Korona lämää nyt lätkää nivusille – poliisikin pettyi: "Pystymme reagoimaan nopeasti"

Korona-altistumisten aiheuttamat karanteenit ovat jättäneet jääkiekkovarusteet kuivumaan monella paikkakunnalla. Heikki Löfman
Heikki Löfman

Heikki Löfman

Koronaviruspandemia on alkanut jälleen näkyä urheilurintamallakin. Viimeksi jääkiekkoseura Mikkelin Jukurit tiedotti, että seurassa on todettu 20 koronavirustartuntaa, jotka kohdistuvat seuran Liiga- ja U20-ikäluokan joukkueisiin.

Myös Kouvolan KooKoo tiedotti kahden Liiga-pelaajan altistuneen koronavirukselle.

Lisäksi KooKoon koko U20-joukkue ja sen kanssa tekemisissä olleet valmentajat ja toimihenkilöt on asetettu karanteeniin joukkueen pelattua mikkeliläisiä vastaan U20-ikäluokan SM-sarjassa. Myös HPK laittoi U20-joukkueensa toiminnan tauolle Jukurit-kohtaamisen jälkimainingeissa.

Koronalaineet ovat lyöneet jääkiekkoon myös Keski-Uudellamaalla.

Yhdessä KJT:n juniorijoukkueessa on hiljattain todettu ainakin kaksi koronavirustartuntaa.

Korona-altistumisen johdosta yhteensä 22 joukkueeseen kuuluvaa henkilöä asetettiin karanteeniin Järvenpäässä 22.8. pelatun junioriturnauksen jälkeen.

Kyseisessä KJT-ikäluokassa korona-altistumisia on Keski-Uusimaan tietojen mukaan tapahtunut myös tämän jälkeen, mutta ei urheiluun liittyvissä tilaisuuksissa vaan koulussa.

Joukkueen kaikki jäätoiminta tapahtuu ainakin 13.9. saakka vain oman joukkueen kesken, eli ennen sitä kyseinen ikäluokka ei pelaa esimerkiksi harjoitusotteluja muita joukkueita vastaan.

KJT Hockeyn puheenjohtajalle Janne Mellinille koronan vaikutukset ovat tuttuja monelta saralta.

Keusote tiedotti torstaina 3.9., että Vaunukankaan koulun 3. luokan oppilaalla oli todettu koronavirustartunta. Altistumisen johdosta kotikaranteeniin asetettiin tämän jälkeen 39 Vaunukankaan koulun oppilasta ja neljä koulun henkilökuntaan kuuluvaa. Mellin on Vaunukankaan koulun rehtori.

– Jääkiekkoliitto seuraa tarkasti THL:n ohjeistuksia ja tiedottaa seuroja. Me jaamme sitten seuran sisällä tietoa muun muassa joukkueenjohtajille, jotka jakavat tietoa eteenpäin omissa joukkueissaan. Tarkkojen hygieniaohjeistusten lisäksi muun muassa kulkua hallien pukukoppikäytävillä on rajattu. KJT Hockeyn toiminnanjohtaja Jesse Nuutinen tekee isoja tuntimääriä tämän asian ympärillä, Mellin kertoo koronan vaikutuksista paikalliseen kiekkoarkeen.

Mellininkin toiveissa on, että eri kiekkosarjat pääsisivät alkamaan ja pyörimään suunnitellusti.

– Koen, että arki on tärkeää. Ohjeistuksia on nyt noudatettava tarkasti, ja mekin pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeasti. Valtakunnallisena strategianahan on nopea altistuneiden rajaaminen ja karanteeniin asettaminen. Paikallinen eristäminen tuntuu toimineen.

Mikkelissä tartunnan saaneet ovat altistaneet koko Jukurien Liiga-joukkueen, joka asetettiin tiistaina 14 vuorokauden karanteeniin. Joukkueeseen kuuluvat kaikki pelaajat, huoltohenkilöstö, valmentajat ja joukkueenjohto.

Lisäksi karanteeniin on asetettu muutamia Jukurien juniorijoukkueiden valmentajia, jotka ovat olleet yhteisessä koulutustilaisuudessa yhden, tuolloin vielä oireettoman tartunnan saaneen kanssa.

Jukurien alle 20-vuotiaiden joukkue asetettiin karanteeniin jo maanantaina.

– Mikkelin-tapaus tuntuu olevan jääkiekon puolella omassa kastissaan. Siellähän hallitkin laitettiin hetkeksi kiinni, Mellin sanoo.

Paikallisesti Mikkelin hallien sulkeminen vaikutti niin, että keskiuusmaalaisetkin sinivuokot jäivät ilman keskiviikoksi kaavailtua SM-kiekkoturnaustaan – poliisien turnauksen peruuntumisesta uutisoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoi tiistaina STT:lle, että Liiga on varautunut ottelusiirtoihin, jos tartuntatapauksia ilmenisi Liiga-joukkueessa kauden aikana.

Viikkoja kestävä ottelutauko yhden tai useamman joukkueen kohdalla olisi kuitenkin todennäköisesti erittäin ongelmallista täyden otteluohjelman läpiviemisen kannalta. Liigan on määrä alkaa 1. lokakuuta.

Opasteita halleihin

Jääkiekkoliitto on tehnyt A4-kylttejä tulostettavaksi hallien seinille opastamaan ja muistuttamaan pelaajia, joukkueiden jäseniä, katsojia ja kaikkia halleissa liikkuvia vastuullisesta käyttäytymisestä.

Jääkiekkoliitto ohjeistaa, että korona-ajan opasteita voi ja kannattaa käyttää. Vastaavia ohjeistuksia voi muokata myös seuran omiin väreihin ja pohjiin.

Omat versionsa opasteista on tehty myös mahdollista some-käyttöä varten.

Materiaalit ovat ladattavissa jääkiekkoliiton materiaalipankista, jonne pääsee muun muassa www.finhockey.fi-sivuston kautta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut