla paremmaksi pelaajaksi, ja toivottavasti olen ensi vuonna mukana.

Allsvenskanin avauskierros:

14. kesäkuuta: Sirius–Djurgården, IFK Norrköping–Kalmar, IFK Göteborg–Elfsborg, Örebro–AIK ja Hammarby–Östersund.

15. kesäkuuta: Falkenberg–Häcken, Helsingborg–Varberg ja Malmö–Mjällby.