Mäkitörmä pukkasi kahdeksantena suomalaisnaisena yli 17 metriä – Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu alkoi Tampereella

Suomalaisjuoksija Mette Baas (oik.) teki komean ennätysparannuksen Ruotsi-ottelun naisten 400 metrillä Tampereella. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmä päätti kilpailukautensa ennätystunnelmiin maaottelussa Ruotsia vastaan. Mäkitörmä lähetti kuulan 17,01 metrin päähän ringistä eli kohensi kuusi senttiä ennätystään ja 46 senttiä kauden kärkitulostaan.

Ennätysvireeseen Mäkitörmä pääsi hyvässä maaottelutunnelmassa, vaikka Fanny Roos ja Frida Åkerström ottivat lajista kaksoisvoiton Ruotsille.

– Sieltä se tuli viime hetkellä. Oli jo usko loppua, Mäkitörmä juhli tulostaan.

– Olen odottanut koko kesän, että saisin kuulan ennätyslukemille, mutta nyt se tuli lopulta vähän yllätyksenä.

Edellisen ennätyksensä 16,95 Mäkitörmä tuuppasi kaksi vuotta sitten Jyväskylän Kalevan kisoissa. Ehjän harjoituskauden jälkeen hän odotti sen rikkoutumista pitkän kesää, mutta tekniikka ei ollut kunnossa ennen lauantaita.

– Minulla ei ole mitään selkeää muistikuvaa ennätystyönnöstä, mutta aika nappi se varmasti oli. Luulen, että sain työnnön vihdoin lähtemään tukea vasten, Mäkitörmä palautteli ennätyssuoritustaan mieleensä.

– Tämä oli kaudelle paras mahdollinen lopetus. Fiilis ei tästä paranisi, jos lähtisin vielä jahtaamaan ennätysparannusta johonkin pikkukisaan.

Lipsanen loikki kauden kärkituloksen

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen otti taisteluvoiton Ruotsi-ottelun avauspäivänä. Ruotsin Jesper Hellström tarjosi odotetun rajun vastuksen, mutta Lipsanen kampesi lopulta edelle kauden kotimaisella kärkituloksella 16,59.

Hellström taipui toiseksi neljän sentin erolla ja jätti Tuomas Kaukolahden kolmanneksi.

Lipsanen ponnisti parhaat loikkansa 0,8 sekuntimetrin vastatuuleen.

– Oli hallitumpaa kuin monessa muussa kilpailussa tällä kaudella. Yritin rentouttaa vauhdinjuoksua. Sen ansiosta sain loikat ja kontaktit paremmin hallintaan, Lipsanen arvioi hyppyjään.

Lipsanen, 24, aloitti kauden tuloksella 16,48. Sen parantaminen onnistui vasta maaottelussa.

– Hyvän alun jälkeen kausi ei alkanut edetä suunnitelmien mukaan. Ohjelmaan piti tehdä muutoksia, kun en saanut hyppyä hallintaan täydellä vauhdilla, Lipsanen kertasi kauden hankaluuksia.

– Harjoittelun keventäminen oli lopulta hyvä ratkaisu.

Rankka maaotteluohjelma

Lipsasen loikat on loikittu tältä kesältä, mutta jäljellä on vielä maaottelun pituuskilpa sunnuntaina.

– Kova taso, kun mukana on tuore SE-mies Kristian Pulli ja kovat ruotsalaiset vastustajat, Lipsanen totesi.

Lipsanen on ponnistanut pituudessa tänä vuonna tuloksen 766, mikä uupuu kymmenen senttiä hänen ennätyksestään. Tasokkaassa maaottelussa olisi hänen mukaansa mukava päästä pitkälle, mutta loikkakilvan jälkeen vire on melkoinen arvoitus.

– Taisi olla viimeksi 2017 SM-hallikisoissa, kun olen hypännyt pituutta heti loikkakilvan jälkeisenä päivänä, Lipsanen muisteli.

– Raju ohjelma, joten tulosta on vaikea veikkailla. Onneksi ei ole mitään kolotuksia, eli pääsen sentään terveenä kilpailuun.

Lipsasen ohjelma täyttyi pituushypyllä, kun sekä Kristian Bäck että Roni Ollikainen jäivät jalkavaivojen takia Ruotsi-ottelusta. Myös Kaukolahti sai kutsun urakkaan.

Suomen naiset rullasivat maaottelun pikaviestivoittoon

Suomen naiset taas ovat voittaneet 4x100 metrin pikaviestin. Suomen joukkue Sara Francis, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa, Nooralotta Neziri pysäytti kellon aikaan 44,09.

Ruotsin joukkueen aika oli 44,51.

Suomi vei pistevoiton 5–2.

Mette Baas onnistui upeasti ratakierroksella

Suomalaisjuoksija Mette Baas teki komean ennätysparannuksen Ruotsi-ottelun naisten 400 metrillä Tampereella. Baas taisteli 350 metrin ajan voitosta Ruotsin Moa Hjelmerin kanssa ja paineli kisan kakkoseksi ajalla 53,42.

Baas paransi ennätystään yli puolella sekunnilla. Hänen aiempi ennätysnoteerauksensa oli 54,03.

Vuoden 2012 EM-voittaja Hjelmer paineli voittoon ajalla 53,07.

Ruotsi vei lajin pistevoiton 13–9. Suomen Amira Chokairy oli neljäs ennätyksellään 54,36. Milja Thureson oli kuudes.

Julia Valtanen heitti keihäsennätyksensä

Julia Valtanen räväytti ennätyksenä Ruotsi-ottelun naisten keihäänheittokilpailussa. Raumalainen viritti keihäänsä kolmannella kierroksella lukemiin 57,91, joka oli myös kilpailun voittotulos.

Valtanen kohensi kesäkuun alussa heittämäänsä aiempaa ennätystä seitsemällä sentillä.

Jenni Kangas ja Jatta-Mari Jääskeläinen täydensivät Suomen kolmoisvoiton ja täyden pistepotin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut