Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen

Pöytätennispelaaja Benedek Olah Helsingissä tänään. OLIVIA RANTA / LEHTIKUVA

STT

Suomen pöytätenniksen johtohahmo Benedek Olah oli parhaassa turnausvireessään aikoihin, kunnes koronaviruspandemia löi stopin kansainväliseen pöytätenniskalenteriin. Miesten maailmanlistalla sijalle 85 noussut Olah jäi karanteeniin vanhempiensa kotimaahan Unkariin, jossa hän harjoittelee normaalistikin maajoukkueryhmän kanssa.

Kevään epidemia ei kuitenkaan luonut optimaalisia puitteita harjoittelulle pääkaupunki Budapestissa.

– Pidimme ullakkopingiksellä tatsia yllä valmentajani kanssa. Harjoittelumahdollisuudet olivat erittäin rajalliset, mutta kuntovalmentajan kanssa pystyimme tekemään myös kotipunttia, Pohjanmaalla varttunut Olah kertoo.

Olah saapui Suomeen käytännössä heti, kun lentoliikenne Unkarista piristyi. Syynä oli Olahin jumiutunut alaselkä, josta unkarilaislääkärit olivat tehneet väärän diagnoosin.

– Siihen meni useita viikkoja hukkaan, mutta saan varmaan selän kondikseen muutamassa päivässä. Lääkäri sanoi, että selkäni näyttää vähän vanhemman miehen selältä. Huippu-urheilu ei ole terveellistä, mutta muuten alan olla hyvässä kunnossa.

Helpotuksesta epävarmuuteen

Olah esitti mainiota peliä alkuvuoden turnauksissa. Ennen koronavirustaukoa järjestetyssä Omanin kansainvälisessä turnauksessa suomalainen pääsi puolivälieriin ja kaatoi vuoden 2016 Euroopan mestarin Emmanuel Lebessonin 4–3. Aiemmin Olah eteni Espanjan avoimissa välieriin ja Portugalin avoimissa puolivälieriin.

– Oli sellainen fiilis, että sain ison kamelin selästä pois. Neljän vuoden aikana pelasin ennakkoon parempia pelaajia vastaan joku 30 peliä, ja hävisin 27 niistä erin 3–4.

Olahin erinomainen vire tyssäsi kuin seinään, mutta toisaalta koronavirus myös huojensi 29-vuotiasta pelaajaa, sillä taistelu Tokion olympiapaikoista kävi kiivaana.

Olahista tuli Riossa 2016 ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on takonut pingispalloa olympiapöydillä, mutta nyt Tokion kisojen kohtalo on kysymystulvan alla.

– Ensin olin koronan takia jopa vähän helpottunut. Puolitoista kuukautta olisi ollut vielä hullua stressiä sekä rankingin ja eri turnauspisteiden laskemista. Mutta nyt on vain epätietoinen olo, mitä tulee tapahtumaan, Olah pohtii.

Edessä suuri tuntematon

Pöytätenniksen kansainvälinen kilpailukalenteri on koronan jäljiltä täysin sekaisin. Pandemia vei olympiakarsintaturnaukset, ja nyt Olah odottaa muiden huippupelaajien kanssa linjauksia Tokion karsintasysteemistä. Olah arvioi, että nykyinen maailmanlistan 85. sija saattaisi riittää juuri ja juuri olympiapaikkaan.

Ainoat tiedossa olevat suurturnaukset ovat syyskuuksi Puolaan kaavaillut henkilökohtaiset EM-kisat ja syys–lokakuulle lykätyt joukkueiden MM-kisat Etelä-Koreassa. Lisäksi Olahin edustaman Jura Morezin pelien pitäisi alkaa Ranskan Pro A -liigassa syyskuussa.

Ennen tuntematonta syksyä Olah ehtii kisakuntonsa hiomisen ohella nauttia myös koti-Suomesta. Hän palaa Unkariin ensi maanantaina.

– Oli tosi hyvä, että vihdoin pääsin Suomeen. Kävi vielä tuuri, kun löysin pari kantarellia ja metsämansikoita: se on minulle ihan jackpot. Kun vielä pääsee ulos luontoon ja saunaan, niin se on täydellistä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut