Kuninkuusravit on raviurheilun ylpeys

Kolmipäiväinen tapahtuma pidetään vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla, ja tänä vuonna kilpailu käydään Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoen raviradalla. Kuvassa Jukka-Pekka Kauhanen ja Santeri Dahlia. Aki Paavola / LEHTIKUVA

STT

Kuninkuusravit on Suomen merkittävin jokavuotinen ravitapahtuma, jota on järjestetty lähes katkotta vuodesta 1924 asti. Kolmipäiväinen tapahtuma pidetään vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla, ja tänä vuonna kilpailu käydään Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoen raviradalla.

Kuninkuusravien pääkilpailuissa maamme parhaat suomenhevosravurit kilpailevat ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleistä. Kyseessä on vaativa kolmen osamatkan kilpailu, jossa oriit ja tammat mittelevät omissa lähdöissään.

Tapahtumaa kuvaillaan usein raviurheilun kruununjalokiveksi ja lippulaivaksi, joka kiinnostaa vuosittain myös suurta joukkoa raviurheilunoviiseja. Yleisöä on perinteisesti lähes saman verran kuin suosituilla musiikkifestareilla, yli 50 000 ihmistä.

Koronavirustilanteen takia tämän vuoden ravijuhlaan tuli myyntiin tuhat pääsylippua per päivä. Tapahtuman verkkosivujen mukaan lauantai ja sunnuntai ovat loppuunmyytyjä.

– Vaikka viikonlopun aikana radalla ravaa suomenhevosten lisäksi myös lämminverisiä ja poneja, on tapahtuma ennen kaikkea kansallisrotumme juhla. Kuninkuusravien pääkilpailu siintää yhden jos toisenkin suomenhevoskasvattajan haaveissa, tietää iisalmelainen Jukka-Pekka Kauhanen.

– Pääkilpailu on se maali, johon kasvattajat tähtäävät. Se on mielessä itselläkin joka päivä, kun valjastan suomenhevosta.

Hevosilla edessä kova testi

Iisalmessa omaa ravitalliaan johtava Kauhanen on kokenut suomenhevosten kasvattaja, valmentaja ja ohjastaja. Vuosina 2001, 2002 ja 2005 hän ajoi valmentamansa Santeri Dahlian ravikuninkaaksi häviämättä yhtäkään osalähtöä.

Ravikuningas- ja ravikuningatarkandidaatit osallistuvat kolmeen osalähtöön, joista yksi järjestetään lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Voittajiksi kruunataan ne hevoset, jotka ovat saavuttaneet kilpailussa pienimmän kokonaisajan. Kyseessä on raskas kilpailu, jossa testataan sekä hevosen nopeutta että kestävyyttä.

– Kuninkuusraviviikonloppuna hevosen täytyy olla niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista. Mikään paikka ei saa krenkata. Koska starttivälit jäävät lyhyiksi, palautumiskyvyllä on suuri merkitys. Hevosen pitää juoda ja syödä hyvin, Kauhanen painottaa.

Kokeneiden hevosten kisa

Hyvän fyysisen kunnon lisäksi hevoselta vaaditaan siis myös henkistä kanttia. Liiallinen stressaaminen heikentää palautumista, kun hevonen ei malta juoda tai syödä kunnolla. Kilpailuun osallistuukin pääasiassa vanhempia ja kokeneita hevosia, jotka ovat tottuneet kovaan rasitukseen.

– Kilpailun vaativuuden takia ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleitä arvostetaan suuresti. Voittajilla on kaikki huippuhevosen ominaisuudet.

Ravikuninkaat ja -kuningattaret ovat usein kysyttyjä siitoshevosia. Yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia ravikuninkaitamme on legendaarinen Viesker, joka voitti tittelin aikoinaan peräti viisi kertaa ja on tähän päivään mennessä jättänyt yli 1 500 jälkeläistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 3. Järvenpää soi Dingon ja Kaija Koon tahtiin – taudin tarttuminen mietitytti festareilla: "Ihmiset eivät vaikuttaneet välittävän koronasta"
 4. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 5. Uimahalli aukeaa Keravalla elokuun lopulla – kuntosalin hinnat laskevat
 6. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 7. Näköislehdessä tänään: Virolainen Maigi Korhonen tuli Suomeen miehen perässä ja rakastui täällä kyläyhteisöön
 8. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 9. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 14. Paikannimet: Hyrrestä Joksuun ja takaisin – Tuusulan nimistö on jatkuvassa murroksessa
 15. Martat opastavat: Näin teet köyhän miehen lakkahilloa ilman lakkoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.