Italialaishevonen Vitruvio juhli Kouvolan Kymi GP:ssä – "Se oli hieno taistelu"

Björn Goop valmentaa Vitruviota, joten voitto tuntui erityisen makealta. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Lauantaina Kouvolassa ravattu vuoden 2020 Kymi Grand Prix oli todella hieno lähtö, varmasti yksi kaikkien aikojen kovimmista Suomessa ajetuista lähdöistä. Mukana olivat muun muassa tämän vuoden Elitloppetissa toiseksi sijoittunut Cokstile, viimeksi Oslossa kovan matkavauhdin upeasti kestänyt Vitruvio ja Elitloppetissa Harper Hanover -lähdön voittanut Moni Viking.

Kiihdytys oli tulinen ja tasainen ensi metrien osalta, mutta sen jälkeen Handsome Brad erottui rintamasta ja eteni keulaan. Tapahtuvat eivät rauhoittuneet, vaan ensimmäisellä takasuoralla Handsome Brad jatkoi Moni Vikingin takana. Heti sen jälkeen Cokstile hyökkäsi takaa ja lähti etenemään vauhdilla kohti kärkeä. Sen edellä juossut Vitruvio eteni samassa keulaan, ohi tallikaveri Moni Vikingin.

Maalisuoralla italialaisomisteiset Vitruvio ja Cokstile irtosivat voittokamppailuun. Ruotsalaisen Björn Goopin ajama ja valmentama Vitruvio piti niukkaan voittoon. Moni Viking oli kärkiparin takana kolmas.

Vitruvio ansaitsi voitosta 100 000 euroa. Vitruvion voittoaika täyden matkan ryhmäajossa oli 11,6.

"Vitruvio löysi taistelufiiliksen"

Björn Goop kertoi etukäteen tienneensä, että voitosta käydään kova taistelu.

– Mutta se oli hieno taistelu, hän tarkensi.

– Näin kiihdytyksessä, että ulkopuolelta lähdettiin kovaa, ja minun piti myös seurata mitä sisäpuolella tapahtuu. Meidän rinnalla juossut Cokstile teki fantastisen juoksun. Kaksi hienoa hevosta taisteli voitosta, ja olen iloinen, että olimme ensimmäisenä maalissa, Björn Goop kertoi.

Maalisuoran taistosta Goop kertoi, että hänestä tuntui siltä, että Cokstile menee ohi.

– Vitruvio löysi kuitenkin taistelufiiliksen. Hevonen palautui hyvin Oslon kilpailusta ja se treenasi hyvin tässä välissä. Nautin aina voittamisesta, mutta totta kai se tuntuu erilaiselta, kun itse treenaat hevosta. Molemmat valmentamani hevoset tekivät hienot juoksut. Moni Viking oli ensimmäistä kertaa tällä tasolla ja suoriutui hienosti.

Suomalaishevoset eivät pärjänneet

Suomalaishevoset eivät pärjänneet lauantain päälähdössä. Santtu Raitala kertoi Petri Salmelan valmentamasta Makethemarkista, että alussa oli kiinni vain kymmenistä senteistä, että hevonen olisi päässyt sisäpuolelta starttaavien ohi keulaan. Valjakko jäi kuitenkin kolmannelle radalle ja peruutti hännille.

Raitala sanoi, että Kouvolan radan tiukka loppukaarteessa oli hevoselle hieman vaikea juosta toista rataa pitkin, ja Makethemark laukkasi siihen.

Kouvolan ravien Toto75-rivistä tuli suosikkipitoinen arvon noustessa vain 33 euroon. Kierroksen neljäntenä kohteena ajettu Jouni Kaikko Memorial oli Marjo Kivimaan valmentaman In Royalty Bokon heiniä. Tamma voitti keulasta ylivoimaisesti ollen todella vakuuttava. Kuukauden 40. voittonsa ajanut Santtu Raitala kehui tammaa vuolaasti.

– Se oli superhyvä tänään. Kun vedin silmälaput tamman silmille maalisuoralla, se vaihtoi upeasti rytmiä. Jos loppusuoralla olisi ollut nopeusrajoitus, tämä olisi rikkonut sen.

Raviliiga HIFK:n omistama Mascate Match oli avauskohteessa ylivoimainen keulasta. Muita Toto75-voittajia olivat Enon Vilppi, Don Williams, Peanuts ja Mark More. Don Williams jatkoi vakuuttavia esityksiä pitkillä matkoilla. Peanuts voitti viisivuotiaiden lähdön.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut