Suosio kasvussa – Keravan Urheilijoilla vahva edustus coastal-soudun SM-kisoissa

Espoon Soutajat järjesti viime viikonloppuna kesän viimeiset SM-soudut Otarannassa. Kyseessä oli coastal-soudun (rannikkosoudun) lyhyen matkan SM-kilpailut. Kisamatka oli noin 1,5 kilometrin mittainen, kahdella käännöksellä soudettava reitti.

SM-kisassa soudetut sarjat olivat C1X (yksikkö: nuoret, naiset, miehet) sekä C2X (kaksikko: nuoret, naiset, miehet, sekaparit).

Keravan Urheilijoilta kilpailuun osallistui 16 venekuntaa, sekä kaksi venekuntaa SM-kilpailun ulkopuolella.

Kilpailu oli erittäin kovatasoinen ja radalla nähdiin niin puuvenesoudun kuin olympialuokkien edustajia.

Yksiköissä kovinta vauhtia radalla piti olympialuokkien EM-kisoihin valittu Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen, joka vei voiton ajalla 6.55,31 ennen Takon Soutajien Perttu Kivimäkeä ja SMARKin Sebastien Robinaultia.

Keravan Urheilijoiden Pentti Soini sijoittu neljänneksi ja Juha Karttunen kuudenneksi.

Haastavat olosuhteet tuovat adrenaaliryöppyjä.

Miesten kaksikossa Naukkarinen ja Markku Jokisipilä pitivät kovinta vauhtia voittaen ajalla 6.17,64.

Keravan Urheilijat miehitti muut palkintokorokesijat, Jukka Haikonen ja Juha Karttunen sijoittuivat hopealle sekä Pentti Soini ja Mikko Lahti pronssille. Jussi Koponen ja Petri Juuti sijoittuivat viidenneksi.

Naisten yksikössä voiton vei SMARKin Marika Laaksonen, joka on kesän aikana tehnyt kovia tuloksia niin puuveneessä kuin olympialuokassakin. Toiseksi sijoittui Espoon Soutajien Aura Forsberg ja kolmanneksi SMARKin Hanna Neubebauer.

Keravan Urheilijoiden Kristina Björknäs oli viides, Tarita Vähä-Vahe seitsemäs, Saija Pihkanen kahdeksas ja Venla Männistö kymmenes.

Naisten kaksikossa SMARKin kaksikko Laaksonen–Neugebauer vei voiton ajalla 7.08,82.

KeU:n Vähä-Vahe–Pihkanen-kaksikko sijoittui neljänneksi ja Björknäs–Laura Huuho-pari viidenneksi.

Sekakaksikoissa voitto meni jälleen Joen Naukkarisen, parinaan Lotta Nylund, johdolla Nesteen Soutajille ajalla 6.40,76.

KeU:n sekakaksikot jäivät niukasti mitaleilta: Salla Haikonen ja Jukka Haikonen sijoittuivat neljänneksi, Venla Männistö ja Mikko Lahti viidenneksi, Tarita Vähä-Vahe ja Juha Karttunen kuudenneksi, Kristina Björknäs ja Pentti Soini seitsemänneksi sekä Saija Pihkanen ja Jussi Koponen kahdeksanneksi.

Coastal-soutu eli rannikkosoutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla ja siinä järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut. MM-kilpailuissa kilpailumatkat ovat neljästä kuuteen kilometriin.

Lajia harkitaan myös olympialaisten ohjelmaan. Lajin isoja maita ovat tällä hetkellä Italia ja Ranska, mutta coastal-soutajia löytyy ympäri maailmaa.

Suomen olosuhteissa coastal-soutu sopii meren lisäksi loistavasti järville. Se mahdollistaa soudun myös tuulisilla keleillä ja kylmillä vesillä, jolloin olympialuokan tai puuveneen soutaminen on hankalaa tai jopa vaarallista.

Suomessa kilpailutoiminta alkoi pari vuotta sitten epävirallisillla SM-kisoilla ja tänä vuonna coastal-soutu nostettiin omaksi lajikseen Suomen melonta- ja soutuliitossa.

Kesän aikana järjestettin viralliset pitkän matkan sekä lyhyen matkan SM-kisat.

Kilpailun ja kuntoilun lisäksi coastal-soutu sopii erinomaisesti myös retkeilyyn. Useissa veneissä rungon sisään ja/tai päälle saa mahtumaan teltan, makuupussin ja muita retkeilyvarusteita. Samalla veneellä voi siis tehdä souturetkiä ja osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin.

Coastal-vene on olympialuokan venettä huomattavasti vakaampi ja aloittelijakin oppii sillä nopeasti soutamaan.

Kokeneelle soutajalle puolestaan haastavat olosuhteet tuovat adrenaaliryöppyjä ja loputtomasti opeteltavaa.

Veneluokkia on kolme; yksikkö, kaksikko ja perämiehellinen nelikko.

Keravan Urheilijoilla on jäseniensä käytössä sekä yksikkö että kaksikko ja molemmat veneet ovatkin kesän aikana liikkuneet ahkerasti Tuusulanjärvellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.