Kuninkuusravit on raviurheilun ylpeys

Kuninkuusravit on Suomen merkittävin jokavuotinen ravitapahtuma, jota on järjestetty lähes katkotta vuodesta 1924 asti. Kolmipäiväinen tapahtuma pidetään vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla, ja tänä vuonna kilpailu käydään Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoen raviradalla.

Kuninkuusravien pääkilpailuissa maamme parhaat suomenhevosravurit kilpailevat ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleistä. Kyseessä on vaativa kolmen osamatkan kilpailu, jossa oriit ja tammat mittelevät omissa lähdöissään.

Tapahtumaa kuvaillaan usein raviurheilun kruununjalokiveksi ja lippulaivaksi, joka kiinnostaa vuosittain myös suurta joukkoa raviurheilunoviiseja. Yleisöä on perinteisesti lähes saman verran kuin suosituilla musiikkifestareilla, yli 50 000 ihmistä.

Koronavirustilanteen takia tämän vuoden ravijuhlaan tuli myyntiin tuhat pääsylippua per päivä. Tapahtuman verkkosivujen mukaan lauantai ja sunnuntai ovat loppuunmyytyjä.

– Vaikka viikonlopun aikana radalla ravaa suomenhevosten lisäksi myös lämminverisiä ja poneja, on tapahtuma ennen kaikkea kansallisrotumme juhla. Kuninkuusravien pääkilpailu siintää yhden jos toisenkin suomenhevoskasvattajan haaveissa, tietää iisalmelainen Jukka-Pekka Kauhanen.

– Pääkilpailu on se maali, johon kasvattajat tähtäävät. Se on mielessä itselläkin joka päivä, kun valjastan suomenhevosta.

Hevosilla edessä kova testi

Iisalmessa omaa ravitalliaan johtava Kauhanen on kokenut suomenhevosten kasvattaja, valmentaja ja ohjastaja. Vuosina 2001, 2002 ja 2005 hän ajoi valmentamansa Santeri Dahlian ravikuninkaaksi häviämättä yhtäkään osalähtöä.

Ravikuningas- ja ravikuningatarkandidaatit osallistuvat kolmeen osalähtöön, joista yksi järjestetään lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Voittajiksi kruunataan ne hevoset, jotka ovat saavuttaneet kilpailussa pienimmän kokonaisajan. Kyseessä on raskas kilpailu, jossa testataan sekä hevosen nopeutta että kestävyyttä.

– Kuninkuusraviviikonloppuna hevosen täytyy olla niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista. Mikään paikka ei saa krenkata. Koska starttivälit jäävät lyhyiksi, palautumiskyvyllä on suuri merkitys. Hevosen pitää juoda ja syödä hyvin, Kauhanen painottaa.

Kokeneiden hevosten kisa

Hyvän fyysisen kunnon lisäksi hevoselta vaaditaan siis myös henkistä kanttia. Liiallinen stressaaminen heikentää palautumista, kun hevonen ei malta juoda tai syödä kunnolla. Kilpailuun osallistuukin pääasiassa vanhempia ja kokeneita hevosia, jotka ovat tottuneet kovaan rasitukseen.

– Kilpailun vaativuuden takia ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleitä arvostetaan suuresti. Voittajilla on kaikki huippuhevosen ominaisuudet.

Ravikuninkaat ja -kuningattaret ovat usein kysyttyjä siitoshevosia. Yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia ravikuninkaitamme on legendaarinen Viesker, joka voitti tittelin aikoinaan peräti viisi kertaa ja on tähän päivään mennessä jättänyt yli 1 500 jälkeläistä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut